Gesloten liveblog

Minder dan honderd coronapatiënten op de IC

Sinds deze week zijn restaurants en cafés weer geopend, Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 5 juni het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Het kabinet maakt tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij om het openbaar vervoer te compenseren voor het beperkte aantal reizigers van de afgelopen tijd door de coronacrisis.
 • Nederlandse bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 2,1 miljoen werkenden de loonkostenregeling NOW aangevraagd. Inmiddels zijn aanvragen van 123.000 bedrijven goedgekeurd, goed voor 8,7 miljard subsidie in drie maanden.
 • Momenteel liggen nog 97 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 16 minder dan een etmaal eerder. Verder zijn het afgelopen etmaal vijftien nieuwe sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus gemeld.
 • De overheid zit bij gesprekken over het redden van de noodlijdende winkelketen HEMA. Dat meldde Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden.
 • Een proefversie van het langverwachte 'coronadashboard' van de overheid staat sinds vrijdag online. Op deze website worden de belangrijke indicatoren gedeeld voor hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.
 • De Duitse economie zal in 2021 en 2022 herstellen van de diepe recessie die wordt veroorzaakt door de coronacrisis. Dat verwacht de centrale bank van het land.

Ruiming nertsen mag doorgaan van rechter

De voorgenomen ruiming van Nederlandse nertsenfokkerijen waar het coronavirus is aangetroffen, mag zaterdag doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vrijdag besloten. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hadden een spoedzaak aangespannen om de ruiming te verbieden, maar de rechter wees hun verzoek af.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wilde eigenlijk vrijdag al beginnen met het ruimen en had om een snelle uitspraak gevraagd. De rechter heeft het oordeel niet van een toelichting voorzien, die volgt binnen twee weken.

Inmiddels zou bij tien nertsenfokkerijen in Oost-Brabant en Noord-Limburg het coronavirus zijn geconstateerd. Vorige maand bleek een medewerker van een fokkerij geïnfecteerd door een nerts. Een week later volgde een tweede geval. De besmette fokkerijen vormen volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid.

Volgens persbureau ANP zei de advocaat van het ministerie tijdens de zitting in Den Haag te vrezen voor wanordelijkheden bij de fokkerijen. Actievoerders zouden naar de locaties willen komen om de nertsen te beschermen. Volgens Animal Rights en Bont voor Dieren moet meer aandacht zijn voor het welzijn van de dieren, en kunnen de bedrijven ook geïsoleerd worden in plaats van geruimd. „Als deze dieren worden gedood, worden ze net zo snel vervangen door nieuwe dieren die ook weer besmet kunnen worden. Waar is dan het einde?”, reageerde een woordvoerder van Animal Rights.

Lees ook: Ruimen van nertsen wordt ‘pittig’, maar in de stal sluimert het virus

Kabinet stelt 1,5 miljard euro beschikbaar voor OV

Het kabinet maakt tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij voor het openbaar vervoer. Sinds 1 juni rijdt het ov weer volledig, terwijl het aantal reizigers nog beperkt is. De vervoerders worden hiervoor gecompenseerd, net als voor de maanden dat ze bleven rijden om mensen met een vitaal beroep naar en van hun werk te vervoeren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) lichtte het besluit over de financiële steun vrijdag toe in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). „Het ov is een essentiële schakel in onze samenleving en dat onderstrepen we met deze vergoeding.”

De beschikbaarheidsvergoeding is bestemd voor al het openbaar vervoer onder een concessie en loopt van 1 maart tot het einde van dit jaar. Met de Rijksvergoeding moet 93 procent van de ov-kosten zijn gedekt van de NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren. Net als bij andere corona-regelingen gelden er voorwaarden: geen dividenduitkeringen, geen bonussen of ontslagvergoedingen aan bestuurders van de vervoersbedrijven.

De verwachting is dat de komende tijd het aantal ov-reizigers weer zal toenemen en de inkomsten navenant zullen stijgen. Hierdoor zou de benodigde Rijksbijdrage lager kunnen uitvallen.

Lees verder: 1,5 miljard voor ov-bedrijven

Voetballen voor volle tribunes in Vietnam

De hoogste voetbalcompetitie in Vietnam is vrijdag na bijna drie maanden hervat, met volle tribunes. In tegenstelling tot de meeste Europese competities zijn bij de wedstrijden in de V. League toeschouwers welkom zonder dat ze al te veel beperkingen worden opgelegd. De Vietnamese gezagsdragers achten de kans op besmetting met Covid-19 klein. In Vietnam overlijden momenteel niet of nauwelijks nog mensen aan het coronavrius.

De voetbalsupporters is wel verzocht bij binnenkomst van het stadion hun handen te wassen en op de tribune mondkapjes te dragen. Op beelden uit de stadions is te zien dat lang niet alle toeschouwers zich aan de maatregelen houden, in ieder geval wat de mondkapjes betreft.

Een politieagent draagt wel een mondkapje in een volgeladen stadium in Vietnam vrijdag. Foto Reuters

Voor 2,1 miljoen werkenden is een NOW-loonkostenregeling aangevraagd

Nederlandse bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 2,1 miljoen werkenden de loonkostenregeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) aangevraagd. Daarmee wordt afhankelijk van omzetverlies maximaal 90 procent aan loonkosten vergoed. Inmiddels zijn aanvragen van 123.000 bedrijven goedgekeurd, goed voor 8,7 miljard subsidie in drie maanden. Dat melden minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De NOW wordt vooral gebruikt door kleine tot middelgrote bedrijven, concludeert de overheidsinstelling UWV. Die hebben niet meer dan 250 werknemers. In totaal maakten die bedrijven gebruik van 71 procent van alle uitgekeerde coronasubsidie. Vooral de horeca en catering (ruim 24.000 bedrijven), detailhandel (ruim 23.000) en overige commerciële dienstverlening (21.500) deden een beroep op de NOW.

„Het kabinet wil met het economisch noodpakket banen en inkomens van mensen beschermen tijdens de coronacrisis”, is te lezen in een verklaring. Vrijdag is de laatste dag dat bedrijven de NOW-regeling kunnen aanvragen voor het eerste subsidietijdvak. Tot nu toe werden aanvragen bij 8.500 bedrijven afgekeurd. Dat kwam meestal omdat er geen loonsom in januari of november was, of omdat deze nul was.

Een andere belangrijke regeling van het kabinet om de economische klappen van de coronacrisis op te vangen, is de TOZO-regeling voor zelfstandigen. Daar werd volgens de laatste cijfers ongeveer 374.000 keer een aanvraag voor gedaan. „Omdat de uitvoering van de Tozo bij gemeenten ligt en dus heel verspreid is, zijn precieze cijfers pas over enige tijd beschikbaar”, melden de bestuurders. Het economisch noodpakket van het kabinet, inclusief de NOW en de TOZO, is inmiddels verlengd met vier maanden.

Minder dan honderd coronapatiënten op de IC

Momenteel liggen nog 97 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 16 minder dan een etmaal eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag. „Twaalf weken na dato is het aantal COVID-patiënten op de IC met 97 terug onder het niveau ten tijde van de lockdown”, reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Verder liggen nog 543 non-Covid-19-patiënten op Nederlandse IC's. „De overall bezetting blijft met 640 patiënten laag”, concludeert Kuipers.

Kabinet stopt vanaf volgende week met crisisberaad over coronavirus

Het kabinet voert na deze week geen regelmatig crisisberaad meer over het nieuwe coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd in een persconferentie na de ministerraad. Het kabinet was al van plan om te stoppen met het wekelijks overleg, maar nu is besloten er vanaf volgende week mee op te houden.

Sinds maart kwamen premier Rutte en de meest betrokken ministers en instanties in de zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) samen om de strategie voor de corona-uitbraak te bepalen. Volgens Rutte komt de MCCb mogelijk nog een keer bij elkaar en is het ook mogelijk om het crisisberaad weer op te starten als de situatie weer verandert en het aantal besmettingen toeneemt, maar stopt het kabinet met vast wekelijks beraad. „We gaan terug naar een normale besluitvormingsstructuur”, aldus Rutte.

Leden van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing tijdens het crisisberaad bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in mei. Foto Bart Maat/ANP

2,5 miljoen extra banen in de VS in mei

Het aantal banen in de Verenigde Staten is met 2,5 miljoen toegenomen in de maand mei. Het werkloosheidspercentage liep daardoor iets terug tot 13,3 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid, schrijft de Wall Street Journal. De cijfers duiden erop dat de economie van de VS weer iets aan het herstellen is, na maanden met harde klappen als gevolg van de coronacrisis.

Amerikaanse staten zijn aan het heropenen, en werkgevers lijken inmiddels mensen weer in dienst te nemen. De afgelopen weken nam het aantal personen dat een nieuwe uitkering aanvroeg al af. De afgelopen week meldden zich nog 1,8 miljoen Amerikanen voor steun, bleek donderdag. In totaal vroegen sinds het begin van de coronacrisis 40 miljoen mensen in de VS een uitkering aan. Sinds de Grote Depressie was niet zo'n groot deel van de bevolking zonder werk komen te zitten.

„Deze verbeteringen op de arbeidsmarkt weerspiegelden een beperkte hervatting van de economische activiteit die in maart en april was ingeperkt als gevolg van de pandemie”, stelt het ministerie van Werkgelegenheid vast in een verklaring over de laatste cijfers. President Donald Trump heeft vrijdag in een reeks tweets verheugd gereageerd op de ontwikkeling. „Een geweldig werkgelegenheidsrapport. Goed gedaan, president Trump (geintje, maar het is wel echt zo)!”

Gedecoreerden ontvangen op 3 juli lintje

De ruim drieduizend gelukkigen die in april een lintje toegekend hebben gekregen, ontvangen hun onderscheiding op 3 juli. Dat heeft de Kanselarij der Nederlandse Orden donderdag bekendgemaakt. De gedecoreerden krijgen de Koninklijke onderscheiding dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet opgespeld, maar ontvangen hun lintje in een etui.

Op 24 april, enkele dagen voor Koningsdag, werd bekendgemaakt wie dit jaar een lintje zou ontvangen. Normaal gesproken vinden de uitreikingen op de dag van de bekendmaking plaats, maar dat was dit jaar niet mogelijk vanwege de maatregelen die waren getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel werden gedecoreerden op de hoogte gesteld door de gemeente waarin zij wonen.

Doordat de maatregelen versoepeld zijn, is het 3 juli wél mogelijk om uitreikingen te organiseren. Hierbij moeten de aanwezigen wel anderhalve meter afstand van elkaar bewaren en zal er gelet worden op het „op dat moment geldende maximum aantal personen voor bijeenkomsten”. Op dit moment is er geen limiet gesteld voor het aantal mensen dat mag samenkomen. Vergunningplichtige evenementen zijn wel verboden.

Dit jaar werd 3.060 mensen een lintje toegekend. Drie van hen hebben de onderscheiding sindsdien geweigerd, één is overleden. Bijna 65 procent van de gedecoreerden is man, 35 procent is vrouw, 3.005 wonen in Nederland. Onder de gedecoreerden zijn enkele bekende namen zoals die van zanger Jan Smit en acteur Hans Kesting.

Van de 3.056 mensen die hun lintje niet op de traditionele manier tijdens de lintjesregen konden ontvangen, werden de meesten gedecoreerd in een van de graden van de Orde van Oranje Nassau, elf gedecoreerden worden opgenomen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bijna allemaal krijgen ze hun onderscheiding op 3 juli. „Enkele” burgemeesters hebben zich niet aan de afspraken gehouden, en de lintjes al eerder uitgereikt.

Lees ook: Ook virtueel zijn de gedecoreerden geëmotioneerd

Vijftien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

In Nederland zijn in het afgelopen etmaal vijftien nieuwe sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus gemeld. Dat blijkt vrijdag uit de cijfers van het RIVM.

Het gaat niet per se om mensen die in de afgelopen 24 uur zijn overleden, soms komen meldingen met enkele dagen vertraging binnen. Het totaal aantal sterfgevallen staat nu op 6.005.

Verder zijn sinds donderdag elf nieuwe mensen opgenomen in het ziekenhuis. Hoeveel patiënten op de intensive care zijn beland, wordt vanmiddag om 16.00 uur bekendgemaakt. Donderdag lagen er nog 113 mensen met de longziekte op een Nederlandse IC – drie minder dan op woensdag. Toen zei de Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „We verwachten dat het aantal nog iets verder zal dalen omdat de instroom ruim drie weken na het versoepelen van de maatregelen stabiel laag blijft.”

Tot slot is in de afgelopen 24 uur van 210 mensen doorgegeven dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Omdat niet alle coronapatiënten worden getest, is het totaal aantal patiënten waarschijnlijk hoger. Wel wordt er sinds deze week meer getest dan voorheen.

Bundesbank verwacht vanaf volgend jaar herstel van diepe recessie

De Duitse economie zal in 2021 en 2022 herstellen van de diepe recessie die wordt veroorzaakt door de coronacrisis. Dat verwacht de centrale bank van het land, meldt zij vrijdag. De Bundesbank denkt dat de economie van het land dit jaar met zo'n 7 procent zal krimpen, waarop het volgend jaar 3 procent zal groeien en in 2022 zelfs met 4 procent.

Bij het uitrekenen van dit scenario ging de Bundesbank ervan uit dat medio volgend jaar een „effectieve medische oplossing” beschikbaar is tegen het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De bank heeft ook een pessimistischer en een optimistischer scenario uitgerekend. In het gunstigste scenario zal komend jaar al een snelle inhaalslag worden gemaakt (plus 6 procent). In het ongunstige scenario zal de economie in 2022 verder krimpen (met 1 procent).

Hoewel de arbeidsmarkt dit jaar zwaar wordt getroffen door het coronavirus, verwacht de Bundesbank niet dat er grote, blijvende schade is aangericht. Dit is dankzij de verschillende steunpakketten en het vooruitzicht op een stabielere economische situatie. De centrale bank voorspelt verder dat de verwachte stijging van de consumentenprijzen minder groot is en dat de inflatie de komende twee jaar zal toenemen tot respectievelijk 1,1 en 1,6 procent.

De steunpakketten van de overheid hebben verder vanzelfsprekend een grote invloed op de overheidsfinanciën. De Bundesbank voorspelt dat de staatsschuld dit jaar oploopt tot 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en voorziet een schuldquote van 75 procent. De komende jaren zal ook hier verbetering te zien zijn, hoewel de schuldquote voorlopig wel boven het niveau van vóór de crisis (rond de 60 procent) blijft. Volgens EMU-richtlijnen mag de staatsschuldquote van landen niet boven de 60 procent uitkomen, om te voorkomen dat de rente te hard stijgt.

Opnieuw recordaantal doden in Brazilië terwijl de stranden worden heropend

Een greep uit het coronavirusgerelateerde nieuws van over de grens.

 • In Brazilië is in een dag tijd opnieuw een recordaantal sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Het dodental in het land is met 1.437 opgelopen tot 34.021. Daarmee kent Brazilië na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nu het hoogste aantal bevestigde coronadoden ter wereld. Eerder stond Italië op die plek.

 • Ondertussen mogen straatverkopers in Rio de Janeiro weer aan het werk en probeert president Jair Bolsonaro via de rechter gouverneurs van de deelstaten te dwingen hun stranden te heropenen. Bolsonaro verzet zich al maanden tegen de coronamaatregelen omdat hij vreest dat de gevolgen voor de economie te groot zullen zijn. Donderdag stelde hij volgens persbureau Reuters dat de dood „ieders lot is” en dat honger en werkloosheid meer levens zullen eisen dan het coronavirus.

 • In buurland Peru heeft het coronavirus inmiddels 5.031 levens geëist. Het ministerie van Volksgezondheid maakte donderdag bekend dat het dodental de grens van vijfduizend doden heeft overschreden. Daarmee is Peru na Brazilië en Mexico het zwaarst getroffen land van Latijns-Amerika. De regio is sinds half mei het epicentrum van de coronapandemie.

 • In verschillende Afrikaanse landen is het aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen dagen flink opgelopen. In Zuid-Afrika zijn donderdag ruim 3.200 nieuwe besmettingen vastgesteld: bijna 80 procent meer dan het vorige record. Ook in Nigeria en Egypte is het aantal besmettingen deze week toegenomen.

  De drie landen zijn de grootste economieën van het Afrikaanse continent en hebben de afgelopen tijd een aantal coronamaatregelen teruggedraaid. Het is onduidelijk in hoeverre de toename in het aantal besmettingen een direct gevolg is van deze versoepelingen. In Zuid-Afrika zijn tot dusver 848 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, in Nigeria 323 en in Egypte 1.126.

 • Uit Frankrijk komen vrijdag meer hoopgevende berichten. De uitbraak van het coronavirus is in het Zuid-Europese land „onder controle”, zo maakte de voorzitter van het hoofd van de medisch-wetenschappelijke adviesraad Jean-François Delfraissy vrijdag bekend. Volgens Delfraissy circuleert het virus nog wel, maar „op lage snelheid”. Hij stelde dat Frankrijk genoeg testen en onderzoeksmethoden heeft om nieuwe gevallen op te speuren en te voorkomen dat het virus verder verspreidt.

  Ook voorspelt Delfraissy dat het uitgesloten is dat er nog een lockdown komt in het land. „De eerste keer hadden we geen keuze maar de prijs is nu te hoog. Het volk zou het absoluut niet accepteren, de economische gevolgen zouden te groot zijn en zelfs vanuit gezondheidsoogpunt is het niet wenselijk”. Wel benadrukt hij dat er plannen worden gemaakt voor als het virus onverhoopt opnieuw opleeft.

Dashboard met gegevens over de corona-epidemie staat online

Een proefversie van het langverwachte 'coronadashboard' van de overheid staat sinds vrijdag online. Op deze website worden onder andere het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnamen per dag en het reproductiegetal van het virus gedeeld: belangrijke indicatoren voor hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.

De cijfers zijn afkomstig van onder andere het RIVM, de GGD en ziekenhuizen. De actuele cijfers wordt op het dashboard weergegeven op een schaal die kleurt van groen tot rood, met ergens in het midden een 'signaalwaarde' die fungeert als een soort een alarmbel. Als meer van dit soort omslagpunten bereikt worden, kan het weer nodig zijn de maatregelen verder aan te scherpen. Momenteel staan alle indicatoren op groen.

Het reproductiegetal is op dit moment 0,87. Dat betekent dat ieder besmet persoon het virus gemiddeld aan minder dan één ander iemand overdraagt. Als dit meer dan één wordt betekent het dat het virus weer verder verspreidt - dat is de signaalwaarde. De overheid publiceert ook een schatting van het totale aantal besmettelijke mensen in Nederland.

Het dashboard wordt nog verder uitgebreid. In de tweede helft van juni moeten alle relevante gegevens erop staan. In het buitenland bestaan ook 'dashboards' waarop de verspreiding van het virus te volgen is, hoewel die anders zijn vormgegeven. Het Duitse dashboard toont informatie over besmettingsgevallen, overledenen en patiënten die zijn genezen. Die data zijn tot op regionaal of lokaal niveau in te zien. De Johns Hopkins Universiteit houdt al sinds het begin van de crisis een soort dashboard bij voor de hele wereld en alle individuele Amerikaanse staten.

De eerste versie van het coronadashboard zoals dat vrijdag online kwam. Screenshot coronadashboard

Het consumentenvertrouwen is iets hersteld

Het consumentvertrouwen in de tweede helft van mei is iets hersteld ten opzichte van de eerste helft van die maand. Het CBS meldt vrijdag dat huishoudens een „fractie minder negatief” zijn over hun eigen financiële situatie en dat de koopbereidheid iets vooruit is gegaan.

Het scheelt maar een paar punten. Het consumentvertrouwen steeg in de tweede helft van mei van -31 naar -29. Met de koopbereidheid ging het beter, die steeg van -17 naar -11. Ook is de perceptie van de impact van de crisis bijgesteld: consumenten optimistischer geworden over hun financiële situatie van de afgelopen twaalf maanden.

Consumenten zijn wel nog wantrouwiger geworden over de algehele economische situatie. Het vertrouwen in het economisch klimaat is verder gedaald van -52 naar -57, in april was dit nog -31.

Vanwege de coronacrisis meet het CBS het consumentenvertrouwen twee keer per maand. Eind april registreerde het statistiekbureau de grootste daling van het consumentvertrouwen ooit. De Britten publiceerden vrijdag ook hun tweewekelijkse consumentenpeiling. Het consumentenvertrouwen daalde daar van -34 in de eerste helft van mei verder naar -36, aldus ANP.

Het CBS vraagt consumenten in een enquête onder meer hoe hun financiële situatie is, hoe ze denken dat die zich zal ontwikkelen en of ze nu een grote aankoop zouden doen. Ook wordt onderzocht hoe ze denken dat het met de economie zal gaan. Een cijfer onder nul betekent dat consumenten overwegend negatief zijn, een cijfer boven nul is overwegend positief. Het hoogste punt dat het CBS ooit heeft gemeten was in januari in 2000: 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013, -41.

'Overheid overweegt HEMA te helpen met schulden'

De overheid zit bij gesprekken over het redden van winkelketen HEMA, meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. Het Hollandse warenhuis zat al langer flink in de schulden, die door de coronacrisis verder zijn opgelopen.

Een paar weken geleden zou het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de zakenbank Lazard hebben ingehuurd. Lazard zou moeten onderzoeken wat de overheid kan doen om HEMA te helpen, bijvoorbeeld door garanties op leningen te geven.

HEMA heeft zo'n 550 filialen en is werkgever voor bijna tienduizend mensen. De overheid zou de situatie bij het bedrijf „scherp in de gaten” houden omdat het zo'n grote werkgever is. Ook noemt het FD de „leefbaarheid van de binnensteden” als reden voor de overheid om te overwegen in te grijpen.

Het warenhuis van zakenman Marcel Boekhoorn draagt zo'n 800 miljoen euro schuld met zich mee. Dat is meer dan het bedrijf zelf waard is. Over de schuld moet jaarlijks meer dan 50 miljoen euro rente worden betaald. Directeur Tjeerd Jegen schreef maart in een brief aan de verhuurders van de panden die HEMA huisvesten dat hij vreesde voor het voortbestaan van de keten. Jegen wilde dat de verhuurders korting op de huur zouden geven.

Er is haast geboden bij de onderhandelingen tussen HEMA en de overheid. Het warenhuis moet op 15 juni een achtergestelde lening van 50 miljoen euro aflossen. Als de schulden voor die tijd geherstructureerd zijn, „kan deze lening worden weggestreept”, schrijft het FD.

Lees ook: Boekhoorn dreigt regie over HEMA kwijt te raken Schuldeisers sturen aan op een scenario waarin zij eigenaar worden van de winkelketen.

Aantal overnachtingen in hotels, huisjes en op campings in maart ruim gehalveerd

Het aantal overnachtingen in hotels, campings en huisjes is in maart met meer dan 50 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het grootste deel van de daling is het gevolg van de pandemie van het coronavirus. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

In januari en februari steeg het aantal overnachtingen nog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling in het aantal gasten kwam in maart. Daarmee daalde het aantal overnachtingen in het eerste kwartaal van dit jaar met 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De krimp was het grootst bij hotels, waar steeds meer buitenlandse gasten wegbleven. Bij de campings en de verhuur van huisjes was de daling van het aantal gasten in het eerste kwartaal minder groot.

In maart daalde het aantal buitenlandse gasten in Nederland met bijna 66 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor Chinese en Italiaanse gasten is die afname zelfs ruim 80 procent. De daling van het aantal Chinese gasten zette in februari al in.

Gezondheidsadviseur Suriname hoopt op Nederlandse hulp bij coronabestrijding

De Surinaamse arts en publieke gezondheidsadviseur Ruben del Prado hoopt dat er vanuit Nederland steun op gang kan komen voor bestrijding van de coronacrisis in Suriname. De afgelopen dagen liep het aantal vastgestelde besmettingen in Suriname verder op, tot 82 gevallen. Donderdag is een lockdown ingegaan.

„Het zou mooi zijn als ondanks de minder goede politieke relatie, er toch op basis van de historische en vriendschapsband een overeenkomst kan worden gemaakt van overheid tot overheid om een aantal levensreddende benodigdheden vanuit Nederland naar Suriname te brengen”, aldus Del Prado in een gesprek met NRC. Volgens hem kunnen tekorten aan medische voorzieningen ontstaan.

Donderdag tegen zes uur in de avond (lokale tijd) is in Suriname een lockdown ingegaan. Tot en met 12 juni moeten mensen zoveel mogelijk binnenblijven. Er geldt een verscherpt samenscholingsverbod tot maximaal vijf personen en er mogen maximaal twee personen in een auto.

Lees ook: Gezondheidsadviseur Suriname hoopt op Nederlandse hulp bij coronabestrijding

NBA akkoord met plan voor hervatting basketbalseizoen bij Disney World

De Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is donderdag akkoord gegaan met een plan om het seizoen deze zomer te hervatten met 22 van de dertig ploegen. Wedstrijden van een verkapt seizoen gevolgd door playoffs moeten worden gespeeld bij Disney World in Florida, met een waarschijnlijke begindatum van 31 juli. Dat meldt Reuters.

De deelnemende teams zijn de top acht uit beide conferenties van de profcompetitie, aangevuld met zes ploegen die nog de grootste kans hadden om de playoffs te halen toen het basketbalseizoen op 12 maart werd opgeschort wegens de pandemie van het coronavirus. De NBA was de eerste Noord-Amerikaanse profcompetitie die werd stilgelegd, nadat een speler van de Utah Jazz positief was getest.

Het hervatte seizoen moet uitmonden in een reguliere finaleserie van zeven wedstrijden in oktober. De kampioen moet uiterlijk op 12 oktober worden gekroond. De huidige kampioenen, de Toronto Raptors, wonnen de titel vorig jaar op 13 juni. Zij zullen volgens het plan in staat zijn om de titel te verdedigen. Om de kans op een uitbraak van het coronavirus te beperken, moeten alle wedstrijden worden gespeeld in het ESPN Wide World of Sports Complex in Florida, dat beschikt over meerdere arena's en hotels.

De Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie MLS heeft ondertussen verklaard dat teams hun trainingen kunnen hervatten, vooropgesteld dat ze toestemming hebben van medische experts. Ook de MLS wil een hervat seizoen aftrappen met een toernooi bij Disney World in Orlando.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • De Europese Centrale Bank heeft voor 600 miljard euro extra aan staats- en bedrijfsleningen gekocht, om de economische schok van de coronacrisis te dempen. Volgens president Christine Lagarde moet de ECB rekening houden met een „ongekende krimp” van 8,7 procent in de eurozone.
 • De Amsterdamse driehoek heeft besloten dat demonstraties op de Dam in de hoofdstad niet meer zijn toegestaan. Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op maandag werd de 1,5-metermaatregel niet gehandhaafd en stonden veel mensen te dicht op elkaar. Een appgesprek tussen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA), dat op verzoek van PVV-leider Geert Wilders openbaar werd gemaakt, liet zien dat de twee van mening verschilden over de organisatie van het protest.
 • De Spaanse minister van Toerisme werd donderdag teruggefloten door de eigen regering. In eerste instantie werd aangekondigd dat de grenzen met Frankrijk en Portugal op 22 juni zouden worden opengesteld. Later op de dag werd die datum gecorrigeerd naar 1 juli.
 • Bij het RIVM zijn donderdag dertien nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van de longziekte Covid-19. Daardoor komt het totaal aantal slachtoffers waarvan bekend is dat zij aan de ziekte zijn overleden op 5.990. Het RIVM meldde donderdag ook twaalf nieuwe ziekenhuisopnames.
 • Meerdere Europese landen hebben donderdag aangekondigd de grenzen open te stellen. Zo kunnen Tsjechen vanaf vrijdag weer reizen naar Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Ook voor Sloveniërs wordt het mogelijk om naar buurland Oostenrijk af te reizen.
 • Sinds de uitbraak van de coronavirus hebben meer dan 40 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. In de afgelopen week zijn daar weer bijna 1,9 miljoen mensen bij gekomen. Daartegenover berekende het Amerikaanse Instituut voor Beleidsstudies (IPS) dat het totale vermogen van Amerikaanse miljardairs sinds de Covid-19-pandemie met bijna 20 procent (ruim 500 miljard dollar) is toegenomen.
 • Finland heeft het herstelfonds van de Europese Commissie ter waarde van 750 miljard dollar afgewezen. De huidige vorm, waarin landen giften ontvangen van de Commissie, voldoet volgens het Scandinavische land niet. Finland voegt zich daarmee bij 'de zuinige vier', waar Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden al toe werden gerekend. Deze landen zijn kritisch als het gaat om gezamenlijke leningen.

 

Lees ook het blog van donderdag terug: Vermogen rijkste Amerikanen met bijna een vijfde toegenomen sinds pandemie