Energie Energieslurpende datacentra frustreren milieudoelstelling

Megadatacentra in de Wieringermeerpolder gaan de komende tien jaar acht keer zoveel stroom verbruiken, aldus een regionale beleidsnota over groene energie.Door deze extra stroomconsumptie wordt het moeilijker om landelijk een hoger percentage duurzaam opgewekte energie te bereiken, zoals de bedoeling is.

De datacentra in de polder verbruikten begin vorig jaar circa 0,43 terawatt-uur per jaar, aldus de ‘regionale energiestrategie Noord-Holland-Noord’, een bundeling van groene plannen van de regio. In 2030 zal dit 3,5 terawattuur zijn – bijna 3 procent van het huidige stroomverbruik in Nederland.

In de Wieringermeerpolder bouwen Microsoft en Google aan hyperscale datacentra. Twee nieuwe locaties in de regio zijn ingetekend. Toezicht vanuit de landelijke overheid op de consequenties voor de stroomvraag ontbreekt.

Daarnaast leidt de komst van computer-multinationals naar de polder tot grondspeculatie, blijkt uit onderzoek van NRC.

Zo verkocht grondhandelaar Agriport 36 hectare voormalig boerenland aan Google voor 46 miljoen euro, die het eind 2019 voor 265 miljoen euro doorschoof naar een Luxemburgs bedrijf van een Texaanse oliemiljardair.

De gemeente Hollands Kroon haalde de centra naar de polder met het argument dat hun warmte nuttig zou zijn voor de vele naburige kassen. Tot nu toe zijn ze echter niet aan elkaar gekoppeld.

Energie en landschap pagina 24-27