Theatermaker en presentator Marc de Hond (42) overleden

1977-2020 De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond kreeg op zijn 25ste kanker en liep in 2002 een dwarslaesie op. Hij maakte drie solovoorstellingen en werd rolstoelbasketballer.
De Hond wordt donderdag in besloten kring begraven.
De Hond wordt donderdag in besloten kring begraven. Foto Koen van Weel/ANP

Theatermaker, presentator en voormalig internetondernemer Marc de Hond is op 42-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De Hond was al sinds 2002 ziek. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven, zo laat een woordvoerder namens de familie weten.

De Hond werd in 1977 geboren als zoon van opiniepeiler Maurice de Hond en Jasmin Busnach. Toen hij drie jaar was overleed zijn moeder. Op zijn achttiende stopte De Hond met zijn studie om zich te richten op zijn internetbedrijf. Toen hij werd uitgenodigd bij radiozender 3FM om daarover te vertellen, kreeg hij een opleidingsplek aangeboden en werd hij radio-dj.

Lees ookdit interview dat De Hond in januari gaf aan deze krant over zijn nalatenschap

Op zijn 25ste werd bij De Hond een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Door een medische fout bij een van de operaties liep hij een dwarslaesie op. Over zijn ziekte en zware revalidatieperiode schreef hij het boek Kracht. Hij ging het theater in met drie solovoorstellingen en presenteerde tv-programma’s als De Rekenkamer en het Eindexamenjournaal. Ook maakte hij zijn debuut als rolstoelbasketballer in het Nederlands team en speelde hij een EK in 2011. Begin 2020 was De Hond nog finalist van De slimste mens.

Eind 2018 werd een nieuwe tumor ontdekt in zijn blaas. Het jaar daarop trouwde hij met Remona Fransen, een oud-atlete die uitkwam op de meerkamp. Met haar kreeg De Hond twee kinderen, voor wie hij samen met onder anderen Eva Jinek en Claudia de Breij een serie openbare interviews maakte over zijn leven. Maurice de Hond gaf donderdag een korte reactie op het overlijden van zijn zoon.

„Ook in zijn laatste maanden was hij dezelfde Marc. Een grote steun voor ons allemaal. Dat zal ons, zijn ideale partner Remona en zijn kinderen, helpen dit grote verlies te verwerken.”