Gesloten liveblog

Vermogen rijkste Amerikanen met bijna een vijfde toegenomen sinds pandemie

Sinds deze week zijn restaurants en cafés weer geopend, ook kunnen Nederlandse kinderen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 4 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Aantal hotelovernachtingen in maart meer dan gehalveerd

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • De Europese Centrale Bank heeft voor 600 miljard euro extra aan staats- en bedrijfsleningen gekocht, om de economische schok van de coronacrisis te dempen. Volgens president Christine Lagarde moet de ECB rekening houden met een „ongekende krimp” van 8,7 procent in de eurozone.
 • De Amsterdamse driehoek heeft besloten dat demonstraties op de Dam in de hoofdstad niet meer zijn toegestaan. Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op maandag werd de 1,5-metermaatregel niet gehandhaafd en stonden veel mensen te dicht op elkaar. Een appgesprek tussen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA), dat op verzoek van PVV-leider Geert Wilders openbaar werd gemaakt, liet zien dat de twee van mening verschilden over de organisatie van het protest.
 • De Spaanse minister van Toerisme werd donderdag teruggefloten door de eigen regering. In eerste instantie werd aangekondigd dat de grenzen met Frankrijk en Portugal op 22 juni zouden worden opengesteld. Later op de dag werd die datum gecorrigeerd naar 1 juli.
 • Bij het RIVM zijn donderdag dertien nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van de longziekte Covid-19. Daardoor komt het totaal aantal slachtoffers waarvan bekend is dat zij aan de ziekte zijn overleden op 5.990. Het RIVM meldde donderdag ook twaalf nieuwe ziekenhuisopnames.
 • Meerdere Europese landen hebben donderdag aangekondigd de grenzen open te stellen. Zo kunnen Tsjechen vanaf vrijdag weer reizen naar Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Ook voor Sloveniërs wordt het mogelijk om naar buurland Oostenrijk af te reizen.
 • Sinds de uitbraak van de coronavirus hebben meer dan 40 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. In de afgelopen week zijn daar weer bijna 1,9 miljoen mensen bij gekomen. Daartegenover berekende het Amerikaanse Instituut voor Beleidsstudies (IPS) dat het totale vermogen van Amerikaanse miljardairs sinds de Covid-19-pandemie met bijna 20 procent (ruim 500 miljard dollar) is toegenomen.
 • Finland heeft het herstelfonds van de Europese Commissie ter waarde van 750 miljard dollar afgewezen. De huidige vorm, waarin landen giften ontvangen van de Commissie, voldoet volgens het Scandinavische land niet. Finland voegt zich daarmee bij 'de zuinige vier', waar Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden al toe werden gerekend. Deze landen zijn kritisch als het gaat om gezamenlijke leningen.

Vermogen rijkste Amerikanen met bijna een vijfde toegenomen sinds coronapandemie

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben inmiddels meer dan 40 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Maar het vermogen van de rijkste Amerikanen is in de afgelopen maanden alleen maar gegroeid.

Het Amerikaanse Instituut voor Beleidsstudies (IPS) berekende dat het totale vermogen van Amerikaanse miljardairs sinds de Covid-19-pandemie met bijna 20 procent (ruim 500 miljard dollar) is toegenomen. Onder meer Amazon-oprichter Jeff Bezos (36 miljard dollar in de plus) en Facebook-topman Mark Zuckerberg (30 miljard dollar in de plus) konden sinds maart flinke geldsommen bijschrijven, blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport.

Zakenblad Forbes meldde dat het totale vermogen van de Amerikaanse miljardairs aan het begin van de coronacrisis was gezakt ten opzichte van 2019. Toen kwamen de bij elkaar opgetelde bedragen uit op 3.111 miljard dollar, in maart dit jaar was dat 2.947 miljard dollar. „Ons onderzoek laat zien dat deze verliezen binnen enkele weken weer zijn goedgemaakt”, schrijft het IPS. Het totale vermogen van de rijkste Amerikanen staat nu uit op 3.512 miljard dollar.

Sommige miljardairs zijn wel degelijk een deel van hun rijkdom kwijtgeraakt sinds het begin van dit jaar. Met name investeerders in de olie- en gassector hebben geld verloren, mede doordat de olieprijs eerder dit jaar tot een historisch dieptepunt daalde. Het vermogen van zakenman Warren Buffett zou onder meer daardoor sinds het begin van dit jaar met 14 miljard dollar zijn geslonken.

Amazon-oprichter Jeff Bezos. Foto Charles Krupa/AP

Finland wijst herstelfonds Europese Commissie af, voegt zich bij 'zuinige vier'

Finland wijst het herstelfonds van de Europese Commissie, ter waarde van 750 miljard euro, in zijn huidige vorm af. Dat heeft de Finse regering donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Daarmee voegt het land zich bij 'de zuinige vier', waar Denemarken, Oostenrijk en Zweden toe behoren, aangevoerd door Nederland.

Deze landen zijn tegen de 'giften' die naar voren komen in het voorstel van de Commissie. Brussel heeft vorige week voorgesteld om van de kapitaalmarkten te lenen en vervolgens twee derde van 750 miljard euro uit te keren in subsidies en de overige 250 miljard euro in leningen. Finland en de zuinige vier zien niets in deze 'giften' en zien liever dat EU-lidstaten leningen aangaan met de Commissie. Ook zijn de landen kritisch ten aanzien van het aangaan van gezamenlijke leningen.

De Finse regering heeft er ook op aangedrongen de totale omvang van het herstelfonds te verkleinen. De Commissie heeft daar in het voorstel waarschijnlijk rekening mee gehouden, aangezien de inzet een stuk hoger was dan het eerder voorgestelde herstelfonds van Frankrijk en Duitsland ter waarde van 500 miljard euro. Behalve een kleinere omvang van het pakket, wil Finland ook de geldigheidsduur ervan te verkorten tot minder dan de vier jaar die de Commissie voorstelde. Een precies aantal jaren heeft de regering daarbij niet geven. Daarnaast willen de Finnen de looptijd van 30 jaar verkorten.

Het steunpakket dat vorige week werd voorgesteld door de Commissie heeft de unanieme steun van alle 27 lidstaten nodig. Op 19 juni zal het voorstel besproken worden door de regeringsleiders.

'Eerste coronapatiënten hadden eind januari al klachten'

De eerste Nederlandse besmetting met het nieuwe coronavirus werd op 27 februari vastgesteld, maar enkele weken daarvoor hadden zeker 154 mensen al coronagerelateerde klachten. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van cijfers van het RIVM. De eerste mensen vertoonden in januari al klachten.

In de gegevens van het RIVM staat volgens RTL Nieuws wanneer de eerste ziektedag was van officieel besmette personen. Het gaat om de dag dat mensen zich de eerste coronagerelateerde klachten herinneren. Het is daarbij niet altijd na te gaan of de klachten ook werkelijk het gevolg zijn van corona. Voor carnaval (23 februari) zouden er al 63 mensen hebben rondgelopen met klachten, van wie 20 uit Noord-Brabant.

Vijf mensen zouden al klachten hebben gehad in januari, de eerste twee op 1 en 20 januari. Deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat het heel onwaarschijnlijk is dat dit door een coronabesmetting kwam, maar noemen het wel mogelijk dat eind januari of begin februari de eerste besmetting al een feit was. Na die periode zou het aantal mensen met klachten bijna dagelijks zijn toegenomen.

Een ambulancemedewerker met een coronapatiënt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto Remko de Waal/ANP

Ruim 1,8 miljoen nieuwe werkloosheidsaanvragen in VS

Nog eens 1,8 miljoen Amerikanen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd afgelopen week. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid donderdag. Daarmee groeit het aantal aanvragen minder hard dan een week eerder, toen 2,1 miljoen mensen een aanvraag deden.

Het aantal mensen dat in de VS zonder baan kwam te zitten als gevolg van coronamaatregelen piekte half maart. In de afgelopen tien weken hebben meer dan veertig miljoen Amerikanen steun aangevraagd bij de overheid.

Inmiddels worden de maatregelen tegen het virus in de VS langzaam versoepeld, waardoor het aantal nieuwe werklozen lijkt af te vlakken. Het totale aantal aanvragen voor uitkeringen valt iets hoger uit dan analisten vooraf hadden ingeschat, meldt persbureau AP. Niet iedereen die een uitkering aanvraagt zal deze ook krijgen.

De Verenigde Staten zijn hard geraakt door de coronacrisis. Eerdere voorspellingen gingen er in het slechtste geval van uit dat een kwart van de Amerikaanse beroepsbevolking zijn baan kwijt zou raken als gevolg van de coronacrisis. Vooralsnog ligt dat percentage rond de 15 procent.

Afrikaanse landen bemachtigen 90 miljoen testkits

Afrikaanse landen hebben voor de komende zes maanden 90 miljoen testkits voor het nieuwe coronavirus weten te bemachtigen. Dat heeft het hoofd van de Africa Centers for Disease Control and Prevention donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Het Africa CDC, een afdeling van de Afrikaanse Unie, spoort landen op het continent aan om de testcapaciteit zo snel mogelijk te verhogen.

Om snel zicht te krijgen op de verspreiding van het virus en de curve voor te zijn moet het aantal tests volgens de instantie snel met 10 tot 20 miljoen verhoogd worden. Op dit moment zijn er nog maar 3,4 miljoen testen uitgevoerd in Afrikaanse landen. Dat komt gemiddeld neer op ongeveer 1.700 tests per 1 miljoen mensen, vergeleken met 37.000 tests per 1 miljoen inwoners in Italië en 30.000 in Groot-Brittannië.

Bovenop de nieuwe voorraden moet het continent nog zo'n 25 miljoen tests doen om op het niveau van Europa te komen. Het hoofd van de CDC Africa, John Nkengasong, roept Afrikaanse landen daarom op om snel actie te ondernemen. Hij presenteerde donderdag het initiatief Partnership to Accelerate Testing in Africa (PACT), met als doel de testcapaciteit over het hele continent te verbeteren. Veel Afrikaanse landen hebben achterstanden.

Afrika heeft nog relatief weinig bevestigde besmettingen gemeld. Tot dusver zijn dat er ruim 160.000, met ruim 4.600 vastgestelde sterfgevallen las gevolg van Covid-19. Ter vergelijking: in Europa zijn ruim 2 miljoen besmettingen geconstateerd en zo'n 175.000 sterfgevallen. In Noord-Amerika gaat het om 2,1 miljoen besmettingen en 130.000 sterfgevallen. Het lage aantal bevestigde besmettingen in Afrikaanse landen heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat er weinig wordt getest.

Artsen zonder Grenzen voeren coronatests uit in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Footo Michele Spatari/AFP

Het nieuws van donderdag

 • De toestroom van buitenlandse toeristen naar Nederland zal dit jaar minstens 60 procent kleiner zijn dan in 2019. Toerismemarketingbureau NBTC verwacht circa 8 miljoen buitenlandse bezoekers, waar dat er vorig jaar nog ruim 20 miljoen waren.
 • Er stonden in mei dit jaar zo'n 30 procent minder vacatures open dan gebruikelijk. Waar het aantal vacatures in deze periode normaal rond de 60.000 ligt, is dat nu 45.000. Dat concludeert uitzendconcern Randstad donderdag op basis van eigen gegevens.
 • Circa 1.700 Nederlanders waren eind mei besmet met het coronavirus en konden het dus op anderen overdragen. Dat heeft het RIVM berekend. Het is de eerste keer dat het instituut een dergelijk cijfer publiceert. Momenteel liggen nog 113 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 3 minder dan een dag eerder.
 • Demonstraties op de Dam in Amsterdam zijn voorlopig niet meer toegestaan. Dat heeft de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) besloten in navolging van de drukte tijdens het Black Lives Matter-protest van afgelopen maandag op de Dam. Vanwege de coronapandemie zijn protestmanifestaties op de Dam „onwenselijk”.
 • De Spaanse regering heeft gezegd dat de landgrenzen met Frankrijk en Portugal waarschijnlijk toch pas op 1 juli opengaan. In eerste instantie kondigde de Spaanse minister van Toerisme aan dat de grenzen al vanaf 22 juni open zouden gaan.
 • De Europese Centrale Bank koopt voor 600 miljard euro extra aan staats- en bedrijfsleningen op om de economische schok door de coronacrisis te verzachten. President Christine Lagarde zegt dat de ECB rekening houdt met een „ongekende krimp” van 8,7 procent in de eurozone.

Spaanse regering rectificeert de datum van opening grenzen, toch pas 1 juli

De Spaanse regering heeft gezegd dat de landgrenzen met Frankrijk en Portugal waarschijnlijk toch pas op 1 juli opengaan. In eerste instantie kondigde de Spaanse minister van Toerisme donderdagmiddag aan dat de grenzen al vanaf 22 juni open zouden gaan. Die datum is nu gerectificeerd, melden Spaanse media. Dat betekent dat ook toeristen dan pas welkom zijn.

Kort na de aankondiging van de minister van Toerisme verduidelijkte de regering van premier Pedro Sánchez dat de onderhandelingen met Frankrijk en Portugal over de afschaffing van grenscontroles nog lopen. Portugal reageerde direct al verbaasd op het besluit om de grenzen vervroegd te openen. Volgens de Portugese minister van Buitenlandse Zaken zou dat niet zijn besproken met Portugal.

De Spaanse minister van Toerisme María Reyes Maroto ging ervan uit dat de grenzen weer zouden openen als de noodtoestand op 21 juni zou aflopen. Nu blijkt echter dat ook daarna de grenzen vooralsnog gesloten kunnen blijven. Net als veel andere Europese landen is Spanje wel de lockdown die sinds maart van kracht is, langzaam aan het afbouwen.

Meerdere Europese landen stellen grenzen open, meer dan duizend doden op een dag in Mexico

 • Vanaf 13 juni mogen Zweden zonder symptomen van het nieuwe coronavirus weer door het land reizen. Dat heeft de Zweedse premier Stefan Löfven donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters. „Het betekent niet dat we weer naar het normale leven gaan", zei Löfven. Andere maatregelen blijven volgens hem voorlopig nog wel intact. Zweden hanteert vanaf het begin van de uitbraak van het virus in vergelijking met andere Europese landen een gematigd coronabeleid. Premier Mark Rutte zei woensdag tijdens een persconferentie dat Nederlanders voorlopig nog sterk wordt afgeraden naar het Scandinavische land af te reizen.
 • Tsjechië opent vrijdag de grenzen met buurlanden Oostenrijk en Duitsland. Dat heeft premier Andrej Babis donderdag bekendgemaakt, melden Tsjechische media. Ook mogen Tsjechen vanaf dan weer naar Hongarije reizen. Dat betekent dat Tsjechië de maatregelen eerder versoepelt dan verwacht. In eerste instantie wilde de regering de grenzen vanaf 15 juni openstellen. Sinds woensdag is ook de grens met buurland Slowakije weer vrij voor verkeer.
 • Het drukstbezochte vliegveld van Rusland, Sjeremetjevo in Moskou, wil vanaf volgende maand een groot deel van de internationale vluchten gaan hervatten. Dat heeft topman en gedeeltelijk eigenaar Alexander Ponomarenko donderdag gezegd in een interview met persbureau Reuters. Volgens Ponomarenko moet rekening worden gehouden met een daling van het vliegverkeer van 66 procent dit jaar ten opzichte van 2019. Toen reisden nog bijna vijftig miljoen passagiers via de luchthaven. Het Russische vliegveld is sinds de uitbraak van het coronavirus gedeeltelijk opengebleven voor binnenlandse reizen.
 • Vanaf vrijdag kunnen Slovenen en Oostenrijkers weer vrij reizen tussen de twee landen. In navolging van Oostenrijk, dat op woensdag het reisverbod naar het buurland ophief, heeft ook Slovenië besloten de grens open te stellen. Slovenen mogen sinds kort ook weer naar buurlanden Kroatië en Hongarije afreizen. Of ook de grens met Italië zal worden geopend, wordt later besloten. Zaterdag staat een werkbezoek van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi di Maio gepland in Slovenië.
 • In Mexico zijn voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan duizend bevestigde doden als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in het land donderdag bekendgemaakt. Daarmee verdubbelde het aantal doden per etmaal zich ten opzichte van een dag eerder. Volgens overheidsmedewerkers zou het aantal een gevolg zijn van vertragingen in het telproces. Autoriteiten in het land voorspelden de afgelopen dagen dat het aantal slachtoffers gaat afvlakken.

Nog 113 coronapatiënten op de IC

Momenteel liggen nog 113 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 3 minder dan een dag eerder. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelt dat het aantal Covid-19-patiënten op IC's momenteel „vrijwel stabiel” is. „ We verwachten dat het aantal nog iets verder zal dalen omdat de instroom ruim drie weken na het versoepelen van de maatregelen stabiel laag blijft. Daarnaast zien we dat de overall bezetting op de IC toeneemt door het uitbreiden van de reguliere zorg.”

Verder zijn nog 481 mensen opgenomen in het ziekenhuis die niet op de IC liggen, 15 minder dan woensdag.

ECB koopt voor nog eens 600 miljard euro aan leningen op

De Europese Centrale Bank koopt voor 600 miljard euro extra aan staats- en bedrijfsleningen op om de economische schok door de coronacrisis te verzachten. Dat blijkt uit een verklaring die het ECB-bestuur donderdagmiddag heeft vrijgegeven na een videovergadering.

Lees het nieuwsbericht: ECB breidt noodopkopen uit met 600 miljard euro

Radio 10-dj Lex Gaarthuis niet vervolgd om 'coronalied'

Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd vanwege het 'coronalied' dat op 6 februari werd uitgezonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag bekendgemaakt. Volgens het OM moet het carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen' satirisch worden opgevat. Het lied past volgens het OM binnen „de context van artistieke expressie” en is „niet onnodig grievend”.

Vijf mensen deden aangifte tegen de radio-dj vanwege het lied, dat zij racistisch en discriminerend vonden tegenover Chinezen. De politie en het Meldpunt Discriminatie ontvingen vele honderden meldingen vanwege het lied.

Het lied werd gezongen door Rotterdamse Toon, een fictief typetje van Gaarthuis, die in zijn radioshow regelmatig op satirische wijze op actualiteiten reageert. „Het gebruik van stijlmiddelen zoals een sterk Rotterdams accent en een duidelijke carnavaleske melodie dragen bij aan het satirische karakter van het lied”, aldus het OM.

Justitie heeft ook nog gekeken naar overige omstandigheden. Zo kwam Gaarthuis snel na de uitzending terug op zijn actie en bood excuses aan op de website en sociale media van Radio 10. Ook is hij in gesprek gegaan met een deel van de Chinese gemeenschap in Nederland. Dit heeft het OM meegewogen in het besluit om niet tot vervolging over te gaan. „Uit zijn handelingen en bewoordingen maakt het OM op dat de radio-dj zich bewust is van de negatieve impact van het coronalied en de kwetsendheid ervan.”

Radio-dj Lex Gaarthuis van Radio 10. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

RIVM: eind mei circa 1.700 besmettelijke coronapatiënten in Nederland

Circa 1.700 Nederlanders waren eind mei besmet met het coronavirus en konden het dus op anderen overdragen. Dat heeft het RIVM donderdag berekend. Het is de eerste keer dat het instituut een dergelijk cijfer publiceert.

Het RIVM benadrukt dat het gaat om een schatting die „gepaard gaat met onzekerheid”. Het is volgens het instituut echter wel waarschijnlijk dat het daadwerkelijke aantal besmettelijke coronapatiënten in Nederland ergens tussen de 1.190 en 2.291 lag tijdens de geanalyseerde periode, van 15 tot en met 29 mei. De inschatting is gebaseerd op informatie over het aantal mensen dat in een bepaalde periode met het virus besmet is geraakt. Aan de rekenmethode wordt nog gesleuteld.

Spanje heropent op 22 juni landsgrenzen met Portugal en Frankrijk

Spanje heropent zijn landsgrenzen met Portugal en Frankrijk op 22 juni. Dat heeft de minister van Toerisme, María Reyes Maroto, donderdag bekendgemaakt, melden Spaanse media. Mensen die het land binnenkomen hoeven vanaf die datum ook niet langer twee weken in quarantaine. Toeristen zijn vanaf dat moment ook weer welkom in Spanje.

Net als veel andere Europese landen is Spanje de lockdown die sinds maart van kracht is, langzaam aan het afbouwen. Woensdag verlengde de Spaanse regering de noodtoestand die op 14 maart werd ingevoerd nog met twee weken. Deze noodtoestand loopt af op 21 juni, en wordt niet meer verlengd zolang er geen nieuwe piek komt in het aantal besmettingen.

Aanvankelijk zouden de Spaanse grenzen volgens plan dichtblijven tot 1 juli. De Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Augusto Santos Silva, zegt in een reactie „verbaasd” te zijn over het besluit van Spanje om de grenzen vervroegd te openen. Volgens Santos Silva is er geen sprake geweest van overleg met Portugal hierover, waardoor het buurland 1 juli aanhield.

Ook Nederland stelt vanaf 15 juni de grenzen weer grotendeels open. Voor sommige Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden, blijft een oranje reisadvies gelden (alleen noodzakelijke reizen, vakanties afgeraden). Voor veel andere Europese landen komt er een geel reisadvies (vakanties toegestaan, maar let op). Voor Spanje geldt straks een geel reisadvies.

Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus met 27.000 bekende sterfgevallen, maar in het land daalt het aantal besmettingen. De Spaanse economie heeft het zwaar te verduren. Vanwege de sterke afhankelijkheid van toerisme hoopt de regering in Madrid dat er weer toeristen naar het land zullen komen.

De grensovergang tussen Spanje en Frankrijk, zoals hier bij het Spaanse La Jonquera, gaat weer open. Foto Pau Barrena / AFP

Reserveringsgegevens horeca mogelijk gebruikt voor contactonderzoek GGD

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil de reserveringsgegevens van horecagasten gebruiken voor contacttracering, zodat patiënten met Covid-19 opgespoord kunnen worden. Dat schrijft De Jonge donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Klanten moeten wel expliciet toestemming geven voor het doorgeven van hun gegevens aan de GGD door horecaondernemers, schrijft De Jonge. Over hoe horecagelegenheden het verlenen van toestemming door gasten het beste kunnen organiseren, gaat de minister met de sector in gesprek. Ook bekijkt hij „of het gebruik van reserveringsgegevens waardevol kan zijn in andere sectoren waar met reserveringen wordt gewerkt.”

De namen en contactgegevens kunnen de GGD'en helpen bij het opsporen van mensen die besmet blijken met het coronavirus. Zo kunnen andere gasten worden geïnformeerd die op hetzelfde moment aanwezig waren in de horecagelegenheid als de virusdrager. Het is niet bekendgemaakt vanaf wanneer GGD'en toegang moeten hebben tot reserveringssystemen van de horeca.

RIVM: 13 nieuwe coronadoden gemeld, 12 ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn sinds woensdag dertien nieuwe meldingen van doden door het coronavirus binnengekomen. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs allemaal mensen die in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want er zit dikwijls een vertraging in het doorgeven van een sterfgeval. In totaal heeft Covid-19 nu 5.990 levens geëist in Nederland.

Verder meldt het RIVM twaalf nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus. Ook hierbij geldt dat er vaak sprake is van een vertraging. Al met al zijn 11.771 Nederlanders met Covid-19 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Nederland is met 209 toegenomen tot 46.942. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger: lang niet iedere Nederlander met symptomen is de afgelopen weken getest.

Woensdag lagen er nog 116 Nederlanders met de longziekte op de intensive care. Dat aantal neemt al wekenlang gestaag af. Donderdagmiddag brengt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding de nieuwe IC-cijfers naar buiten.

KvK: minder ondernemingen gestart in coronatijd

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 9 procent minder ondernemingen gestart dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal ondernemingen dat in die periode stopte, nam met 19 procent toe. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK vermoedt dat de ontwikkeling een gevolg zou kunnen zijn van de coronacrisis.

Vooral in april en mei startten minder mensen een onderneming dan vorig jaar. Uitschieters zijn financiële instellingen (58 procent minder starters in mei) en de sector cultuur, sport en recreatie (36 procent minder starters). Daarentegen steeg in april wel het aantal ondernemers dat een webshop opende. Wat betreft het aantal stoppers waren vorige maand sterke toenames in de ict en media (55 procent), zakelijke dienstverlening (46 procent) en industrie (38 procent).

Het aantal faillissementen was in mei ongeveer gelijk aan mei 2019. In april was met 334 faillissementen wel een piek te zien. Met name in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gingen die maand veel bedrijven failliet. Op 1 juni van dit jaar stonden 2.028.333 bedrijven ingeschreven bij de KvK, nog altijd 1 procent meer dan aan het begin van 2020.

'Situatie vluchtelingen voor de kust van Malta is onhoudbaar'

De situatie van de meer dan vierhonderd migranten en vluchtelingen die vastzitten op veerboten voor de kust van Malta is „onhoudbaar en vereist onmiddellijke actie”. Dat stelt Dunja Mijatović, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, donderdag in een verklaring.

Malta heeft, net als andere zuidelijke EU-lidstaten, in april vanwege de coronapandemie zijn havens gesloten voor mensen die gered zijn op zee. De eilandstaat met circa een half miljoen inwoners wil de vluchtelingen en migranten niet aan land laten. De Maltese regering heeft hen intussen ondergebracht op gehuurde veerboten die normaal gesproken worden gebruikt voor toeristen.

Sommige migranten en vluchtelingen zitten al een maand vast op de schepen. De regering van Malta wil dat de vluchtelingen en migranten daar blijven tot andere EU-landen toezeggen mensen op te nemen. De Raad van Europa heeft Malta eerder gewaarschuwd om zich te houden aan mensenrechtenverdragen en vluchtelingen te blijven redden en de kans te geven om aan land te komen, ondanks de coronapandemie.

De commissaris is blij met de evacuatie van enkele kwetsbare personen, maar maakt zich zorgen over de mensen die al langer dan een maand op zee verblijven zonder een duidelijke oplossing in zicht. „De ervaring leert dat hun gezondheid snel achteruitgaat”, aldus Mijatović. „Dit kan leiden tot een noodsituatie.” De commissaris roept Malta op toezichthouders en hulpverleners toe te laten op de schepen.

Een veerboot op ruim 20 kilometer uit de kust van de Maltese hoofdstad Valletta. Foto Rene Rossignaud / AP

Franse regering vervangt Quatorze Juillet-parade in Parijs door bescheiden militaire ceremonie

De grote militaire parade die jaarlijks plaatsvindt in Parijs op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet gaat dit jaar vanwege het coronavirus niet door. De parade wordt vervangen door een bescheiden militaire ceremonie. Dat heeft de Franse regering donderdag bekendgemaakt, melden Franse media.

Volgens het Élysée zou het bij de parade niet mogelijk zijn geweest om te voldoen aan de coronamaatregelenF, zoals het bewaren van afstand. De parade op de Champs-Elysées wordt daarom vervangen door een ceremonie op Place de la Concorde. Daarbij zal ook een eerbetoon worden gebracht aan zorgmedewerkers. Aan de ceremonie zullen 2.000 mensen deelnemen en er zijn 2.500 gasten welkom. Iedereen moet volgens het Élysée gepaste afstand houden. Normaal gesproken is de hele stad op deze dag vol met feestende mensen.

Er zijn momenteel geen plannen om het evenement open te stellen voor het grote publiek, stelt het Élysée, maar „de situatie zou tegen 14 juli opnieuw kunnen worden beoordeeld” als de gezondheidssituatie beter is. Op 14 juli wordt in Frankrijk de bestorming van de Bastille gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon.

Voorlopig geen demonstraties op de Dam in Amsterdam

Demonstraties op de Dam in Amsterdam zijn voorlopig niet meer toegestaan. Dat heeft de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) donderdag besloten in navolging van de drukte tijdens het Black Lives Matter-protest van afgelopen maandag op de Dam. Volgens de driehoek zijn protestmanifestaties op de Dam tijdens de coronapandemie „onwenselijk”.

Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, die veel kritiek kreeg vanwege het niet beëindigen van het massale protest van maandag, in een brief aan het Comité 500 kinderen Amsterdam. Die organisatie zou deze donderdag een steunmanifestatie houden op de Dam voor opvang van kinderen uit Griekse kampen. Dat protest wordt nu verplaatst naar het Museumplein. De organisatie stelt zelf dat er een maximum van honderd aanwezigen is. Andere mensen is gevraagd om online steun te betuigen.

Volgens de Amsterdamse driehoek kunnen demonstraties op de Dam „extra risico’s met zich meebrengen van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas”. Ook zou er sprake kunnen zijn van „vermenging van mensen waardoor de noodzakelijke en verplichte anderhalve meter niet ten alle tijden kan worden nageleefd”.

De burgemeester stelt dat de nabijheid van de vele drukke, nauwe winkelstraten, de aantrekkingskracht van de attracties, terrassen en de aanwezigheid van bezoekers en forenzen het plein in de binnenstad momenteel ongeschikt maakt voor demonstraties. Ook zou er niet genoeg capaciteit zijn op de Dam. Dat geldt niet voor het Museumplein. Wel benadrukt de burgemeester dat demonstreren een belangrijk grondrecht is. Afgelopen maandag besloot de burgemeester niet in te grijpen bij een demonstratie waar uiteindelijk duizenden mensen op afkwamen.

Volgens Halsema valt het besluit om de Dam te sluiten voor demonstranten de driehoek „zwaar”. „Zonder twijfel is de Dam het plein waar vrijwel iedere organisatie zijn geluid uiteindelijk wil laten horen. Het plein behoort – als geen andere plek in Nederland - een ieder toe én geen andere plek is zo verbonden met het vrije woord als de Dam.”

Veel minder vacatures in mei, maar tekorten in zorg, bouw en ict

Er stonden in mei dit jaar zo'n 30 procent minder vacatures open dan gebruikelijk. Waar het aantal vacatures in deze periode normaal rond de 60.000 ligt, is dat nu 45.000. Dat concludeert uitzendconcern Randstad donderdag op basis van eigen gegevens. De daling is volgens het uitzendbureau een gevolg van de coronacrisis.

De daling van het aantal vacatures wordt volgens het bedrijf aangevoerd door drie sectoren. Vooral in de horeca (-65 procent), de schoonmaakbranche (-50 procent) en administratiesector (-45 procent) kelderde het aantal vacatures afgelopen maand, vergeleken met mei 2019. Daarbij waren er grote verschillen tussen provincies, zo kromp de vraag naar personeel in Zeeland aanzienlijk sterker (-52 procent) dan in Groningen (-12 procent). In de Randstedelijke provincies ging het om 21 tot 29 procent krimp.

Toch bestaat in andere sectoren nog altijd schaarste: met name in de zorg, bouw en ict worden ondanks de coronacrisis nog altijd veel medewerkers gezocht. Ook de vraag naar leerkrachten in het basisonderwijs en docenten Nederlands en Wiskunde blijft onverminderd groot. De meeste kans op werk is er op dit moment voor verkoopmedewerkers, waarin op dit moment 2.750 vacatures openstaan. Ook is er relatief veel vraag naar magazijnpersoneel en klantenservicemedewerkers.

Randstad pleit voor omscholing om de gaten op de arbeidsmarkt te vullen. „Aan de ene kant om aanhoudende schaarste te helpen oplossen, aan de andere kant om de groep die nu door corona zonder werk is komen te zitten snel weer aan het werk te helpen”, stelt directeur Dominique Hermans bij de cijfers.

Vergaderingen Israëlische parlement opgeschort na besmetting parlementslid

 • Het parlement van Israël, de Knesset, heeft donderdag alle vergaderingen opgeschort nadat een lid positief was getest op het coronavirus, zo melden Israëlische media. Knesset-lid Sami Abu Shehadeh werd op het virus getest nadat diens chauffeur Covid-19 had opgelopen. Abu Shehadeh zei donderdagochtend in een televisie-interview de afgelopen twee weken duizenden mensen te hebben ontmoet. Momenteel bevinden het Knesset-lid en zijn personeel zich in quarantaine.

  De afgelopen weken zijn de Israëlische autoriteiten langzaamaan begonnen met het opheffen van de strenge anti-coronamaatregelen. De horeca, toeristische attracties en scholen zijn weer geopend. De afgelopen weken zag het land een toename in het aantal bevestigde besmettingsgevallen. Momenteel zijn 17.377 Israëliërs positief getest op het virus. 291 patiënten zijn aan het virus overleden.
 • De Verenigde Arabische Emiraten zullen weer transitvluchten toelaten, zo heeft de overheid via sociale media bekendgemaakt. In maart werden de overstapvluchten nog geschrapt. Vanaf wanneer de transitvluchten weer welkom zijn, is niet duidelijk. Wel heeft luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit emiraat Abu Dhabi al bekendgemaakt vanaf 10 juni weer passagiers uit twintig Europese, Aziatische en Australische steden te zullen vervoeren.
 • Oostenrijkse autoriteiten hebben donderdag alle reisbeperkingen naar buurlanden, met uitzondering van Italië, opgeheven. Daarmee worden toeristische reizen, familiebezoeken en zakelijke reizen naar zeven van de acht buurlanden weer mogelijk. Reizigers worden niet getest of in quarantaine gesteld bij het verlaten of binnenkomen van het land. De besmettingscijfers in Italië zijn volgens de regering nog te hoog om deze grens ook te openen.
 • De Britse automaker Aston Martin schrapt vijfhonderd banen om de productiekosten omlaag te brengen, meldt persbureau Reuters. De verkoopcijfers van Aston Martin liepen dit jaar flink terug door het coronavirus, waardoor ook de geplande productie lager ligt dan verwacht, aldus het bedrijf. Halverwege mei maakte het bedrijf bekend alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 130 miljoen euro verlies te hebben geleden. Een week geleden maakte het bedrijf bekend een nieuwe topman gevonden te hebben in Tobias Moers, de huidige baas van Mercedes-AMG.

Opnieuw minder kijkers voor persconferentie kabinet

In totaal hebben woensdagavond bijna 3,9 miljoen mensen gekeken naar de persconferentie van premier Mark Rutte, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Dat is de helft minder dan eind april, toen nog 7,8 miljoen Nederlanders afstemden op het televisiecommuniqué van de minister-president. Woensdagavond maakte hij onder meer bekend dat reizen binnen de EU vanaf 15 juni weer grotendeels is geoorloofd.

Nadat Rutte met zijn coronatoespraak vanuit het Torentje op 1 april 7,5 miljoen kijkers had getrokken, piekten de kijkcijfers bij de kabinetspersconferentie van 21 april op bijna 8 miljoen. Daarna zette een daling in. Naar het persmoment op 6 mei keken nog iets minder dan 7 miljoen mensen. 5,7 miljoen Nederlanders waren er vervolgens op 20 mei via de televisie getuige van dat Rutte de eerste grote versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigde.

Het persmoment van het kabinet, waarop ook vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) sprak, was woensdagavond zoals gebruikelijk te zien op NPO1, RTL4 en SBS6. Op de publieke zender trok de persconferentie bijna 2,7 miljoen kijkers, wat de NPO-uitzending het best bekeken programma van de dag maakt. Via RTL keken 895.000 mensen naar Rutte en De Jonge, via SBS 316.000.

Helft uitgestelde huisartsafspraken heeft nog niet plaatsgevonden

Van alle bezoeken aan de huisarts die tijdens de coronacrisis niet zijn doorgegaan, heeft de helft nog altijd niet plaatsgevonden. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van Patiëntenfederatie Nederland. In de eerste maanden van de corona-uitbraak kreeg een deel van de patiënten te horen dat de huisarts geen tijd had voor een afspraak. Sommigen zegden zelf hun consult af. Van die groep is de helft inmiddels alsnog geholpen, bijvoorbeeld via een daadwerkelijk bezoek aan de praktijk of een telefonisch consult.

30 procent is echter nog niet geholpen, doordat er nog geen afspraak nodig was of omdat deze patiënten zelf niet naar de huisarts willen. De rest heeft een afspraak ingepland staan of heeft inmiddels geen behoefte meer aan een afspraak met de huisarts.

Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis voor de ziekenhuiszorg: ‘Er is een flinke rekening, maar wat wordt straks precies door wie betaald?’

De zorg in ziekenhuizen en klinieken wordt volgens de Patiëntenfederatie langzaam weer opgepakt. Sommige van de in totaal 7.400 deelnemers aan het onderzoek zagen tijdens de crisis hun afspraak in het ziekenhuis of in een kliniek niet doorgaan. Van die groep is bijna een derde inmiddels alsnog bij de dokter geweest.

Huisartsen verwijzen inmiddels weer even veel patiënten door naar het ziekenhuis als vorig jaar rond deze tijd, meldde de Nederlandse Zorgautoriteit woensdag. In maart en april zakte het aantal verwijzingen flink in, waarna het zich de voorbije weken weer herstelde.

'Aantal buitenlandse toeristen zal dit jaar meer dan halveren'

De toestroom van buitenlandse toeristen naar Nederland zal dit jaar minstens 60 procent kleiner zijn dan in 2019. Toerismemarketingbureau NBTC verwacht circa 8 miljoen buitenlandse bezoekers, waar dat er vorig jaar nog ruim 20 miljoen waren.

Daarnaast halveert het aantal Nederlanders dat eropuit gaat in eigen land, schat NBTC. Vermoedelijk zullen dat er dit jaar nog zo'n 12,5 miljoen zijn. In totaal loopt Nederland dus 24,5 miljoen toeristen mis, aldus het marketingbureau.

De cijfers, gebaseerd op CBS-gegevens en informatie over RIVM-richtlijnen en reisbeperkingen, gaan uit van een optimistisch scenario, waarin deze zomer het toerisme binnen Europa weer op gang komt en ook het luchtverkeer weer enigszins wordt hervat. Wanneer de coronacrisis weerbarstiger blijkt en er nieuwe lockdowns volgen of toeristen voornamelijk in eigen land blijven, kan de krimp in het aantal bezoekers oplopen tot bijna 75 procent.

Financieel gezien zal de coronacrisis ook een flinke klap betekenen voor de toerismebranche. Volgens ING zal het wegblijven van toeristen de sector alleen in juli en augustus al 4 miljard euro kosten.

Europese toeristen zijn vanaf 15 juni weer welkom in Nederland, met uitzondering van Zweden en Britten. Omgekeerd wordt het reisadvies afgezwakt voor Europese landen en het Caribische deel van het koninkrijk. Nu Europese landen, waaronder Nederland, langzaam hun reisbeperkingen opheffen, verwacht NBTC dat het toerisme weer wat zal aantrekken. Het is echter te laat om het seizoen nog te redden, aldus NBTC-directeur Jos Vranken. „Feit blijft dat de toeristische sector keihard wordt geraakt door de coronacrisis, ondanks de aangekondigde versoepelingen.”

Correspondent Tijn Sadée ging op pad: Hoe vrij ben je nog als toerist in Europa? Een roadtrip van Brussel tot Milaan

Tekort aan beschermende handschoenen en schorten in de zorg

Nederlandse zorginstellingen hebben een tekort aan handschoenen en schorten die moeten beschermen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit meldingen die het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) ontvangt, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bij het consortium, dat persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorginstellingen centraal inkoopt, zijn circa zesduizend zorginstellingen aangesloten. Hoeveel daarvan precies handschoenen en schorten tekortkomen, heeft minister De Jonge niet bekendgemaakt.

De voorraad van andere persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals medische mondkapjes en spatbrillen, is volgens het LCH wel op peil. De Jonge schrijft dat er goede afspraken zijn gemaakt met „tientallen betrouwbare leveranciers”, waardoor het consortium de komende weken een constante aanvoer van deze producten verwacht. Ook verwacht het LCH volgens De Jonge genoeg materiaal te hebben als er eind juni een tweede piek in coronabesmettingen zou voordoen. Wel zal de schaarste van handschoenen en schorten de komende weken een „aandachtspunt” blijven, aldus De Jonge.

Recordaantal doden in Mexico en Brazilië

 • In Mexico zijn voor het eerst meer dan duizend coronadoden in een etmaal geregistreerd. De afgelopen 24 uur zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid 1.092 sterfgevallen gemeld. Het totale aantal doden in het Latijns-Amerikaanse land is daarmee op 11.729 gekomen. Het aantal bevestigde besmettingen ligt nu boven de honderdduizend. Er zijn het afgelopen etmaal 3.912 nieuwe besmettingen gemeld waarmee het totaal op 101.238 kwam.
 • Ook Brazilië registreerde opnieuw een recordaantal doden op een dag. De laatste 24 uur zijn er 1.349 doden gemeld. In het Zuid-Amerikaanse land kwamen er 28.633 besmettingen bij in het afgelopen etmaal en daarmee is er nu bij ruim 584.000 mensen het longvirus vastgesteld.
 • In Suriname zijn de cijfers veel bescheidener, maar de stijging van het aantal besmettingen tot 74 is voor de regering aanleiding voor een totale lockdown van een week. Volgens vicepresident Ashwin Adhin zit Suriname „middenin de fase van lokale verspreiding”. Tijdens de lockdown waarbij Surinamers alleen voor essentiële zaken de deur uit mogen is het de bedoeling dat de gezondheids- en veiligheidsdiensten in alle rust mensen met het virus kunnen lokaliseren, isoleren en behandelen om zo verdere verspreiding in te dammen.
 • Duitsland verlaagt tot het eind van het jaar de btw om de economie te stimuleren. De maatregel is onderdeel van een pakket van 130 miljard euro waarin ook geld komt voor families, bedrijven belastingverlichting krijgen en gemeentes extra steun. Ook komen er hogere subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto.
 • In het Verenigd Koninkrijk voelen de de inwoners zich beter nu de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Volgens een al sinds maart lopend onderzoek waarbij meer dan negentigduizend Britten gevolgd worden, hebben mensen nu minder depressieve gevoelens, voelen ze minder spanning en is het cijfer dat ze hun leven geven gestegen naar een zes. Dat is nog wel altijd lager dan normaal. Premier Boris Johnson krijgt van de inwoners van Engeland een 3,5 voor zijn aanpak van de coronacrisis. Vooral mensen van onder de dertig hebben weinig vertrouwen in Johnson en zijn regering.

Helft minder bruiloften door corona

Het aantal bruiloften is sinds het ingaan van de coronamaatregelen gehalveerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwden tussen half maart en half mei bijna de helft minder stellen in vergelijking met een jaar eerder.

Foto Jeroen van der Meyde/ANP

Vanaf half maart mochten er nog maar maximaal dertig mensen aanwezig zijn op een bruiloft en omdat de horeca gesloten werden zat feestvieren er ook niet meer in. In de meeste gevallen konden bruidsparen alleen terecht in de trouwzaal van het gemeentehuis.

Tijdens de 'intelligente lockdown' trouwden er gemiddeld vijfhonderd stellen per week, blijkt uit de cijfers van het CBS. In dezelfde maanden in de jaren hiervoor waren dat er ongeveer duizend. Alleen 20 april was nog een erg populaire datum, vanwege het 'getalrijm' met het jaartal 2020.

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Nederlanders kunnen deze zomer hoogstwaarschijnlijk op vakantie in buitenland. Het kabinet verwacht vanaf 15 juni het reisadvies voor twaalf Europese landen te versoepelen van oranje naar geel. Het gaat onder meer om België, Kroatië en Duitsland. Ook het advies voor de landen van het Caribische deel van het koninkrijk wordt naar verwachting versoepeld. Reizen naar buiten de EU, naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijven voorlopig ontraden.
 • Een demonstratie tegen politiegeweld in Rotterdam werd voortijdig afgebroken omdat het te druk was voor de betogers om de coronamaatregelen te kunnen naleven. Hierna ontstond onrust in de stad, waarbij ruiten zijn gesneuveld en er „met hekken en een terrasstoel is gegooid”, aldus een politiewoordvoerder.
 • Onderzoekers van het RIVM hebben vastgesteld dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Transmissie onder kinderen of van kinderen naar volwassenen, zoals bij gewone griep, lijkt „minder vaak voor te komen”.
 • Bij het RIVM zijn tien nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. In totaal heeft het coronavirus voor zover bekend in Nederland 5.977 levens gekost. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 38 afgenomen tot 116.
 • De strijd tegen het coronavirus in België verloopt beter dan experts van tevoren hadden verwacht. De regering van het land heeft versoepelingen van de coronamaatregelen afgekondigd.
 • Een basisschool in Den Haag heeft woensdag de deuren van zijn twee locaties gesloten omdat twee leerkrachten besmet bleken met coronavirus. Mogelijk zijn op de school ook leerlingen besmet geraakt met het coronavirus. Zeker zeven van hen hebben symptomen van Covid-19.
 • Alle nertsen van de zes Nederlandse fokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn aangetroffen, worden geruimd. Ook wordt momenteel onderzocht of het sluiten van nertsenfokkerijen, die vanaf 2024 verboden zijn, eerder kan.
 • 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Sanquin noemt de stijging „relatief klein” ten opzichte van de eerste testronde in april, toen bij 3 procent van de donoren antistoffen werden aangetroffen.

 

Lees ook het blog van woensdag terug: RIVM-onderzoek: kinderen spelen geen grote rol bij verspreiding corona