Juwelier

Merkenconglomeraat LVMH twijfelt over koop Tiffany

Het Franse merkenimperium LVMH heeft bedenkingen bij de overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany, die afgelopen najaar werd aangekondigd. LVMH deed in november een bod van 135 dollar (119 euro) op de aandelen in Tiffany, waarmee het bedrijf als geheel gewaardeerd werd op meer dan 16 miljard dollar. Maar nu de aandelen van het juweliershuis door de coronapandemie de afgelopen maanden fors minder waard zijn geworden, maakt de eigenaar van merken zoals Louis Vuitton en Hennessy zich zorgen.

Na een speciaal georganiseerd overleg over de overnameplannen liet LVMH donderdag in een korte verklaring weten de aandelen Tiffany niet op de beurs te zullen inkopen. Daarmee is het bod nog niet ingetrokken, maar wel onzeker. Veel beleggers houden er volgens zakenkrant Financial Times rekening mee dat LVMH aanstuurt op nieuwe onderhandelingen, om tot een lager overnamebod te komen. Het aandeel Tiffany koerste op de beurs donderdag vlak.

Groeien door overnames is een beproefde strategie voor LVMH, dat ruim dertig jaar geleden ontstond uit een fusie en sindsdien tientallen merken kocht. De laatste jaren zocht het Franse concern actief naar mogelijkheden om uit te breiden in de Verenigde Staten. Juweliershuis Tiffany paste in die plannen. (NRC)