Brieven

Brieven

Arjan Peters

Te amicaal gedrag

Opvallend aan alle berichten (Het is lastig nee zeggen tegen de man die jouw boek gaat bespreken, 30/5) en columns over Arjan Peters is het hoge roddelbladgehalte. Afdoende bewijs voor ernstige feiten heb ik tot dusver nergens gelezen. Er blijkt alleen maar dat er sprake is van te amicaal gedrag. Onprofessioneel, maar dat rechtvaardigt bij lange na niet de publieke dossiervorming die nu plaatsvindt. Wel biedt het een interessant inkijkje in de korte lijntjes in het literaire borrelcircuit. Daar moet de gezaghebbend recensent geen onderdeel van uitmaken. Gezag gedijt bij afstand.

Arjan Peters (2)

Hij wist wat hij deed

Volkskrant-literatuurcriticus Arjan Peters is niet wegens #metoo-situaties op non-actief gezet, schrijft NRC. Dat we het weten. Zijn gefleemde berichtjes aan vrouwelijke schrijvers zijn vast ‘goed bedoeld’. Nee, een man, die zoveel woorden kent, zou de juiste moeten kiezen. Iemand die de taal als gereedschap gebruikt kent de waarde van woorden. Hij weet als geen ander welke zinnen flirterig zijn, wat dan ook zijn bedoeling is.

Taal

Kies in museum ‘tijdvak’

In ‘Best spannend om weer naar het museum te gaan’ (2/6) gaat het over het reserveren van kaartjes voor een museum waarbij je een ‘tijdslot’ moet kiezen. Een tijdslot is geen hangslot of deurslot. Een tijdslot is een ‘periode waarin’ en het is geleend uit het Engels: time slot. Het meervoud is time slots. Het meervoud van ‘tijdslot’ is niet ‘tijdsloten’, het is – op z’n Engels – ‘tijdslots’. Ik geef toe, een lelijk woord, maar het is wel correcter. Beter is natuurlijk om een ander woord te gebruiken: ‘tijdvak’ of ‘tijdvenster’.

Fotografie

Dit kan echt niet meer

Hoe haalt NRC het in zijn hoofd om, na de hele #metoo-affaire, in de weekendkrant van 30-31 mei een foto te plaatsen, nog wel over een dubbele pagina, van meisjes in balletrokjes, van achteren/onderen gezien! Ontsla de verantwoordelijke medewerker, en stel een vrouw aan voor foto’s in de krant. Ik hoop van harte op beterschap.

Openbare ruimte

Biertje op ’t plein? Boete

Volgens hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht, Maarten Hajer, is de Amsterdamse Nieuwmarkt een mooi voorbeeld van een plek met ‘kracht’ (Terrassen breiden uit op de stoep, maar van wie is die eigenlijk?, 2/6). Je kan er op een terras zitten met een biertje maar ook, en wellicht juist, ook met een biertje van de Albert Heijn. Misschien moet Hajer dat laatste eens een keer uitproberen. Dat eindigt al na één biertje met een kater vanwege een dikke prent: er heerst daar namelijk een alcoholverbod.

Correcties/aanvullingen

Grafiek

In de staafdiagram ‘Aandeel niet-presterende leningen per land’ bij het artikel Houden de banken dit vol? (27/5, p. E6) kwam tweemaal Estland voor. De bovenste van de twee had Spanje moeten zijn.