Personeel Tata Steel stemt in met acties

Staalfabriek Tijdens een drive-in-ledenvergadering van FNV gingen vrijwel alle aanwezigen akkoord met acties. De medewerkers van de fabriek in IJmuiden zijn boos op de Europese Tata-directie.
Medewerkers van Tata Steel tijdens een drive-in-vergadering van vakbond FNV in Beverwijk.
Medewerkers van Tata Steel tijdens een drive-in-vergadering van vakbond FNV in Beverwijk. Foto Koen van Weel/ANP

Werknemers van Tata Steel in IJmuiden gaan actievoeren tegen de Europese directie van het staalconcern. Tijdens een door vakbond FNV georganiseerde openluchtvergadering in Beverwijk stemde donderdag de overgrote meerderheid van de aanwezigen vóór acties. Wanneer die gaan plaatsvinden en wat ze zullen inhouden, wordt maandag bepaald.

De stemming over de acties vond plaats tijdens een drive-in-ledenvergadering van FNV in Beverwijk, op het terrein van de Bazaar. De vierduizend Tata Steel-medewerkers die aangesloten zijn bij de bond waren daar welkom, liefst in de auto of op de fiets. Volgens persbureau ANP stonden er even voor elf uur ongeveer vijfhonderd auto’s. Door groene kaarten op te steken maakten de aanwezigen duidelijk dat ze acties willen. „Dat betekent dat we er keihard ingaan”, zei FNV-bestuurder Roel Berghuis vervolgens.

Lees meer over het conflict bij het staalconcern: IJmuiden ligt op ramkoers met Tata

Berghuis zegt tegen ANP dat er verschillende soorten acties mogelijk zijn. „Dat kan van werkonderbrekingen tot estafette-acties gaan of een uitgebreidere schaft. We willen alle afdelingen erbij betrekken.” FNV gaat volgens de bestuurder zijn stakingskas openen. De acties zullen ten vroegste woensdag beginnen.

Ontslag Henrar

Het personeel van de staalfabriek is boos op de Tata-top omdat die halverwege mei Theo Henrar, de directeur van Tata Steel Nederland, op straat heeft gezet. Henrar nam het voor de IJmuidense fabriek op in de strijd rondom een grootscheepse reorganisatie die het Indiase Tata wil doorvoeren bij de Europese tak. Die zou in Nederland meer dan duizend werknemers hun baan kunnen kosten.

Afgelopen dinsdag verliep een ultimatum dat FNV aan Tata Steel had gesteld. De bond eist onder meer dat er geen gedwongen ontslagen gaan vallen in IJmuiden. De Europese directie van Tata wil juist wel Nederlands personeel op straat zetten, omdat het al jaren slecht gaat met de Europese tak van het concern. De Nederlandse medewerkers vinden dat oneerlijk, omdat de grootste verliezen geleden worden bij de Britse Tata-vestigingen en niet in IJmuiden.