In Parijs herdenken 20.000 betogers de dood van Adama Traoré in 2016

Politiegeweld

Zo’n twintigduizend mensen hebben dinsdagavond in Parijs betoogd tegen politiegeweld, en in het bijzonder tegen de dood van Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam tijdens een politieactie. Ook in Marseille, Lyon en Lille is betoogd.

De betogingen, waarvoor geen toestemming was gegeven, waren geïnspireerd door de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Veel betogers gingen op één knie zitten – het gebaar waarmee football-speler Colin Kaepernick in 2016 het politiegeweld aanklaagde. Ook de kreet „Ik krijg geen adem” was alomtegenwoordig – een verwijzing naar zowel George Floyd als Traoré, die eveneens door ademhalingsproblemen overleed.

Toevallig werd vrijdag een nieuw autopsierapport vrijgegeven dat de politie vrijpleit: bestaande gezondheidsproblemen zouden aan de basis van Traorés dood hebben gelegen. Maar dinsdag werden de resultaten van een door de familie aangevraagd onderzoek bekendgemaakt: Traoré zou bezweken zijn door de manier waarop de politie hem tegen de grond werkte. Traorés zus Assa had tot de betoging opgeroepen; zij voert al jaren actie voor haar broer. In Parijs eindigde de eerst vreedzame betoging in rellen. Betogers bezetten de ringweg, fietsen en steps werden in brand gestoken. Politiegeweld is in Frankrijk niet uitzonderlijk. In 2005 leidde de dood van twee tieners tot wekenlange rellen in heel Frankrijk.