In beeld

Latijns-Amerika epicentrum corona-virus

Latijns-Amerika is sinds half mei het nieuwe epicentrum van de coronapandemie. De regio kent veel grote, overbevolkte sloppenwijken, waar bewoners vooral in de informele sector werken, elke dag naar de markt moeten om eten te kopen, en vaak weinig hygiënische middelen hebben. De kans is groot dat het virus zich hier razendsnel zal verspreiden, en veel mensen niet de benodigde zorg krijgen.
Een luchtfoto van de wijk Ciudad Bolivar, in het zuiden van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Hoe zuidelijker je gaat, hoe armer de wijken in de stad worden en hoe dichter de mensen op elkaar wonen.
Raul Arboleda/ AFP
Bovenaanzicht van een arme wijk in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Het land heeft ruim 5.300 geregistreerde besmettingen en 220 coronadoden, en probeert met onder meer avondklokken de bevolking binnen te houden.
Abraham Canaca / AFP
De wijk La Limonada in Guatemala City, is een van de grootste getto's van Centraal-Amerika. Volgens de officiële cijfers telt Guatemala ruim 5.300 besmettingen en 116 doden.
Carlos Alonzo/AFP
De gemeente Huixquilucan is onderdeel van de supermetropool van Mexico-Stad. De naam is afkomstig uit het Nahuatl, een Uto-Azteekse taal. Huixquilucan is sterk gesegregeerd en heeft zowel een welvarend als zeer arm gedeelte.
Alfredo Estrella/ AFP
De sloppenwijk op de heuvel van San Cristobal, in de Peruaanse hoofdstad Lima. Peru kent al bijna ruim 170.000 besmettingen en ruim 4.600 doden, en is daarmee zwaar getroffen, ondanks dat het als een van de eerste landen in de regio voorzorgsmaatregelen invoerde tegen de verspreiding van het virus.
Cris Bouroncle/ AFP
De wijk Cerro 18 ligt in het meest oostelijke puntje van Santiago, hoofdstad van Chili. Het land kent al ruim 100.000 besmettingen. In Latijns-Amerika zijn er alleen in Brazilië en Peru meer Covid-19-gevallen gemeld. Vorige week maakten de Chileense autoriteiten bekend dat bijna alle 2.400 IC-bedden bezet zijn.
Martin Bernetti/AFP
Een luchtfoto van de sloppenwijk Boca La Caja in Panama-Stad, hoofdstad van Panama.
Luis Acosta/ AFP
Een luchtfoto van de Pavo-Pavaozinho favela (rechts) in Rio de Janeiro, en links de flatgebouwen en wolkenkrabbers van de welgestelde Copacabana. Brazilië is het zwaarst getroffen land in de regio, en telt inmiddels zo'n 530.000 geregistreerde besmettingen en ruim 30.000 sterfgevallen.
Mauro Pimentel/AFP
Villa 31 is een van de grootste sloppenwijken in Buenos Aires. Zo'n buurt wordt in Argentinië ook wel een 'villa miseria' (dorp van misère) genoemd. Voordat de corona-epidemie uitbrak, had Argentinië al grote economische problemen.
Emiliano Lasalvia/ AFP
Een luchtfoto van La Bota, een arme wijk in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Het land is zwaar getroffen door het coronavirus, en baarde in maart en april opzien toen bleek dat de mortuaria al zo overbelast waren dat de lijken op straat werden achtergelaten.
Rodrigo Buendia / AFP
Een muurschildering van oud-president Hugo Chavez in de sloppenwijk Guarataro in Caracas. Volgens de officiële Venezolaanse cijfers kent het land nog maar 1.662 besmettingsgevallen en 17 doden. Die cijfers spreken echter berichten tegen van bewoners, artsen en onderzoekers in Venezuela. Human Rights Watch meldde vorige week dat het zorgsysteem de pandemie niet aankan, onder andere vanwege de al langer problematische water-, voedsel- en medicijntekorten in het land.
Federico Parra/ AFP
Een bovenaanzicht van San José, hoofdstad van Costa Rica. Het opvallend welvarende en stabiele land telt tot nu toe nog maar 1.056 besmettingen en 10 sterfgevallen. Volgens de Verenigde Naties komt dat door de sterke gezondheidszorg in het land en snelle invoering van preventieve maatregelen.
Ezequiel Beccera/ AFP