Een nieuw ‘eenzaamheidsverhaal’ van Ottessa Moshfegh

De eerste bladzijde Eén zin op de eerste bladzijde van een boek dat deze maand verschijnt. Deze keer: een nieuwe roman van Ottessa Moshfegh, voor tijden van isolatie.

Maar er lag wél een briefje, in het bos op de eerste bladzijde van de nieuwe roman van Ottessa Moshfegh. Met erop: ‘Haar naam was Magda. Niemand zal ooit weten wie haar heeft vermoord. Ik was het niet. Hier ligt haar lichaam.’ Raadselachtig. De hond van de verteller, een 72-jarige weduwe, is niet geïnteresseerd, terwijl hij anders door het dolle raakt van (vogel)lijken. Het zal een grap zijn, redeneert Vesta, maar het laat haar toch niet los.

De dood in haar handen werd één van de eerste slachtoffers van de coronacrisis: het zou verschijnen toen net de wereld op slot ging en werd maanden uitgesteld.

Wrede ironie, vond The New York Times, want isolatie is nou net een thema in de literatuur van Moshfegh (in haar roman Mijn jaar van rust en kalmte bracht een vrouw zich in winterslaap) en dit nieuwe ‘eenzaamheidsverhaal’ zou nu des te herkenbaarder zijn.

Het boek belooft horror, zwarte humor en een onbetrouwbare verteller – dat zal eind juni vast óók nog herkenbaar zijn.

De dood in haar handen verschijnt 23 juni bij De Bezige Bij.