Officieuze uitslag verkiezingen Suriname, VHP grootste partij

Suriname Nu de laatste stemmen zijn geteld, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken de officieuze uitslag van de Surinaamse verkiezingen. De VHP van Chan Santokhi behaalt twintig zetels.
Beoogd president Chan Santokhi (midden) tekende zaterdag al een samenwerkingsakkoord met drie andere partijen.
Beoogd president Chan Santokhi (midden) tekende zaterdag al een samenwerkingsakkoord met drie andere partijen. Foto Ranu Abhelakh/ANP

Anderhalve week na de parlementsverkiezingen in Suriname, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de officieuze uitslag bekendgemaakt. Na het tellen van de stemmen van de laatste drie stembureaus van Paramaribo zijn er geen veranderingen ten opzichte van het resultaat dat kort na de verkiezingen van 25 mei bekend werd. De NDP, de partij van zittend president Desi Bouterse, heeft een grote nederlaag geleden. De grootste partij is de VHP van oppositieleider Chan Santokhi.

Lees ook: Surinaamse oppositie sluit al akkoord voor nieuwe regering

Volgens het ministerie heeft de VHP van Santokhi ruim 108.000 stemmen behaald. Die zouden goed zijn voor 20 van de 51 zetels in het parlement. De NDP zou volgens de telling uitkomen op 16, tien zetels verlies. Vier Surinaamse oppositiepartijen meldden afgelopen weekend al dat zij een akkoord hadden gesloten. Beoogd regeringsleider is Chan Santokhi, de leider van de grootste partij.

Het kan nog een week duren voordat het Onafhankelijk Kiesbureau met de officiële uitslag van de verkiezingen komt. De NDP van president Bouterse heeft bezwaar gemaakt tegen de uitslag. In een bezwaarschrift zegt de partij dat er onregelmatigheden zouden zijn geconstateerd. Bouterse, die sinds 2010 president is, zei eerder een hertelling te willen. Uit de resultaten blijkt dat Bouterse zelf fors is teruggevallen bij de verkiezingen in vergelijking met 2015.