Een bolle broek, ook goed met hakken

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Er zijn de afgelopen jaren allerlei soorten spijkerbroek voorbijgekomen die de hegemonie van de skinny jeans zouden moeten doorbreken: de boyfriend, de mum-jeans en de dad-jeans, de bootcut en de korte variant daarop, de kick-flare. Op de bootcut na, die bezig is met een comeback, doen ze allemaal al een beetje achterhaald aan, terwijl de bijna twintigjarige skinny nog steeds overeind staat.

Dit voorjaar is er een nieuwe kandidaat, vooralsnog alleen voor vrouwen: een broek zonder stretch die hoog in de taille zit, met lange, behoorlijk wijde pijpen die een beetje bol staan en naar onder toe smaller toelopen. De broek doet een beetje denken aan de broeken die rond 1980 in de mode waren, zij het dat de pijpen van onder wat wijder blijven en vaak ook wat korter zijn.

Levi’s heeft een hele lijn opgezet rond het model, Balloon, met drie verschillende uitvoeringen, waaronder een met bandplooien. Bij Arket heet hij ‘barrel leg jeans’ bij Uniqlo ‘curved jeans’.

Dat Uniqlo de broek zo’n beetje als eerste grote keten had, is niet verwonderlijk. Hij maakt daar deel uit van de U-collectie, die wordt ontworpen onder leiding van de Fransman Christophe Lemaire. Bij zijn eigen merk, Lemaire, zijn al jaren bolle broeken – niet per se jeans – te vinden, vaak met een stuk extremer vorm dan de variant die nu in de betaalbare winkels ligt.

Is er, afgezien van dat-ie nieuw is, iets aardigs te zeggen over het model? Nou en of. Het is een broek die de taille benadrukt en de benen, om een ouderwetse uitdrukking te gebruiken, afkleedt. Hij zit erg lekker en doet het, anders dan de rekbare skinny jeans, ook goed met hakken en iets chics erop. Op de site van Levi’s zijn een paar modellen dan ook al bijna uitverkocht.

In wit of zwart vind ik de nieuwe broek er frisser uitzien dan in blauw, maar dat kan aan mij liggen.