Recensie

Recensie Muziek

Atkins’ songs doen niet onder voor de grootsten

Zangeres Nicole Atkins was reclamebordschilder voordat ze zich in 2007 geheel aan de muziek ging wijden. Haar songs zijn als haar schilderwerk: kleurrijk, fraai gedetailleerd en roepend om aandacht. Haar vijfde album, Italian Ice, werd grotendeels opgenomen in het soulmekka Muscle Shoals in Alabama, met klinkende namen als Binky Griptite (The Dap-Kings) en Spooner Oldham.

Atkins maakt soulvolle muziek in het voetspoor van Carole King en Dusty Springfield, niet bang voor het grote gebaar en met een stem die kan galmen en croonen. De sensuele funk van ‘Domino’ en de smachtende countryballade ‘Captain’ springen eruit op een album dat straalt als een zomerdag in Neptune City, de kustplaats in New Jersey waar Nicole Atkins vandaan komt. Dit is blanke soul van de bovenste plank, met de Carole King-compositie ‘A Road to Nowhere’ om te bewijzen dat Atkins’ eigen songmateriaal niet onderdoet voor de tijdloze popsongs van de allergrootsten.