Kort geding

Directeur Haga daagt eigen bestuursvoorzitter

De directeur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, Soner Atasoy, heeft een kort geding aangespannen tegen zijn eigen schoolbestuur, omdat de voorzitter daarvan hem vorige week heeft geschorst. De rechter in Amsterdam buigt zich donderdag over de vraag wie nu de leiding heeft over de islamitische middelbare school.

De Haga-directeur kwam vorig jaar in het nieuws na beschuldigingen van de AIVD dat hij zich omringde met radicaal-islamitische voormannen. Inmiddels is Atasoy geschorst door zijn eigen bestuursvoorzitter, omdat hij er een autoritaire leiderschapsstijl op na zou houden. Zo maakte NRC onlangs melding van afluisterpraktijken op het Haga, waarbij gesprekken van de Inspectie van het Onderwijs werden opgenomen. Atasoy wil op zijn beurt af van voorzitter Mohammed Laamimach die hem schorste en wordt hierin gesteund door bestuurssecretaris Sadrettin Karadag.

Voordat de rechter naar de bestuurscrisis kijkt, staat woensdag een bestuursvergadering gepland waarin Atasoy en Karadag het ontslag van bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach bespreken. Volgens Laamimach kunnen de twee echter helemaal niet over zijn aanstelling stemmen, omdat zij zelf geschorst en ontslagen zijn.

Voor- en tegenstanders

Door het conflict zijn op het Haga groepen met voor- en tegenstanders van Atasoy ontstaan, ook onder ouders en leraren. Tegenstanders willen niet dat de geschorste Atasoy zich nog in het pand begeeft. Door de onrust is ook de adviseur van het Haga, hoogleraar cross-cultureel recht Tom Zwart van de Universiteit Utrecht, teruggetreden.