Winkelketen

‘Overheid overweegt HEMA te helpen met schulden’

De overheid zit bij gesprekken over het redden van winkelketen HEMA. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. Het warenhuis heeft al langer flinke schulden. Door de coronacrisis zijn die verder opgelopen.

Een paar weken geleden zou het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zakenbank Lazard hebben ingehuurd. Die zou moeten onderzoeken wat de overheid kan doen om HEMA te helpen, bijvoorbeeld door garanties op leningen te geven.

HEMA heeft zo’n 550 filialen en is werkgever van bijna tienduizend mensen. De overheid zou de situatie bij het bedrijf „scherp in de gaten” houden omdat het zo’n grote werkgever is. Ook noemt het FD de „leefbaarheid van de binnensteden” als reden voor de overheid om te overwegen in te grijpen.

Het warenhuis van zakenman Marcel Boekhoorn draagt zo’n 800 miljoen euro schuld met zich mee. Dat is meer dan het bedrijf zelf waard is. Over de schuld moet jaarlijks meer dan 50 miljoen euro rente worden betaald. Directeur Tjeerd Jegen schreef in maart aan de verhuurders van de panden die HEMA huisvesten te vrezen voor het voortbestaan van de keten. Hij wilde korting op de huur.

HEMA moet op 15 juni een achtergestelde lening van 50 miljoen euro aflossen. (NRC)