In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat wereldwijd antiracismeprotesten uitbraken na de dood van George Floyd na een harthandige arrestatie, raasde tropische storm Cristobal door de Golf van Mexico en mochten onder meer in Nederland musea en horeca weer de deuren openen voor bezoek.
De antiracismedemonstratie in Rotterdam, georganiseerd door Black Lives Matter Nederland uit protest tegen geweld tegen zwarte mensen in de VS, trok woensdag zoveel mensen dat de autoriteiten besloten de demonstratie vroegtijdig af te breken. Afstand houden bleek niet meer mogelijk te zijn. Na het stilleggen van de demonstratie ontstonden relletjes en moest de ME enkele charges uitvoeren.
Foto David van Dam
Ooit was Tichitt, in Mauritanië, een welvarende handelsstad op een belangrijke trans-Sahara handelsroute waar goud, zout en doeken werden verhandeld. Tussen de elfde en negentiende eeuw floreerde het stadje, dat een door UNESCO beschermde status heeft. Een fotograaf van AFP volgde de route naar Timboektoe. Enkel wat verdwaalde kamelen en een enkele nomade leeft in het verlaten gebied.
Foto John Wessels/AFP
Nabij de Noord-Syrische stad al-Malikiyah zou Rusland een nieuwe militaire basis hebben opgericht, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten deze week. Zeer tegen de wens in van de lokale bevolking, die protesteerde tegen de Russische aanwezigheid. Al-Malikiyah is een Koerdische enclave en ligt dicht tegen de Turkse grens. Amerikaanse troepen zouden hebben voorkomen dan Russische troepen op patrouille gingen van het stadje richting de grens.
Foto Delil Souleiman/AFP
De tropische storm Cristobal heeft in onder meer El Salvador (foto) en andere landen aan de Golf van Mexico voor flinke ravage gezorgd. De storm ging gepaard met zware regenval en veroorzaakte overstromingen. Cristobal neemt in kracht toe, is onderweg richting de Verenigde Staten en gevreesd wordt dat de storm zich ontwikkeld tot een orkaan. Mocht dat gebeuren, dan is het orkaanseizoen nog nooit eerder zo vroeg begonnen. De tot nu toe vroegste orkaan die aan land kwam in de VS was orkaan Alma die op 9 juni 1966 in de VS toesloeg.
Foto Marvin Recinos/AFP
In Nederland ligt de voetbalcompetitie nog steeds stil, maar in een aantal Europese landen is de competitie hervat om uitgespeeld te worden. Zoals in Portugal. Woensdag troffen FC Famalicao en FC Porto elkaar. Ondanks de acrobatische kick van FC Porto-speler Luis Diaz won de thuisclub, met 2-1.
Foto Jose Coelho/AFP
Klokslag 12 uur op maandag mochten de deuren van musea weer open. Wel gelden er aanpassingen voor een bezoek aan bijvoorbeeld Rembrandts Nachtwacht in het Rijksmuseum: het aantal bezoekers is beperkt en het is verplicht een bezoek en een tijdsslot te reserveren.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Migranten uit met name Afrika en de Cariben proberen ondanks het feit dat veel landen in Midden-Amerika de grenzen hebben gesloten in verband met de coronapandemie, de Verenigde Staten te bereiken. Veelal lopen ze met honderden tegelijk richting een een grensovergang. Maar op dit moment staat Honduras alleen vrachtwagens toe die het land in- en uit mogen. Op de foto is te zien hoe een man, mogelijk van een ngo, een groep migranten opeengepakt in een vrachtwagen water uitreikt.
Foto Orlando Sierra/AFP
130 ton aan namaakproducten en medicijnen. De Vietnamese autoriteiten hebben deze week deze bij apotheken en op markten inbeslaggenomen producten vernietigd tijdens een heuse ceremonie. Zo is volgens de regering in Phnom Penh ,,een boodschap aan de daders dat we dergelijke illegale praktijken die de gezondheid van velen in gevaar brengen, niet tolereren".
Foto Tang Chhin Sothy/AFP
In Madagaskar is het deze week tot flinke onlusten gekomen. Burgers gaan de straat op in protest tegen de geldende coronamaatregelen. De spanningen liepen verder op na berichten dat een agent een straatverkoper in elkaar zou hebben geslagen. De man zou een in de middag geldend verbod op commerciële activiteiten niet hebben nageleefd.
Foto Rijasolo/AFP
Het dertig meter hoge monument eert fietsers. En dus was dit voor de Turkmeense autoriteiten de uitgelezen plek om op Wereld Fiets Dag, afgelopen woensdag, de campagne voor een gezonde levensstijl met fietsen te promoten. Duizenden in groene sportkleding gestoken ‘officials’ deden mee aan een parade.
Foto Igor Sasin/AFP
In deze “Hartjeskamer” kunnen bewoners van een verzorgingshuis in het Deense Arslev weer veilig bezoekers zien. De kamer heeft twee aparte ingangen en is in het midden gescheiden door glas om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook in Nederland zijn er dergelijke oplossingen gevonden zodat kwetsbaren, zoals ouderen, toch bezoek kunnen ontvangen.
Foto Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix/AFP
Dagelijks worden op deze begraafplaats in het Braziliaanse Manaus overledenen aan de coronapandemie een laatste rustplek gegeven. De uitbraak van het virus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt zijn wereldwijd al meer dan 375.000 mensen overleden, en Brazilië heeft een van de hoogste dodentallen.
Michael Dantas/AFP
Ook in Stockholm werd, net als in veel andere steden ter wereld, een antiracismedemonstratie gehouden als teken van steun voor en solidariteit met protesten in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd door een politieman. Met de slogan Black Lives Matter wordt het racisme en de achterstelling van zwarte mensen aangekaart. In Zweden moest de politie traangas gebruiken om demonstranten uit elkaar te drijven.
Jonathan Nackstrand/AFP
Maandag 1 juni was in veel landen de dag waarop eerder ingestelde en soms al maanden geldende coronaresticties werden versoepeld. In Nederland mochten bijvoorbeeld weer theaters en bioscopen net als de horeca de deuren weer openen. Ook in Japan gingen bijvoorbeeld dierenparken weer open, zoals deze in Yokohama.
Foto Kazuhiro Nogi/AFP
Sinds de dood van George Floyd gaan in de VS dagelijks mensen de straat op om tegen (politie)geweld en racisme te protesteren. AFP fotografeerde woensdag de demonstratie in Washington, vlakbij het Witte Huis. Onder de betogers was de 29-jarige George die naar eigen zeggen moest komen nadat hij had gezien hoe een vreedzaam protest eerder met geweld door de politie uiteen was geslagen. Hij begroet hier de driejarige Mikaela die door haar moeder vanuit Tennessee mee genomen was naar Washington om hopelijk beter te kunnen begrijpen wat er aan de hand is.
Foto Roberto Schmidt/AFP