Een woonark met ramen tot op de waterlijn

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: een woonark van glas en zwart staal. „Sommige mensen vinden het zwart spuuglelijk.”

Foto Sven Benjamins

Na bijna een half mensenleven in oude huizen, al dan niet monumentaal, bewonen Sjoerd en Jacoline Ribberink nu een woonark van glas en zwart staal. Twee verdiepingen, elk ruim honderd vierkante meter. Zij: „Je hoort de wind…” Hij: „…je ziet de lucht…” Zij: „…en dat midden in de stad.” Hij: „Het is elke dag vakantie.”

Vier jaar geleden kocht het paar de ligplaats, in feite een stuk lucht van achttien meter lang, zes meter breed en vier meter hoog. Ze konden ermee doen wat ze wilden. Een architect (Lars Courage) en een interieur-architect (Gerrit Holdijk) hielpen hen op weg.

Glas domineert de zitkamer. De reusachtige ramen, die soepel openschuiven, lopen door tot bijna op de waterlijn. Erachter strekt het kanaal zich breed uit. Twee treden voeren omhoog naar de eetkamer-keuken. Tegen de wand van zwart staal hangt een zes meter lange lichtroze kast.

Jacoline: „Sommige mensen vinden het zwart spuuglelijk.” Sjoerd: „Zwart is nogal extreem. Ik vind dat het intiem maakt.” Anderen hebben bedenkingen bij wonen op water. Of ze geen last hebben van muggen? Vocht? Nee dus. Sjoerd: „Spinnen hebben we wel.” Jacoline: „Door al het glas is de gevel in het donker een grote lichtbalk. Daar komen ze op af.”

Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins

In de zitkamer staat Utrechts design. Pastoe-stoeltjes, een Mobach-olifantspoot. Twee Utrecht-fauteuils van Gerrit Rietveld zijn voorlopig blijven steken in de pandemie – de Italiaanse stoffeerder neemt de telefoon niet meer op. Op de roze kast staan „rariteiten”, zoals het blauwe porselein van Jacoline’s ene oma en twee marmeren paardenhoofden van haar andere oma. „Echt níemand wilde die. Een is met Bisonkit gelijmd. Zo typisch oma vond ik dat, daarom heb ik ze genomen.”

Wat is niet ideaal? Het is zoeken. „Dat de kachel er nog niet is”, zegt Jacoline. Die komt in de zitkamer, puur voor de gezelligheid. „We hebben ook nog ergens een stukje bos, dus dat kunnen we keurig circulair doen.”

Heeft u een ideale zolder, kinderkamer, bibliotheek? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte