Peter R. de Vries geweigerd als adviseur van kroongetuige Nabil B.

Het OM heeft bezwaar tegen een rol van De Vries als juridisch adviseur omdat hij geen advocaat is, bleek donderdagmiddag op een persconferentie.

Peter R. de Vries arriveert bij de rechtbank van Maastricht voorafgaand aan een zitting in de zaak rond Nicky Verstappen.Foto Marcel van Hoorn/ANP.
Peter R. de Vries arriveert bij de rechtbank van Maastricht voorafgaand aan een zitting in de zaak rond Nicky Verstappen.Foto Marcel van Hoorn/ANP.

Kroongetuige Nabil B., die belastend heeft verklaard over Ridouan Taghi, heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten gevraagd om hem bij te staan als juridisch adviseur. Dat hebben De Vries en Schouten donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Naarden.

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen een rol van De Vries als juridisch adviseur omdat hij geen advocaat is en niet aan de regels voor advocaten is gebonden, zo stellen bronnen binnen het OM.

Dit tot grote verbazing van De Vries en Schouten. De Vries heeft in eerste instantie toestemming van het Openbaar Ministerie gekregen om een gesprek te voeren met Nabil B. Dat gesprek vond plaats op 24 maart. Daarna is volgens De Vries nogmaals door leden van het OM geen bezwaar gemaakt tegen het plan.

Lees ook: Kroongetuige in zaak-Taghi wil geen vragen meer beantwoorden

Geen juridische bijstand

Nu justitie toch bezwaren heeft opgeworpen tegen de rol van De Vries als juridisch adviseur, dreigt er een patstelling te ontstaan. De kroongetuige weigert vragen te beantwoorden van advocaten, officieren van justitie en rechters zolang hij geen rechtsbijstand meer heeft. De rechtbank heeft eerder al laten weten dat het niet gewenst is dat Nabil B. geen juridische bijstand heeft.