Benfica-spelers bekogeld met stenen, huizen beklad

Portugese competitie Supporters van de Portugese topclub Benfica reageerden het mislopen van de koppositie op gewelddadige wijze af.
Bij de eerste thuiswedstrijd van Benfica sinds de coronacrisis waren geen toeschouwers welkom.
Bij de eerste thuiswedstrijd van Benfica sinds de coronacrisis waren geen toeschouwers welkom. Foto Tiago Petinga/AP

De voetballers van Benfica zullen de hervatting van de Portugese competitie niet snel vergeten. Na het gelijkspel (0-0) donderdag in Lissabon tegen Tondela, werd de spelersbus op de terugweg van Estadio da Luz naar het trainingscomplex door eigen supporters bekogeld met stenen. De Duitser Julian Weigl en de Serviër Andrija Zivkovic raakten bij de aanval gewond door glassplinters en werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Bij thuiskomst zagen Benfica-trainer Bruno Lage en de spelers Pizzi en Rafa Silva dat hun huizen beklad waren met bedreigende teksten.

Op de clubsite veroordeelt Benfica de „criminele steniging”, en ook de Portugese spelersvakbond sprak zich fel uit tegen het wangedrag van de Benfica-aanhang. „Het is een belediging in het licht van alle inspanningen die […] zijn geleverd om de hervatting van het voetbal in Portugal te verzekeren.”

Het is lang niet de eerste keer dat voetballers in Portugal worden aangevallen door hun eigen aanhang. In mei 2018 bestormde een groep van zo’n vijftig Sporting Lissabon-supporters het trainingscomplex van de club. De Nederlandse aanvaller Bas Dost liep daarbij een hoofdwond op.

Benfica, regerend kampioen van van Portugal, had donderdag de koppositie van FC Porto kunnen overnemen. De grote rivaal verloor woensdag bij Famalicão (2-1) zijn eerste wedstrijd sinds drie maanden. Omdat Benfica een dag later voor lege tribunes thuis tegen het laaggeklasseerde Tondela niet tot scoren kwam, blijft Porto op doelsaldo koploper. Er staan in Portugal nog negen speelrondes op het programma.

Twitter avatar ZachLowy Zach Lowy Benfica ultras threw stones at the team bus after yesterday’s draw to Tondela, injuring Julian Weigl and Andrija Zivkovic after shards of glass hit their faces. In addition, the houses of manager Bruno Lage, Rafa and Pizzi were vandalized with threats last night. https://t.co/s4wBjTerVj