Rabarbercake, maar dan ondersteboven

Foto Merlijn Doomernik

Foto Merlijn Doomernik

Vorige week ging het hier al over rabarber. Daar gaan we vandaag vrolijk nog even mee door. Ik bakte namelijk laatst zó’n zalige rabarbercake, die smeekte er gewoon om in de krant te worden gezet. En ik vermoed eigenlijk dat u, net als ik, nog steeds met volle overgave aan het troostbakken bent. Zolang de wereld aanvoelt als een onveilige plek, is het goed schuilen bij de gloed van een snorrend oventje.

Die rabarbercake was een zogeheten upside down cake, zo eentje die je na het bakken omdraait zodat de onderkant de bovenkant wordt. Het recept vond ik op de website van The New York Times en is van Melissa Clark. Ik adviseer u om het voor u gaat bakken zorgvuldig door te lezen. Er zitten, ook al heb ik het enigszins versimpeld, nogal wat stappen in. Maar het resultaat mag er zijn: een malse cake met een glorieuze roze-rode topping van gekaramelliseerde rabarber.

Upside down rabarbercake

500 g rabarber, schoongemaakt, in stukjes van 1 cm (dit is schoon gewicht; u heeft er tussen de 600 en 750 g rabarber voor nodig.);
2 tl + 30 g maïzena;
100 g + 100 g suiker;
60 g + 225 g boter, op kamertemperatuur;
100 g lichtbruine basterdsuiker;
220 g bloem;
1¼ tl bakpoeder;
½ tl zout;
zest van 1 citroen + 2 tl citroensap;
1 tl natuurlijk vanille-extract;
4 grote eieren;
80 g zure room
.

Verder nodig:
springvorm (24 cm);
bakpapier;
boter om in te vetten.

Verwarm de oven op 165 graden. Vet de springvorm in met boter. Knip een cirkel uit het bakpapier die precies op de bodem past en leg die in de vorm. Beboter vervolgens het papier. Wikkel twee lagen aluminiumfolie om de taartvorm – de bodem en zijkant – en zet hem op een bakplaat. Dit alles om ervoor te zorgen dat de cake straks makkelijk te lossen is én om te voorkomen dat de karamel in de oven uit de taartvorm lekt.

Doe de gesneden rabarber in een kom, voeg 2 theelepels maïzena en 100 g suiker toe en schep om. Doe 60 g boter en de lichtbruine basterdsuiker in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Laat de boter smelten en verhit het mengsel al roerend met een garde 2 minuten, tot de suiker ook gesmolten is. Zeef de bloem samen met de resterende 30 g maïzena, het bakpoeder en zout.

Doe 225 boter in een kom en klop in 2 minuten romig met de mixer. Voeg de laatste 100 g suiker en de citroenzest toe en blijf op een middelhoge stand 4 minuten kloppen tot een lichte en luchtige crème. Schraap halverwege de wand van de kom schoon. Meng het vanille-extract erdoor en voeg vervolgens, al mixend, een voor een de eieren toe. Blijf na elk ei eventjes kloppen, tot het goed is opgenomen. Klop de zure room en het citroensap erdoor. Voeg het bloemmengsel in 4 etappes toe, mixend op de laagste stand. Schraap telkens de wand van de kom schoon.

Schenk de gesmolten boter met basterdsuiker uit over de bodem van de taartvorm. Verdeel daarover de rabarber en schenk ook het vocht uit de rabarber erbij. Schep hierop het beslag en spreid het gelijkmatig uit met een spatel.

Bak de cake in (ongeveer) 1 uur en 15 minuten gaar. De bovenkant van de cake moet stevig aanvoelen en een in het midden gestoken satéprikker moet er min of meer schoon uitkomen.

Zet de taartvorm op een rekje en laat 15 minuten afkoelen. Ga met een mes langs de randen van de taart, zodat hij loskomt van de vorm. Plaats een taartschaal ondersteboven op de springvorm en keer hem in een vloeiende beweging om. Trek het velletje bakpapier eraf en voilà, bewonder uw cake.