Coronabesmettingen

Nertsenbedrijven Noord-Brabant geruimd

Foto Jeroen Jumelet / ANP

Alle nertsen van de zes Nederlandse fokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn aangetroffen, worden geruimd. Dat heeft het kabinet woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om in totaal acht locaties in de Noord-Brabantse plaatsen Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint-Anthonis. Alleen locaties waar besmettingen zijn, worden geruimd. Over andere verdachte nertsenfokkerijen moet nog een beslissing worden genomen omdat de toetsing daar nog niet is afgerond. Daarnaast wordt onderzocht of het sluiten van nertsenfokkerijen, die vanaf 2024 verboden zijn, eerder kan. Hiervoor wordt mogelijk een stoppersregeling opgezet voor betrokken ondernemers.

Vorige maand bleek een medewerker van een nertsenfokkerij door een nerts te zijn geïnfecteerd met het virus. Een week later werd nog een geval aangetroffen waarbij het virus van nerts op mens was overgesprongen. Waar de besmettingen hebben plaatsgevonden, heeft het ministerie van Landbouw niet bekendgemaakt. (NRC)