In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

Droogte in Nederland, Darth Vader die waarschuwt voor het coronavirus en de ‘I can’t breathe’ protesten in Amerika. De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Het is droog in Nederland. Zo droog zelfs dat in een aantal regio’s er een verbod geldt op het onttrekken van water uit sloten, kanalen en andere stromen voor bijvoorbeeld het besproeien van landbouwgronden. Deze maand maakte de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling bekend dat het huidige neerslagtekort groter is dan het tekort in mei 1976, een jaar dat de boeken in is gegaan als het droogste ooit gemeten. Of 2020 droger gaat worden, is echter nu nog niet te zeggen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA
Op 25 mei kwam de Amerikaan George Floyd om het leven in Minneapolis nadat een agent bij zijn arrestatie langdurig een knie op zijn nek had gezet. De dood van de ongewapende, zwarte man leidde tot dagenlange protesten tegen politiegeweld en voor de rechten van zwarte Amerikanen. Op deze foto is te zien hoe in Minneapolis een fastfoodrestaurant in vlammen opgaat.
Foto John Minchillo/AP
Het dodental van de corona-uitbraak in Thailand staat op 58. Maar in het zuiden van het land zijn veel besmettingen. Deze vrouw werkt met handschoenen aan en een mondkapje op in een reclycling fabriek. Overal ter wereld nemen werkgevers maatregelen om de werkplaats coronaproof te maken, zodat de productie wel door kan gaan en dat de kans op verdere verspreiding van het virus verkleind wordt.
Foto Jorge Silva/Reuters
De Oegandese activist Stella Nyanzi werd opgepakt tijdens een protest voor meer voedselsteun aan de allerarmsten in het land. Volgens Nyanzi doen de autoriteiten tijdens de coronacrisis en de geldende lockdown veel te weinig voor inwoners die het door de uitbraak financieel erg moeilijk hebben. Volgens de autoriteiten werd Nyanzi opgepakt wegens het aanzetten tot geweld toen ze de groep demonstranten leidde die op weg was naar de burelen van de Oegandese minister-president.
Foto Sumy Sadurni/AFP
Of deze Darth Vader en twee Stormtroopers – figuren uit de Star Wars films – de bewoners van het onder water gelopen dorpje vlakbij Manilla echt angst inboezemen, is de vraag. Maar op deze ludieke wijze proberen jonge overheidsfunctionarissen de lokale bevolking te waarschuwen voor het coronavirus en iedereen er vooral op te wijzen binnen te blijven.
Foto Ted Aljibe/ AFP
Nieuw gegraven graven op een kerkhof in de Braziliaanse stad São Paulo. Op deze plek zullen veel mensen begraven worden die aan Covid-19 zijn overleden. In het Zuid-Amerikaanse land zijn na de Verenigde Staten de meeste besmettingen met het coronavirus vastgesteld.
Foto Paulo Whitaker/EPA
De Nationale Dodenherdenking op de Dam was wegens de coronapandemie aangepast. Publiek was niet toegelaten. Voor het eerst hield het staatshoofd, koning Willem-Alexander, een toespraak. Hij vertelde hoe zijn vader, prins Claus, tot zijn dood, ook al had hij niets met de Holocaust te maken, zich als Duitser medeverantwoordelijk voelde voor de verschrikkingen. Maandag zei de zoon hoe „nu, 75 jaar na onze bevrijding, de oorlog nog steeds in ons [zit].” De toespraak van de koning kon op veel lof rekenen.
Foto Mischa Schoemaker / ANP
De protesten in Hongkong zijn weer opgelaaid na maanden van relatieve stilte door het coronavirus. Duizenden demonstranten gingen de afgelopen weken de straat op om zich uit te spreken tegen de nieuwe veiligheidswet van Beijing, die het najagen van onafhankelijkheid van China strafbaar stelt. Hongkongers zien de wet, die inmiddels is aangenomen door het Chinese parlement, als de volgende stap om de vrijheid van Hongkong in te perken en de grip van China op de de semi-autonome regio te verstevigen.
Foto Isaac Lawrence/AFP
Op gepaste afstand delen deze Palestijnen een iftarmaaltijd, georganiseerd door de militante beweging Hamas, vlak voor de lancering van een digitale campagne ter ere van Jeruzalemdag. Waar Israëli’s op die dag de eenwording van de oude stad vieren, grijpen Palestijnen de dag aan om de band te benadrukken die zij en andere moslims hebben met de heilige stad.
Foto Mohammed Abed/ AFP
Een ‘glimp van hoop’, zo heette de kerkdienst die de lokale protestantse kerk organiseerde in Tiefenort voor de deur van het lokale verpleeghuis. Vanaf de balkons konden de bewoners in het Duitse dorpje ondanks alle geldende restricties meedoen. Aan de ballonnen hangen kaartjes waarop wensen geschreven staan.
Foto Jens Meyer/ AP
Harde wind betekent in Scheveningen vaak topweer voor surfers. 11 Mei kwam een groep surfers in grote problemen. Vijf van hen kwamen om het leven. Mogelijk werden ze verrast door schuimvorming op zee. De zoektocht naar de slachtoffers werd door de flinke schuimkraag op het water bemoeilijkt. Het lichaam van één omgekomen surfer is nog niet gevonden. De zoektocht naar het lichaam van deze 23-jarige man wordt ook niet meer hervat.
Foto Robin Utrecht
Cycloon Amphan, die 21 mei in Bangladesh en in het oosten van India aan land kwam, heeft aan zeker 84 mensen het leven gekost. De schade is groot: huizen werden met de grond gelijkgemaakt, miljoenen mensen zochten ondanks het gevaar van besmetting met het coronavirus opeengepakt onderdak. Hier proberen inwoners en vrijwilligers in Burigoalini een beschadigde dam te herstellen.
Foto Munir uz Zaman/ AFP
In Irak is een deel van de beperkende maatregelen, ingesteld wegens de coronapandemie, weer versoepeld. Zo mogen deze atleten weer fysiotherapie krijgen. Nu veel Iraakse ordetroepen worden ingezet om lockdowns in grote steden te handhaven, krijgen de jihadisten steeds vaker vrij spel op het platteland. Niet voor niets jubelde IS in zijn weekblad al-Naba (‘de boodschap’ ) dat het coronavirus een godsgeschenk is dat de ‘kruisvaarders’ en hun Arabische handlangers overal ter wereld heeft afgeleid.
Foto Alaa Al-Marjani/ Reuters
Deze Britse graffiti-kunstenaar maakt een moderne versie van het beroemde schilderij van Caravaggio: Avondmaal in Emmaüs. Jezus, in deze versie met plastic handschoenen, refererend aan de corona-uitbraak, zegent het eten voor de Emmaüsgangers. Het Caravaggio-schilderij behoort tot de collectie van de National Gallery in Londen, de muurschildering is te bewonderen in Ladywell, een zuidoostelijk gelegen wijk in de Britse hoofdstad.
Foto Hannah McKay/ Reuters
In Peru zijn voor zover bekend ruim 4500 mensen overleden aan Covid-19. Op deze foto een man (links) die met harpmuziek afscheid neemt van zijn aan Covid-19 overleden vader op een begraafplaats in een buitenwijk van Lima.
Foto Rodrigo Abd/AP