Doe eens wat leuks met je mondkapje

Corona Mondkapjes saai? Niet in Rotterdam. Van ravissant tot hip en van chique tot op z’n Rotjeknors, alles is mogelijk. En de sociale huisvlijt vaart er wel bij.

Ontwerper Berend Brus #mondkappenou
Ontwerper Berend Brus #mondkappenou

Mondkapjes lijken dezelfde ontwikkeling door te maken als ooit de hoofddoek voor de moslima. Waren de eerste modellen vooral functioneel en daardoor doorsnee, inmiddels wordt de markt overspoeld door een bont palet aan kleuren en ontwerpen.

Wandel over de West-Kruiskade en bewonder bij Café Richard Shoes mondkapjes met Hermes- en luipaardmotief. „Het zijn fashiontems”, zegt eigenaar Richard de Boer, „mooi te combineren met een hippe jurk. En leuk voor in de bioscoop.” De uit Italië geïmporteerde designkapjes kosten tussen de acht en tien euro per stuk en voldoen, volgens de eigenaar, aan alle eisen. „Na het dragen even wassen en strijken en je kunt ze meteen opnieuw gebruiken.”

‘Hartstikke benauwd’, zo’n mondkapje in de hitte

Schuin aan de overkant, bij New Bassy’s Fashion, eenzelfde variëteit, zij het van Nederlandse makelij. Pandamotieven voor kinderen, legerthema’s voor mannen. „TNO-getest, wasbaar en 12 euro 50 per stuk”, zegt eigenaresse Jeannette Hofland. De coronacrisis heeft in haar directe omgeving tevens de huisvlijt doen ontbranden. „Mijn zus in Hoogvliet had nog wat lapjes stof over en heeft voor de hele familie mondkapjes genaaid.”

Maar hoe kom je aan een mondkapje als je bijvoorbeeld arm bent of dakloos? Even informeren bij de Pauluskerk aan de Mauritsweg. „Hier binnen hebben daklozen geen mondkapje nodig”, legt manager Joeri Snel uit, „maar als ze op pad moeten met openbaar vervoer, kunnen ze er één van ons krijgen. We hebben er voldoende in voorraad.” Sinds corona is het aantal opgevangen daklozen in de Pauluskerk sterk afgeschaald: nog slechts dertig per shift van anderhalf uur.

Aan de Lloydstraat zit een ander sociaal project: Rotterdams Handwerk. Directeur Henny Wilting: „Bij het begin van de coronacrisis zijn we direct begonnen met de fabricage van mondkapjes. Dat gebeurt door vrijwilligers thuis, die op de armoedegrens leven. Ze krijgen van onze stichting een eerlijke vergoeding.” Wilting schat dat de vrijwilligers samen meer dan driehonderd mondkapjes per week maken in groen/blauwe en wit/gestreepte combinaties. Sinds kort zijn ook zijden exemplaren te koop.

De Syrische vluchteling Mohammed levert de hoogste productie: zo’n honderd mondkapjes per week. „Hij had in Damascus een naaiatelier”, verklaart Wilting. „We hebben hem graag een naaimachine in bruikleen gegeven.” De mondkapjes van Rotterdams Handwerk zijn online te koop.

Ook Kate Esen, eigenaresse van kledingatelier De Naaister aan de Zomerhofstraat, bedacht een mooi plan toen de coronacrisis uitbrak. „Via crowdfunding wilde ik geld inzamelen om de zorg mondkapjes cadeau te doen. Maar helaas, ik bleek de bureaucratische rompslomp te hebben onderschat.” Nu maakt ze gepersonaliseerde mondkapjes op bestelling. „Mensen mogen zelf de kleur, het patroon en een eventuele tekst bedenken. Sommigen willen ‘opa’ of ‘oma’ erop gedrukt hebben. Alles kan, zolang het maar niet racistisch of seksistisch wordt.”

Zeer populair is het mondkapje met de oer-Rotterdamse tekst ‘Tebbie nou op je muil, joh?’, met als achtergrond het groen-wit-groen van de Rotterdamse vlag. „Die worden zelfs tot in Amsterdam verkocht”, weet Esen.

En wie gewoon een traditioneel exemplaar wil in de vertrouwde medisch-blauwe kleur kan terecht bij een heuse automaat in de Markthal.

Ja, er is veel mogelijk in de wondere wereld van de mondkap.