WHO

Opnieuw bewijs: China hield informatie over virus achter

China heeft in de eerste weken van de pandemie belangrijke informatie over het coronavirus met vertraging vrijgegeven. Dat concludeert persbureau Associated Press (AP) dinsdag op basis van interviews met betrokkenen en interne documenten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO heeft de Chinese regering herhaaldelijk in het openbaar geprezen om haar medewerking en aanpak van de virusuitbraak. Tegelijkertijd is er kritiek op China omdat de transparantie tekortschoot. Zo is verontwaardigd gereageerd op de straf die de arts Li Wenliang in december kreeg toen hij op sociale media zijn zorgen uitte over het nieuwe virus. Een overheidslaboratorium kende de genetische code van het nieuwe virus op 2 januari. Toch werd deze pas op 11 januari met de wereld gedeeld. (NRC)