Openbaar Ministerie

‘Brandstichters zendmasten 5G werken niet samen’

De brandstichters die de afgelopen maanden zendmasten in brand hebben gestoken, werken volgens het Openbaar Ministerie en de politie niet samen in een ‘georganiseerd crimineel verband’. Dat hebben ze woensdag gezegd.

De afgelopen maanden is brand gesticht bij 29 zendmasten door het hele land. Alle branden zijn aangestoken, blijkt uit politieonderzoek. Ze hebben geleid tot „veel overlast en schade”. „Een enkele keer” waren zelfs de hulpddiensten tijdelijk onbereikbaar.

Tot dusver zijn zes verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een van de branden. Over hun motieven doen politie en justitie nog geen mededelingen omdat de onderzoeken nog in volle gang zijn. Zij roepen op de brandstichtingen te stoppen, omdat „goede connectiviteit van groot belang is, zeker in crisistijd”.

Vermoed wordt dat de acties zijn aangestuurd door complottheorieën over het 5G-netwerk. Sommige mensen zijn bang voor de gevolgen voor de gezondheid die de komst van het nieuwe netwerk met zich mee zou brengen. Daarbij wordt een verband gelegd tussen de verspreiding van het coronavirus en het 5G-netwerk. Er zijn geen bewijzen dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Ook is uitgesloten dat er een relatie is met het virus. (NRC)