Hongkong neemt wet aan tegen belediging Chinese volkslied

Mars van de vrijwilligers Wie het Chinese volkslied beledigt, loopt in Hongkong voortaan het risico drie jaar de cel in te gaan. De wet leidde in het parlement tot protesten van de oppositie.
De pro-democratische parlementariër Chan Chi-chuen houdt donderdag een bordje op met de tekst "een moorddadig regime stinkt duizend jaar lang".
De pro-democratische parlementariër Chan Chi-chuen houdt donderdag een bordje op met de tekst "een moorddadig regime stinkt duizend jaar lang". Foto Chan Cheuk Fai/AP

Het parlement van Hongkong heeft donderdag een wet aangenomen die belediging van het Chinese volkslied strafbaar stelt. De zittingszaal van de Wetgevende Raad was tijdens het debat het toneel van protesten door oppositieleden, melden internationale persbureaus. De goedkeuring van de wet valt op een gevoelig moment: in Hongkong wordt al weken gedemonstreerd tegen een andere omstreden, pro-Chinese wet.

Ook donderdag gingen duizenden demonstranten in Hongkong de straat op. Zij stonden onder meer stil bij de studentenprotesten op het Tiananmenplein, die precies 31 jaar geleden plaatsvonden. Daarbij kwam het opnieuw tot een harde clash met de politie, die onder meer pepperspray inzette om de groep protestgangers uit elkaar te drijven. Een aantal actievoerders werd opgepakt, omdat zij een weg blokkeerden.

Het Chinese volkslied is mikpunt van spot onder pro-democratische Hongkongers, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. Als de Mars van de vrijwilligers te horen is, klinkt boegeroep en worden pro-Hongkongse liederen aangeheven. Volgens de Chinees-gezinde meerderheid in het parlement is de donderdag aangenomen wet nodig om inwoners van de speciale bestuurlijke regio respect voor het volkslied bij te brengen. Op overtreding van de wet komt maximaal drie jaar cel en een boete van omgerekend 5.800 euro te staan. De wet bestempelt het Chinese volkslied ook tot verplichte kost voor kinderen op basis- en middelbare scholen in Hongkong.

Lees ook: China neemt een risico met zijn nieuwe wetten voor Hongkong

Vergadering stilgelegd

De oppositie ziet de wet als een symbool voor de toenemende mate waarin China in Hongkong de macht naar zich toetrekt. Voorafgaand aan het debat over de regelgeving hielden ook de parlementariërs van oppositiepartijen een stilteprotest, waarbij ze verwezen naar het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Later moest de vergadering worden stilgelegd omdat één van de pro-Hongkongse volksvertegenwoordigers een potje met een stinkende substantie in de zaal had laten vallen. De oppositie boycotte massaal de stemming over de wet, die vervolgens met een grote meerderheid werd aangenomen.

De ‘volksliedwet’ staat los van de nieuwe veiligheidswet die China aan Hongkong gaat opleggen. Die regelgeving stelt het strafbaar om bijvoorbeeld naar afscheiding van China te streven. Het Westen vindt dat China met de wet de zelfstandigheid van Hongkong schendt, die officieel is vastgelegd toen het Verenigd Koninkrijk eind vorige eeuw aan China overdroeg. De veiligheidswet heeft in Hongkong tot grote protesten geleid. De Amerikanen en de Britten hebben China onder druk gezet om de wet niet in te voeren. Carrie Lam, de door China aangewezen hoogste bestuurder van Hongkong, zei woensdag dat de wet er hoe dan ook komt.