Verkiezingen

Officieuze uitslag verkiezingen Suriname, VHP grootste partij

Anderhalve week na de parlementsverkiezingen in Suriname, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de officieuze uitslag bekendgemaakt na telling van alle stemmen. Er zijn geen veranderingen meer opgetreden. De NDP van president Desi Bouterse verliest haar meerderheid en gaat van 26 naar 16 zetels in het 51 zetels tellende parlement. Grote winnaar is de VHP van beoogd president Chan Santokhi met 20 zetels. Volgens het ministerie heeft de VHP van Santokhi ruim 108.000 stemmen behaald, de NDP ruim 65.000. Het kan nog een week duren voordat het Onafhankelijk Kiesbureau met de officiële uitslag komt. De VHP en nog drie oppositiepartijen sloten vorige week een coalitieakkoord. Het nieuwe parlement, dat eind van de maand wordt geïnstalleerd, kiest daarna de president. (NRC)