antiracisme

Premier Rutte is van mening veranderd over Zwarte Piet

Premier Mark Rutte is teruggekomen op de gedachte dat „Zwarte Piet nou eenmaal zwart is”, zoals hij in 2013 zei. Dat verklaarde de premier donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de antiracismeprotesten. Rutte zei „grote veranderingen” te hebben doorgemaakt in zijn denken over Zwarte Piet, op basis van gesprekken met leden van minderheidsgroepen. Hij zei te verwachten dat over een aantal jaar bijna geen pieten meer zwart zullen zijn. „Het is een volkscultuur die verandert door de tijd, onder druk van het maatschappelijke debat. En mensen willen die pijn niet.” De verandering moet niet door de overheid worden afgedwongen, voegde hij toe. De premier erkende dat er in Nederland „plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt” en dat racisme een „systemisch” probleem is. (NRC)