Opinie

De hypocrisie van Baudet

Frits Abrahams

De opportunistische hypocrisie bij Forum voor Democratie heeft een spectaculair dieptepunt bereikt. Groot is daar de zogenaamde verontwaardiging over burgemeester Halsema en de betoging op de Dam.

Annabel Nanninga, FVD-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, liet weten dat politie en handhavers „in de kou zijn gezet door het optreden van Halsema, die hun gezag op dit onderwerp totaal heeft afgebroken”. Nanninga eist nu het aftreden van Halsema. Femke moet hangen, vond men in die kringen al voordat ze als burgemeester was begónnen – en nu hopen ze het touw in handen te hebben.

Lees ook: Halsema heeft heel wat uit te leggen, vinden vriend en vijand

Bij FVD vinden ze het vreselijk dat Halsema een betoging liet doorgaan waar te veel mensen aanwezig waren om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Nu had ik op de morgen van Tweede Pinksterdag de tv-uitzending van Goedemorgen Nederland van WNL gevolgd waarin FVD-leider Thierry Baudet te gast was. Baudet maakte een opgeruimde indruk, op het geforceerde af.

Hij was „ontzettend blij” dat hij weer naar buiten kon; ik had hem daar overigens al enkele malen zien rondlopen. Baudet voegde eraan toe: „Ik denk dat je al veel meer zou kunnen doen. We weten dat de kans op besmetting in de buitenlucht heel klein is, vandaar dat wij tegen die anderhalve meter zijn, die is niet nodig, je kunt veel meer dingen open zetten, bowlingcentra […]. Wij pleiten al veel langer voor stoppen met de lockdown […]. Corona blijkt heel veel minder gevaarlijk dan we eerst dachten, het is een heel beperkte groep kwetsbaren die we moeten beschermen.”

Die middag, kondigde Baudet aan, zou hij in Volendam demonstreren tegen de anderhalvemetermaatregel. En jawel, op Twitter troffen we ’s middags een triomfantelijk kiekje aan van Baudet en zijn witgesokte hofnar Theo Hiddema, samen aan de pils op een terrasje in Volendam naast een spandoek met de tekst „Weg met de 1,5 meter”.

Weer enkele uren later tweette Baudet: „In haar deugtunnelvisie liet Halsema dit gebeuren.” Je zou denken dat hij dolblij was dat ze het liet gebeuren, al die mensen op minder dan anderhalve meter van elkaar, want die maatregel was immers nergens voor nodig. „Corona blijkt heel veel minder gevaarlijk dan we eerst dachten.” (Wereldwijd volgens de jongste cijfers maar 375.537 doden en 6.228.731 besmettingen – waar hebben het over.)

Ik probeer me even voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als burgemeester Halsema had gezegd: „Ik heb die demonstratie laten doorgaan, omdat corona heel veel minder gevaarlijk is dan we eerst dachten: wereldwijd maar 375.537 doden en 6.228.731 besmettingen. We hoeven eigenlijk alleen maar een groepje ouwe knarren te beschermen.”

Heel rechts Nederland, een schuimbekkende Baudet voorop, zou ook dan uitzinnig van woede over haar heen gevallen zijn. Sabotage van de anderhalvemetermaatregel! Onderschatting van het coronavirus! Uitsluiting van de bejaarden!

In plaats daarvan zei Halsema iets anders: ik heb de omvang van de demonstratie niet kunnen voorzien en het leek me ongepast om vreedzaam tegen politiegeweld demonstrerende mensen met politiegeweld te verwijderen.

Jammer trouwens dat niemand van al die mensen die de omvang kennelijk wél hadden voorzien – zoals vrijwel alle Nederlandse politici – even de burgemeester heeft gewaarschuwd.