Zo’n TomTom kun je gerust op de grond laten vallen

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een autonavigatiesysteem van TomTom.

foto Peter Lipton

De weg wijzen doen alle autonavigatiesystemen. Maar de een jaar geleden gelanceerde TomTom GO Premium 6 inch (adviesprijs 379,95 euro) kan veel meer. Het is een digitale persoonlijk assistent, die verbonden is met de andere apparaten van de gebruiker. Je kunt hem vragen om nieuwe tekstberichten van je smartphone voor te lezen. Iets op te zoeken op internet. Een collega te informeren hoe laat je aankomt. Of bij thuiskomst de lichten in huis aan te doen.

Op de Amsterdamse ontwerpafdeling van de fabrikant hebben vier medewerkers, met hulp van een extern Duits designbureau, ongeveer drie maanden aan het ontwerp getekend. Dankzij 3D-software en -printers konden de ontwerpers binnen een etmaal steeds beoordelen hoe ontwerpschetsen fysiek uitpakten.

De GO heeft een behuizing gekregen met afgeronde hoeken; handelsmerk van de fabrikant. Opvallend verder zijn het extra grote 6 inch-scherm en het forse formaat speaker (het zwarte ovaal-vormige onderdeel links in het midden). Net als bij televisies is de trend bij autonavigatiesystemen: steeds groter. De eerste systemen met 7 inch-schermen (een beelddiagonaal van bijna 18 centimeter) zijn al op de markt. Alle onderdelen van de GO worden in Aziatische landen geproduceerd, de assemblage gebeurt in China, in Shanghai.

De ontwikkelingscyclus voor de GO nam ongeveer twaalf maanden in beslag. Daarvan was zo’n drie maanden bestemd voor testen. Het systeem werd aan extreme temperaturen blootgesteld, aan hevige vibraties en aan valpartijen. Van een meter hoogte lieten de ontwerpers de kastjes vanuit diverse hoeken op de grond stuiteren – zonder onoverkomelijk problemen. Een testpanel beoordeelde het design en de functionaliteit.

De introductie van de GO viel samen met een mijlpaal: in zestien jaar tijd verkocht de Nederlandse fabrikant 100 miljoen navigatieproducten.