Recensie

Recensie Muziek

Gibbs en The Alchemist gedijen in de schaduw

Freddie Gibbs, rapper uit Gary, Indiana, heeft al twee albums met Madlib uitgebracht. Eind mei bracht hij, tot ieders verrassing, er ook nog een uit met The Alchemist: Alfredo, een sinister en hypnotiserend rapspektakel, begeleid door duistere soundscaping door de producer uit Los Angeles. Gibbs rapte al eerder op de beats van The Alchemist, maar voor deze plaat legt hij een extra laag grimmigheid in zijn teksten en zijn stemgebruik. Zijn verhalen over cocaïne koken terwijl hij luiers verschoont typeren zijn niet al te vrolijke leven. Daarin wordt hij namelijk ook nog eens regelmatig staande gehouden door etnisch profilerende agenten. Pijnlijk actueel onderwerp.

Het album is kort van speelduur, maar vlijmscherp. De cinematische productie van The Alchemist, met fijne drums en donkere samples, gecombineerd met de verhalende stijl van Gibbs zet Alfredo in de hoogste regionen van de schaduwrijke kant van de hiphop. En ook nog eens binnen hun beider rijke discografieën.