Recensie

Recensie Muziek

Beleving van muzikale gumbo tot lachsalvo’s

Opera. Muziektheater. Kamermuziek met zang of spokenword. In het oeuvre van de Amerikaanse componist Luna Pearl Woolf is de menselijke stem een leidraad. Deze Pentatone-release biedt een 25 jaar omspannende staalkaart van Woolfs werk voor koor en kleinere vocale ensembles.

Neem ‘To the Fire’, een trefzeker gemonteerd a cappellastuk voor lage vrouwen- en mannenstemmen dat heen en weer schiet tussen serene klankvelden, spreekkoren en manische lachsalvo’s. In ‘Après moi, le déluge’ staat Woolf in vier delen stil bij de verwoestingen die orkaan Katrina aanrichtte. Het resultaat is een krachtige muzikale gumbo vol gospelflarden, bluesinvloeden en brokstukken van Amerikaanse hymnes. Evenmin draait Woolf haar hand om voor een traditionele miszetting (‘Missa in Fines Orbis Terrae’) of een meeslepende Leonard Cohen-bewerking (‘Who by Fire’). De vertolkingen door The Choir of Trinity Wall Street maken dit album tot een beleving.