Onderzoek

Algenschuim veroorzaakte surfongeluk Scheveningen

De aanwezigheid van grote hoeveelheden algenschuim was de hoofdoorzaak van het surfongeval in Scheveningen waarbij in mei vijf surfers om het leven kwamen. Dat blijkt uit een eerste onderzoek naar het ongeluk door het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (KNIO) dat vrijdag werd gedeeld met de Haagse gemeenteraad. Doordat er een harde wind stond, werd metershoog algenschuim gevormd. „Metingen in het Marsdiep suggereren dat de hoeveelheid algencellen in het zeewater dit jaar vier keer zo hoog was als tijdens de gemiddelde piek gedurende de afgelopen tien jaar”, is te lezen in het rapport. Het onderzoek was ondermeer ingesteld omdat de surfers veel ervaring hadden en ze goed bekend waren met de plek waar ze uiteindelijk zijn omgekomen. (NRC)