Recensie

Recensie Muziek

Eeuwenoude taal houdt betekenis en levenslust

Ze noemen zichzelf in hun ‘credo’ bij het album Barricades „de herkauwers van het hartstochtelijke gebaar, en vrijbuiters van vreugde”. Thomas Dunford draagt als bijnaam „de Eric Clapton van de luit” en ook bij klavecinist Jean Rondeau is veelal sprake van ba-rock and roll. Ze geloven niet in het leven en de muziek als lineaire paden, maar ze laten horen dat in het oude de kiem van het nieuwe ligt, en in het nieuwe de echo’s van het oude weerklinken.

In de werken van een achttal Franse barokcomponisten benadrukken Dunford en Rondeau vooral de kracht van de herhaling. Barricades is één grote rondedans in velerlei ritmes: van de ruige ‘La Jupiter’ van Forqueray tot het meditatieve ‘Les Voix Humaines’ van Marais. En nergens gaat hun warmbloedige virtuositeit ten koste van de zeggingskracht: de eeuwenoude taal behoudt zijn betekenis, maar komt tot klinken met de levenslust van vandaag.