Gesloten liveblog

RIVM-onderzoek: kinderen spelen geen grote rol bij verspreiding corona

Sinds deze week zijn restaurants en cafés weer geopend, ook kunnen Nederlandse kinderen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 3 juni de belangrijkste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Nederlanders kunnen deze zomer hoogstwaarschijnlijk op vakantie in buitenland. Het kabinet verwacht vanaf 15 juni het reisadvies voor twaalf Europese landen te versoepelen van oranje naar geel. Het gaat onder meer om België, Kroatië en Duitsland. Ook het advies voor de landen van het Caribische deel van het koninkrijk wordt naar verwachting versoepeld. Reizen naar buiten de EU, naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijven voorlopig ontraden.
 • Een demonstratie tegen politiegeweld in Rotterdam werd voortijdig afgebroken omdat het te druk was voor de betogers om de coronamaatregelen te kunnen naleven. Hierna ontstond onrust in de stad, waarbij ruiten zijn gesneuveld en er „met hekken en een terrasstoel is gegooid”, aldus een politiewoordvoerder.
 • Suriname gaat opnieuw in lockdown. In het land zijn in korte tijd 23 nieuwe besmettingen vastgesteld en het zorgsysteem zou een grote uitbraak niet aankunnen. Van donderdagavond 4 juni tot vrijdagochtend 12 juni gaat het land daarom op slot.
 • Onderzoekers van het RIVM hebben vastgesteld dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Transmissie onder kinderen of van kinderen naar volwassenen, zoals bij gewone griep, lijkt „minder vaak voor te komen”.
 • Bij het RIVM zijn tien nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. In totaal heeft het coronavirus voor zover bekend in Nederland 5.977 levens gekost. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 38 afgenomen tot 116.
 • De strijd tegen het coronavirus in België verloopt beter dan experts van tevoren hadden verwacht. De regering van het land heeft versoepelingen van de coronamaatregelen afgekondigd.
 • Een basisschool in Den Haag heeft woensdag de deuren van zijn twee locaties gesloten omdat twee leerkrachten besmet bleken met coronavirus. Mogelijk zijn op de school ook leerlingen besmet geraakt met het coronavirus. Zeker zeven van hen hebben symptomen van Covid-19.
 • Alle nertsen van de zes Nederlandse fokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn aangetroffen, worden geruimd. Ook wordt momenteel onderzocht of het sluiten van nertsenfokkerijen, die vanaf 2024 verboden zijn, eerder kan.
 • 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Sanquin noemt de stijging „relatief klein” ten opzichte van de eerste testronde in april, toen bij 3 procent van de donoren antistoffen werden aangetroffen.

 

Volg voor het laatste nieuws het coronablog van donderdag 4 juni

Reisadvies EU-landen waarschijnlijk versoepeld, reis naar VK en Zweden ontraden

Vanaf 15 juni wordt het reisadvies voor twaalf Europese landen waarschijnlijk versoepeld van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt. Het gaat onder meer om België, Kroatië en Duitsland. Ook het advies voor de zes landen van het Caribische deel van het koninkrijk wordt naar verwachting op die datum versoepeld. Reizen buiten de EU, het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijven ook na die datum ontraden.

Rutte benadrukte dat „geel geen groen is” en dat het reisadvies zomaar kan veranderen als de uitbraak van het coronavirus weer oplaait. Hij benadrukte hierbij dat Nederlanders die in het buitenland zijn als het virus weer oplaait, niet gerepatrieerd zullen worden.

Lees ook ons nieuwsbericht: Reisadviezen EU-landen aangepast en basisscholen weer open

Verder maakte de premier bekend dat de volledige heropening van de basisscholen zoals eerder gepland doorgaat op 8 juni. Onderzoekers van het RIVM maakten eerder op de avond bekend dat „geen aanwijzingen” zijn dat kinderen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

Brandstichters zendmasten werken niet samen in 'crimineel verband'

De mensen die de afgelopen maanden zendmasten in brand hebben gestoken, werken volgens het Openbaar Ministerie en de politie niet samen in een 'crimineel verband'. Dat melden de autoriteiten woensdag.

De afgelopen maanden is brand gesticht bij 29 zendmasten door het hele land. Alle branden zijn aangestoken, blijkt uit politieonderzoek, en hebben geleid tot „veel overlast en schade”. Het kwam „een enkele keer” zelfs zover dat de hulpddiensten tijdelijk onbereikbaar waren omdat het netwerk uitviel door een brand.

Een in brand gestoken zendmast in Beesd. Foto Eric Brinkhorst

Tot dusver zijn zes verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een van de branden. Over hun motieven doen politie en justitie nog geen mededelingen omdat de onderzoeken nog in volle gang zijn. Zij roepen op de brandstichtingen te stoppen, omdat „goede connectiviteit van groot belang is, zeker in crisistijd”.

Vermoed wordt dat de acties zijn aangestuurd door complottheorieën over het 5G-netwerk. Sommige mensen zijn bang voor de gevolgen voor de gezondheid die de komst van het nieuwe netwerk met zich mee zou brengen. Daarbij wordt een verband gelegd tussen de verspreiding van het coronavirus en het 5G-netwerk gekoppeld. Er zijn geen bewijzen dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Ook is uitgesloten dat er een relatie is met het virus.

Suriname vanaf donderdag een week in totale lockdown

Zoals eerder op woensdag al naar buiten kwam, gaat in Suriname een totale lockdown van kracht. Dat heeft vicepresident Ashwin Adhin woensdag tijdens een televisietoespraak bekendgemaakt. In het land zijn in korte tijd 23 nieuwe besmettingen vastgesteld. Van donderdagavond 4 juni tot vrijdagochtend 12 juni gaat het land daarom nu op slot.

„Het einde van deze stijging is voorlopig nog niet in zicht”, zei Adhin over de recente nieuwe besmettingen. „Wij zitten middenin de fase van lokale verspreiding. Suriname volgt, net als alle andere landen, de zogenaamde curve van besmettingen.” De lockdown houdt in dat iedereen thuis moet blijven. Auto's mogen maximaal twee inzittenden hebben, en groepen van meer dan vijf zijn niet toegestaan. Ook moeten alle „niet-essentiële ondernemingen” sluiten.

De regering heeft eerder al kenbaar gemaakt dat het zorgsysteem van Suriname een grote uitbraak van Covid-19 niet aan zal kunnen, lichtte de vicepresident toe. „De realiteit wil dat wij ons momenteel middenin een uitbraak bevinden. Het is nu aan ons allen gelegen om tenminste te helpen om de besmettingen te vertragen.”

Volgens de Surinaamse regering zal de lockdown het land genoeg tijd geven om verdere verspreiding te beperken. „Een week lang met z’n allen thuis zijn, geeft onze diensten de kans om het virus te lokaliseren, te isoleren, te behandelen en zodoende de spreiding in te dammen.”

RIVM-onderzoek: kinderen spelen geen grote rol bij verspreiding corona

Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben vastgesteld dat er inderdaad „geen aanwijzingen” zijn dat kinderen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Kinderen kunnen het virus wel oplopen, maar de verspreiding vindt vooral plaats tussen volwassen leeftijdsgenoten en van volwassen gezinsleden naar kinderen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd artikel van de RIVM-onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Transmissie onder kinderen of van kinderen naar volwassenen, zoals bij gewone griep, lijkt „minder vaak voor te komen”. De wetenschappers baseren zich op gegevens van 54 gezinnen waarbij een besmetting was vastgesteld. In totaal zijn 227 gezinsleden onderzocht. Kinderen van een tot elf jaar in gezinnen met bevestigde Covid-19-patiënten hadden minder vaak het virus of antistoffen dan oudere kinderen en volwassenen.

Eerder was al duidelijk geworden dat kinderen minder vaak en minder ernstig ziek worden dan volwassenen. Uit laboratoriumonderzoek in andere landen zoals China en Italië bleek al dat slechts 1 tot 5 procent van bevestigde infecties personen betrof van achttien jaar of jonger. Eerder was ook al duidelijk dat kinderen niet een belangrijke bron van infectie lijken te zijn. Dat wordt nu in het Nederlandse onderzoek bevestigd.

Wanneer een gezinslid ziek was, kregen kinderen tussen 1 en 5 jaar het virus het minst vaak. Van de 19 kinderen in die groep in het onderzoek, liepen slechts 2 het virus op. Bij tieners boven de 12 jaar betrof het 15 van de 44 deelnemers in die groep. Boven de 45 jaar liep 42 procent het virus op. Kinderen hadden ook minder vaak luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en keelpijn.

Het RIVM nuanceert wel dat het onderzoek overwegend is gedaan toen de scholen dicht waren. Onderzoekers willen nu bij vijftig gezinnen gaan bijhouden hoeveel leden worden besmet als een kind het virus oploopt.

NRC-correspondent uren vast in Dagestan voor 'overtreden coronaregels'

NRC-correspondent Steven Derix is woensdag met de Russische fotograaf Konstantin Salomatin enkele uren vastgezet in de Russische republiek Dagestan. Volgens de politie had het tweetal coronaregels overtreden, laat Derix telefonisch weten. „Dat klopt niet. Als geaccrediteerde journalist mag je in Rusland je verplaatsen voor je werk.”

Derix - sinds 2014 correspondent in Rusland - werd aangehouden in de stad Chasavjoert. „Kennelijk had iemand de politie getipt.” De politie heeft volgens de correspondent een proces-verbaal opgesteld en de journalisten enkele uren later laten gaan. Derix zit momenteel in Dagestan voor een reportage over de corona-uitbraak in de republiek.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Heeft de Dagestaanse politie ons eindelijk van vrijgelaten, krijgen we een lekke band. https://t.co/9Rw4beozEX

Regering-Trump wil alle Chinese luchtvaartmaatschappijen weren

De regering-Trump wil Chinese luchtvaartmaatschappijen weren uit de VS. De beslissing werd woensdag bekendgemaakt door het ministerie van Transport, meldt persbureau AP. De stap is de zoveelste escalatie van de opgelopen spanningen tussen de twee wereldmachten, die verwikkeld zijn in een handelsoorlog en tegelijk verhitte woorden uitwisselen over wie verantwoordelijk is voor de coronacrisis.

Vanaf 16 juni zullen de vluchten van vier Chinese luchtvaartmaatschappijen niet meer binnen gelaten worden en niet mogen vertrekken. Het gaat om Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines. China besloot eerder vluchten van de Amerikaanse maatschappijen United Airlines en Delta Air Lines te weren vanwege het coronavirus.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Transport overtreedt Beijing onderlinge afspraken over luchtvaart. „In de tussentijd zullen we Chinese maatschappijen evenveel passagiersvluchten laten vliegen als China toelaat met onze maatschappijen.”

De VS besloten eerder personenverkeer uit China voor een groot deel stil te leggen vanwege de uitbraak van het virus, die begon in de Chinese stad Wuhan. Voor de pandemie waren er zo'n 325 passagiersvluchten per week tussen de landen. United en Delta lieten vorige maand weten dat ze vanaf juni weer wilden gaan vliegen naar China, maar dat laat Beijing vooralsnog niet toe.

Vraag naar vliegreizen na historisch dieptepunt iets toegenomen

De vraag naar vliegreizen is na een historisch dieptepunt in april iets toegenomen. Dat meldt de internationale brancheorganisatie IATA woensdag. De vraag naar tickets lag in april 94,3 procent lager dan in diezelfde maand van 2019.

Van 21 april tot en met 27 mei nam het aantal vluchten echter met 30 procent toe. Het gaat hier voornamelijk om binnenlandse vluchten en zegt dan ook weinig over het internationale vliegverkeer. Toch ziet IATA de stijging als signaal dat de sector het dieptepunt van de crisis achter zich heeft gelaten.

De toename in de vraag naar vluchten is het gevolg van de wereldwijde versoepelingen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bedrijven die stillagen konden hierdoor weer aan de slag gaan en sommige landen hebben hun grenzen heropend.

Twitter avatar IATA IATA Global air #travel experienced historic plunge of 94.3% in Apr. 2020 compared to previous year. However, first signals of uptick began at end of Apr., primarily in domestic flights. It is likely the beginning of a long process of recovery. #aviation 👉 https://t.co/lby6nNjdyF https://t.co/ky1cEw0Mrg

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag

 • Het afgelopen etmaal zijn er bij het RIVM tien nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. In totaal heeft het coronavirus voor zover bekend in Nederland 5.977 levens gekost. Het aantal coronapatiënten op de IC is verder gedaald met 38 naar 116.
 • Winkeliers, vastgoedbezitters en beleggers hebben nieuwe richtlijnen opgesteld om winkeliers te helpen die door het virus in geldproblemen zijn geraakt. Het belangrijkste voorstel is dat de huren over april en mei voor de helft worden kwijtgescholden en de helft van de huur voor juni wordt doorgeschoven naar volgend jaar, zegt Detailhandel Nederland.
 • In de Haagse wijk Transvaal heeft basisschool De Springbok per direct de deuren van zijn twee locaties gesloten omdat twee leerkrachten besmet bleken met coronavirus. Mogelijk zijn op De Springbok ook leerlingen besmet geraakt met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Zeker zeven van hen hebben symptomen die passen bij de ziekte, waaronder hoesten en maag- en darmklachten. Zij moeten nog worden getest.
 • Onder de Nederlandse bloeddonoren heeft 5 tot 6 procent antistoffen tegen het coronavirus. Bloedbank Sanquin heeft een nieuwe ronde onderzoek gedaan en de voorlopige bevindingen woensdag gepubliceerd. De organisatie noemt de stijging „relatief klein” ten opzichte van de eerste testronde in april.
 • De regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó hebben een akkoord gesloten om gezamenlijk naar fondsen te zoeken voor de bestrijding van het coronavirus in Venezuela. Dat blijkt uit een document dat dinsdag op de officiële staatstelevisie is voorgelezen door de minister van Communicatie, Jorge Rodriguez.

Belgische regering optimistisch over verloop uitbraak, kondigt versoepelingen aan

De strijd tegen het coronavirus verloopt in België beter dan experts van tevoren hadden verwacht. Dat zei premier Sophie Wilmès woensdagmiddag tijdens een persconferentie. Volgens haar zijn de „indicatoren bemoedigend”, wat de deur opent voor versoepelingen van de coronamaatregelen.

Vanaf komende maandag 8 juni mogen Belgen van Wilmès „uitgaan van het principe dat alles zal worden toestaan behalve activiteiten die specifiek worden uitgesloten”. Woensdag legde zij uit wat deze nieuwe realiteit betekent. Zo wordt de „persoonlijke bubbel” van Belgen uitgebreid en mogen zij per week maximaal tien andere personen zien. Dat hoeven niet iedere week dezelfde mensen te zijn.

Ook zijn groepsactiviteiten tot en met tien personen toegestaan, zowel binnen als buiten. Verder mogen cafés en restaurants de deuren weer openen op 8 juni, zij het met extra veiligheidsmaatregelen en tot uiterlijk 01.00 uur. Vanaf maandag mogen ook culturele activiteiten zonder publiek hervat worden. Vanaf 1 juli zijn optredens met publiek weer toegestaan. Hierbij mogen maximaal tweehonderd mensen aanwezig zijn.

Lees ook: Contactonderzoek? In België geven coronapatiënten maar weinig namen door

Casino's mogen vanaf 1 juli weer open, discotheken zullen tot eind augustus moeten wachten. Vanaf maandag kunnen Belgen ook weer sporten, hoewel contactsporten van judo tot voetbal op een contactloze manier moet gebeuren. De kleedkamers en douches blijven gesloten, evenals zwembaden en welnesscentra.

Ook mogen Belgen vanaf 15 juni weer naar het buitenland reizen, hoewel hierbij rekening gehouden moet worden met de coronamaatregelen in het land van bestemming.

Verder geldt in alle gevallen dat de hygiëne- en afstandsregels van kracht blijven en dat de voorkeur wordt gegeven om activiteiten buiten uit te voeren. Viroloog Marc van Ranst stelde dat „we ons een aantal versoepelingen kunnen permitteren (...) maar afstand houden en handhygiëne belangrijk blijven”. Hij voorspelde bovendien dat er binnenkort nog meer versoepelingen zullen volgen, zonder verder te specificeren wanneer en wat.

Aantal Covid-19-patiënten op IC neemt met 38 af, niet één meer in Duitsland

Op dit moment liggen er 116 Covid-19-patiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat zijn er 38 minder dan dinsdag. Er liggen sinds vandaag geen Nederlandse coronapatiënten meer op de Duitse IC's. Dit heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

De totale IC-bezetting is gelijk gebleven. Woensdag lagen 514 niet-coronapatiënten op de IC's, 38 meer dan een etmaal geleden. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de IC is met twintig gedaald naar 496.

„We zien vandaag weer een flinke daling van het aantal Covid-patiënten op de IC, terwijl het aantal nieuwe opnames laag blijft. Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg. Daarnaast hebben we nu geen patiënten meer in Duitsland”, schrijft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Er liggen geen Nederlandse coronapatiënten meer in Duitsland. Foto Remko de Waal/ANP

Nederland gaat samenwerken met Duitsland, Frankrijk en Italië voor vaccin

Nederland heeft met Duitsland, Frankrijk en Italië een samenwerkingsverbond gesloten voor de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van coronavaccins. De zogeheten Inclusieve Vaccin Alliantie moet ervoor zorgen dat de vier Europese landen sneller en betaalbaarder een vaccin hebben voor de bevolking. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag weten.

„De alliantie is bezig met de verkenning van kansrijke initiatieven voor de ontwikkeling van een vaccin, om zodoende voldoende vaccins veilig te stellen voor de EU en andere landen”, schrijft het ministerie. Andere lidstaten kunnen zich ook aansluiten bij het initiatief. Ook wordt samengewerkt met de Europese commissie.

Lees ook: Farmaceuten voorkwamen onderzoek naar epidemieën

Door de samenwerking „kunnen we sneller een toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar vaccin realiseren voor de Europese bevolking en daarbuiten”, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in een Kamerbrief. Concreet moet het ervoor zorgen dat de landen een blok kunnen vormen waardoor ze beter kunnen onderhandelen met producenten. Nederland heeft eerder 50 miljoen euro apart gezet voor onderzoek naar een coronavaccin.

Doorverwijzingen in de zorg weer op 'normaler niveau'

Het aantal verwijzingen naar een ziekenhuis of kliniek door huisartsen lag vorige week op 80 procent van het aantal vóór de corona-uitbraak. In totaal werden circa 100.000 verwijzingen gedaan, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag in een wekelijks rapport.

Vergeleken met dezelfde week in 2019 ligt het aantal verwijzingen zelfs weer op niveau. Maar omdat het aantal verwijzingen de eerste maanden van 2020 hoger lag, is het niveau van voor de crisis nog niet bereikt. Een verklaring voor het hogere aantal doorverwijzingen begin dit jaar kan een woordvoerder van de NZa niet geven. Vooral spoedverwijzingen in onder meer de orthopedie en dermatologie liepen achter, maar die zijn inmiddels weer bijgetrokken. „Voor de verwijzingen met een verkorte toegangstijd is bij dermatologie mogelijk zelfs sprake van compensatie”, schrijft de NZa.

Door de coronacrisis zijn naar schatting ruim 743.000 minder verwijzingen gedaan voor het ziekenhuis. Wat betreft de ggz waren dat er de afgelopen maanden 54.000, maar ook in die sector is weer flink herstel zichtbaar. Inmiddels zit de toestroom van patiënten naar de zorg weer op „een normaler niveau”, concludeert de NZa.

Lees ook: Cardiologen luiden de noodklok: hartpatiënten mijden het ziekenhuis

Haagse basisschool sluit na coronabesmettingen van twee leraren

Een basisschool in de Haagse wijk Transvaal heeft woensdag per direct de deuren van zijn twee locaties gesloten nadat twee leerkrachten besmet bleken met coronavirus. Dat bevestigt de school in kwestie, De Springbok, tegen NRC naar aanleiding van berichtgeving door Omroep West.

De leraren in kwestie gaven al geen les meer sinds zij symptomen hadden van het virus. Een van hen kreeg zaterdag klachten, de ander maandag. Dinsdagmiddag zijn zij getest en woensdagochtend bleek dat ze beiden inderdaad besmet waren, laat een woordvoerder van koepelorganisatie De Haagse Scholen weten. De docenten waren zowel op de locatie aan de Pretoriusstraat als die aan de Wolmaransstraat actief, waardoor besloten is om beide scholen te sluiten.

Mogelijk zijn op De Springbok ook leerlingen besmet geraakt met het coronavirus. Zeker zeven van hen hebben symptomen van Covid-19, waaronder hoesten en maag- en darmklachten, maar zij moeten nog worden getest. De plaatselijke GGD onderzoekt of er een verband is tussen de besmettingen van de leerlingen en de leerkrachten. In totaal zitten bijna vijfhonderd kinderen op de school, die nu weer terug gaat naar onderwijs op afstand.

Lees ook: Wat we nu weten over de besmettelijkheid onder kinderen

Onderwijsbond AOb hoopt dat er snel duidelijkheid komt over hoe de besmettingen tot stand zijn gekomen. „Goed dat de school zo snel heeft laten testen en gelijk besloten heeft het fysiek onderwijs te stoppen en online verder te gaan”, zegt een woordvoerder tegen NRC. „Als AOb hebben we er steeds op aangedrongen dat snel testen mogelijk moest zijn.”

RIVM: 10 nieuwe sterfgevallen, 9 nieuwe opnames

Het afgelopen etmaal zijn er bij het RIVM tien nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Deze patiënten zijn niet noodzakelijkerwijs allemaal in de voorbije 24 uur overleden – vaak zit er een vertraging tussen het moment van overlijden en de registratie van een sterfgeval. In totaal heeft het coronavirus voor zover bekend in Nederland 5.977 levens gekost.

Daarnaast ontving het RIVM negen nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Ook hierbij geldt dat er mogelijk sprake is van een vertraging in de registratie. In totaal zijn 11.759 Nederlanders met Covid-19 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Het aantal vastgestelde besmettingen is sinds dinsdag met 86 opgelopen tot 46.733. Sinds maandag wordt op grote schaal door de GGD onder de heel bevolking getest. Het werkelijke aantal Nederlanders met Covid-19 ligt vermoedelijk hoger, want nog lang niet iedereen met verschijnselen is ook getest op het virus. Later op de dag wordt bekendgemaakt hoeveel Nederlandse coronapatiënten op de intensive care liggen. Dinsdag waren dat er 154.

Flexwerker kan vanaf 22 juni TOFA-uitkering aanvragen

Uitkeringsinstantie UWV wil het noodloket voor flexwerkers openen op 22 juni. Vanaf die datum kunnen flexibele arbeidskrachten die hun baan zijn verloren door de coronacrisis en geen recht hebben op ww of bijstand drie weken lang een aanvraag doen voor de tijdelijke overbruggingsregeling TOFA. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Flexwerkers die in februari ten minste 400 euro bruto verdienden maar door de virusuitbraak plots geen inkomen meer hadden in de maanden maart, april en mei, krijgen een maximale vergoeding van 550 euro bruto per maand. Eerder werd nog het bedrag van 600 euro genoemd.

„Deze hoogte sluit beter aan bij het drempelbedrag van 400 euro en zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming krijgt dan men voorheen zelf verdiende”, verklaart Koolmees de verlaging in de Kamerbrief. Wie tijdens de crisis alweer meer is gaan verdienen dan een drempelbedrag (550 euro), komt overigens niet in aanmerking voor steun.

Lees ook: Nieuw noodpakket: het kabinet komt weer met miljarden, maar ook met een waarschuwing

Koolmees is zelf geen voorstander van de TOFA-regeling, waaraan volgens hem „risico’s van willekeur en oneigenlijk gebruik kleven”. TOFA zou ook te veel vragen van de „schaarse UWV-capaciteit”. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter voorstander van de oplossing voor flexwerkers die tussen wal en schip vallen.

Overbruggingsregeling TOFA werd op 20 mei gepresenteerd door het kabinet als onderdeel van het tweede pakket steunmaatregelen. Dat pakket gaat naar verwachting 13 miljard euro kosten, bovenop de geschatte 20 miljard van het eerste noodpakket. Het gros van de maatregelen moet faillissementen voorkomen en ervoor zorgen dat banen behouden blijven.

Politie beëindigt opnieuw een feest met tientallen bezoekers

De Amsterdamse politie heeft dinsdagavond vele tientallen jongeren weggestuurd van een feest op een stadsstrand. De bijeenkomst was georganiseerd via Snapchat, en trok zo'n honderd tot tweehonderd bezoekers, meldt stadszender AT5. Agenten droegen hen met megafoons op te vertrekken. Het werd her en der onrustig, onder meer omdat sommigen zonder verplicht mondkapje de bus in wilden.

De politie kwam naar de feestlocatie in de wijk IJburg na klachten van omwonenden. Rond middernacht was het feest opgebroken. Bekeuringen werden niet uitgeschreven en er is ook niemand opgepakt. Wel bleef het standsstrand rommelig achter, laat de politie weten. Dit weekend moest de Amsterdamse politie volgens Het Parool ook al ingrijpen bij een feestje in het Vondelpark, met zo'n honderd bezoekers.

Door het hele land zijn de afgelopen dagen meerdere feesten opgebroken. Zaterdag werd bijvoorbeeld een feest in het Friese Sint Annaparochie beëindigd. Op het strand bij het Zeeuwse Wemeldinge werd een einde gemaakt aan een dancefeest waar honderden mensen bij aanwezig waren, meldt Omroep Zeeland. Een politieactie tegen een verjaardagsfeest in Dordrecht liep uit de hand. De jarige maakte ruzie met de politie en werd gebeten door een politiehond. Ook andere aanwezigen keerden zich tegen de politie en een van de agenten werd getrapt.

Nertsen bij fokkerijen met coronabesmettingen geruimd

Alle nertsen van de zes Nederlandse fokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn aangetroffen, worden geruimd. Dat bevestigt een Haagse bron aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet maakt het besluit later vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om in totaal acht locaties in de Noord-Brabantse plaatsen Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint-Anthonis. Alleen bij locaties waar besmettingen zijn, wordt er geruimd. Over andere verdachte nertsenfokkerijen moet nog een beslissing worden genomen omdat de toetsing daar nog niet is afgerond. Daarnaast wordt momenteel onderzocht of het sluiten van nertsenfokkerijen, die vanaf 2024 verboden zijn, eerder kan. Hiervoor wordt mogelijk een stoppersregeling opgezet voor betrokken ondernemers.

Vorige maand bleek een medewerker van een nertsenfokkerij door een nerts te zijn geïnfecteerd met het virus. Een week later werd nog een geval aangetroffen waarin het virus van nerts op mens was overgesprongen. Waar de betreffende besmettingen hebben plaatsgevonden, heeft het ministerie van Landbouw niet bekendgemaakt.

Een nerts bij een fokkerij. Foto Merlin Daleman

Zoom profiteert volop van coronacrisis

Videovergaderdienst Zoom heeft zowel zijn omzet als winst sterk zien toenemen in de eerste maanden na de coronauitbraak. In het eerste kwartaal van 2020, dat in de boekhouding van Zoom begint op 1 februari en loopt tot 30 april, kwam de omzet uit op 328,2 miljoen dollar (292 miljoen euro), een toename van 169 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Onderaan de streep bleef er een nettowinst van ruim 27 miljoen dollar over, tegenover 198.000 dollar een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf dinsdagavond bekend.

Zoom is een van de diensten die populair is bij bedrijven wier personeel grotendeels thuiswerkt tijdens de coronacrisis. Ook veel particulieren gebruiken de dienst om hun contacten te onderhouden. Hoeveel gebruikers Zoom inmiddels heeft, wil het bedrijf niet bekendmaken. Analisten van zakenbank Bernstein schatten dat het eind mei ging om circa 173 miljoen actieve gebruikers, tegenover 14 miljoen begin maart. Zij baseren zich op data van marktonderzoeker Apptopia.

De populaire videovergaderdienst moet het bij zijn inkomsten hebben van zakelijk gebruik. Hierbij zijn de verwachtingen voor het gehele boekjaar goed. Zoom gaat inmiddels uit van een omzet van 1,78 tot 1,8 miljard dollar. Eerder was dat nog 905 tot 915 miljoen dollar.

Lees ook: Een slechtnieuwsgesprek voeren via het scherm, hoe doe je dat?

Nieuw-Zeeland overweegt toelaten publiek bij sportwedstrijden

 • Nieuw-Zeeland overweegt om publiek vanaf volgende week weer toe te laten bij sportwedstrijden. Maandag besluit premier Jacinda Ardern of het verantwoord is de coronabeperkingen verder op te heffen. Dit zou betekenen dat er een einde komt aan het verbod om met grote groepen samen te komen. Rugbyfans hopen dat dit de deur openzet naar het bijwonen van de Nieuw-Zeelandse wedstrijden in Super Rugby, het belangrijkste rugbykampioenschap van het zuidelijk halfrond.
 • Het Duitse kabinet is van plan om per 15 juni het negatief reisadvies voor alle Europese lidstaten op te heffen. Ook voor het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Noorwegen en Zwitserland geldt vanaf die datum dan geen negatief advies meer. Het kabinet wil in plaats daarvan per land speciale richtlijnen en adviezen opstellen.
 • Zuid-Korea heeft de import van de experimentele virusremmer remdesivir goedgekeurd op verzoek van de volksgezondheidsautoriteiten. Nog onduidelijk is of het medicijn werkt tegen corona, maar volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten kan het de hoeveelheid virusdeeltjes in het lichaam helpen terugdringen. Remdesivir was oorspronkelijk bedoeld als ebolamedicijn, maar tegen die ziekte werkte het niet goed. Ook India staat het gebruik ervan toe bij de behandeling van hevige coronaklachten.
 • De Franse staat en Renault zijn het eens geworden over een lening van 5 miljard euro met staatswaarborg aan de autobouwer. Het geld moet Renault helpen om de coronacrisis te overleven. De Franse staat is voor 15 procent aandeelhouder in het bedrijf. Vorige week kondigde het concern nog aan wereldwijd vijftienduizend banen te zullen schrappen, waarvan vierduizend in Frankrijk zelf.
 • In Rusland is het aantal coronabesmettingen opgelopen tot 430.000. Op woensdag werd melding gemaakt van zo'n achtduizend nieuwe gevallen. Daarmee is Rusland nu het op twee na zwaarst getroffen land ter wereld. Ruim vijfduizend Russen zijn inmiddels aan Covid-19 bezweken.

Nieuw steunakkoord moet winkeliers in huurproblemen helpen

Winkeliers, vastgoedbezitters en beleggers hebben nieuwe richtlijnen opgesteld om winkeliers te helpen die door het virus in geldproblemen zijn geraakt. Het belangrijkste voorstel is dat de huren over april en mei voor de helft worden kwijtgescholden en de helft van de huur voor juni wordt doorgeschoven naar volgend jaar, zegt Detailhandel Nederland. De afspraken zijn niet bindend, de retailsector en de vastgoedsector moeten in samenspraak per geval afspraken maken.

Volgens Detailhandel Nederland hebben veel winkeliers al afspraken gemaakt over de huren. Dat gebeurde mede aan de hand van een eerste versie van dit steunakkoord dat in april werd gesloten. Toch zegt Jan Meerman van de belangenorganisatie dat het belangrijk was om een nieuw akkoord te bereiken. „Het geeft lucht en richting voor heel veel retailers. Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting van de junimaand. Veel retailers zitten hier op te wachten”, zegt hij in een verklaring.

Het eerste steunakkoord werd met veel moeite gesloten. De gesprekken verliepen moeizaam, en hebben zelfs enige tijd stilgelegen. Ook over dit akkoord is weken onderhandeld. Uiteindelijk is het akkoord ondertekend door verschillende belangenorganisaties voor (institutionele en particuliere) beleggers, vastgoedorganisaties en winkelbedrijven.

Aantal afspraken voor coronatest loopt rap op

Er zijn dinsdag aanzienlijk meer afspraken gemaakt voor een coronatest bij de GGD dan maandag. Het aantal gemaakte afspraken voor een coronatest nam in een dag tijd met ruim tienduizend toe tot 15.842. Hiervan zijn 9.574 tests inmiddels afgenomen, waarbij 94 mensen besmet bleken met Covid-19. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR woensdagochtend bekendgemaakt.

Maandag werd een landelijk nummer geopend om een afspraak te maken bij een van de tachtig Nederlandse teststraten. Dat zorgde direct voor een overbelasting van het telefoonsysteem, wat ertoe leidde dat uiteindelijk minder mensen een afspraak konden maken dan was verwacht. Overigens bleek dat een kwart van de bellers niet belde voor een testafspraak, maar algemene vragen over het virus had.

GGD GHOR wil de capaciteit voor het maken van belafspraken vergroten. „De GGD’en verwachten dat het aantal afspraken dat dagelijks kan worden gemaakt in de loop van de week nog verder zal groeien”, schrijft de overheidsdienst bij de cijfers. Naast de GGD testen ook andere zorgprofessionals op het coronavirus. Zo zijn in heel Nederland tot dusver 46.647 besmettingen van Covid-19 geregistreerd, blijkt uit informatie van het RIVM. Het daadwerkelijke aantal ligt hoger omdat tot deze week niet iedereen met een mogelijke besmetting getest werd.

Architect Zweeds coronabeleid denkt achteraf dat maatregelen strenger hadden gemoeten

Zweden had meer moeten doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met de kennis van nu zouden maatregelen getroffen worden die „het midden houden tussen het huidige Zweedse beleid en het beleid dat in de rest van de wereld wordt gevoerd”. Dat heeft Anders Tegnell, de Zweedse Jaap van Dissel, gezegd tegen Sverige Radio. Er zijn meer mensen overleden dan nodig was, en ander beleid had dat kunnen voorkomen, erkent de wetenschapper. Hoe dat beleid er precies uit zou moeten zien, weet de belangrijkste epidemioloog van het land naar eigen zeggen nog niet.

Het relatief milde Zweedse coronabeleid viel internationaal op. In tegenstelling tot veel andere landen werd niet gekozen voor verregaande lockdownmaatregelen. Foto's van Zweden die nog gewoon naar het terras konden en kinderen die naar school gingen, gingen de wereld over. De impact van het virus op het functioneren van de maatschappij is door deze aanpak beperkt gebleven, zeggen voorstanders. Critici stellen dat er in het land wel onnodig veel doden zijn gevallen.

Tegnell zegt dat ervoor gekozen is om te beginnen met milde maatregelen om die daarna langzaam op te voeren. Zo was het volgens hem beter mogelijk om te zien welke maatregelen effectief waren en welke niet. Toch denkt hij dat er minder mensen hadden hoeven sterven. „Ik geloof dat het wel duidelijk is dat er nog ruimte voor verbetering is in onze Zweedse aanpak. En het zou goed zijn om beter te weten wat er precies afgesloten moet worden om de verspreiding van het virus beter tegen te gaan.”

Drukte in een park in Stockholm. Foto Henrik Montgomery/EPA

Mei was uitzonderlijk goede maand voor verkoop tweedehands auto's

In de voorbije maand hebben uitzonderlijk veel mensen een tweedehandsauto gekocht. Autobedrijven verkochten 111.146 occasions, op vorig jaar na meer dan alle maanden mei in het verleden, meldt Bovag woensdag op basis van RDW-gegevens. Particulieren verkochten ook onderling veel meer auto's door, laten de cijfers zien. Die verkopen stegen met 17,6 procent tot 73.433.

Bovag denkt dat de stijgende autoverkopen ten minste deels komen door het coronavirus. Uit marktonderzoek dat de brancheorganisatie liet uitvoeren blijkt dat veel mensen op zoek zijn naar individuele alternatieven voor het openbaar vervoer. Autobezitters die normaal het ov pakken, zouden vaker toch weer zelf gaan rijden, en een groep van zo'n 175.000 mensen zou van plan zijn om een auto te kopen. Ook tweewielers (zowel gewone fietsen als elektrische fietsen, scooters en motoren) worden nu meer verkocht, aldus Bovag.

De cijfers laten zien dat de autobranche hectische maanden doormaakt. In maart en april gingen de verkopen van tweedehands auto's nog onderuit met respectievelijk 14 en 26 procent ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder. Bovag stelt vast dat de verkoop nu weer op het oude niveau is. Dat geldt niet voor de verkopen van nieuwe auto's. In mei werden 14.934 nieuwe auto's op kenteken gezet. Dat is zo'n 60 procent minder dan in mei 2019. Verschillende fabrikanten zijn door de inzakkende verkopen en stokkende productie in de problemen geraakt.

Dekker: meer leenruimte voor mkb door einde verpandingsverbod

Het kabinet wil dat bedrijven vorderingen op klanten in kunnen zetten als onderpand voor leningen. Daardoor krijgen zij 1 miljard euro meer ruimte om te lenen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft hiertoe een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de praktijk laten veel grote bedrijven, zoals winkelketens en bouwbedrijven, een zogenoemd verpandingsverbod in hun contracten met toeleveranciers opnemen. Dat betekent dat wanneer zij nog een rekening moeten betalen aan de toeleverancier, de leverancier die vordering niet mag inzetten als onderpand bij het aangaan van een krediet. Grote bedrijven willen daarmee voorkomen dat zij onverwachts te maken krijgen met een deurwaarder, wanneer hun toeleverancier in financiële problemen zit.

De leenmogelijkheden van kleine ondernemers worden beperkt door verpandingsverboden. Dekker wil daarom bedrijven verbieden nog langer zo'n verpandingsverbod in contracten op te nemen. Wel wordt de leverancier volgens de nieuwe regels verplicht de schuldenaar er schriftelijk van op te hoogte stellen dat de vordering wordt verpand. Dekker wijst erop dat juist in de coronacrisis het voor kleine- middelgrote ondernemers belangrijk is dat kredietmogelijkheden „verruimd” worden. Ondernemersorganisatie MKB Nederland wil al tijden af van het verpandingsverbod.

'Suriname terug in totale lockdown'

De regering in Suriname heeft besloten om de versoepelingen van de coronamaatregelen terug te draaien. Vanwege een nieuwe reeks besmettingen gaat het Zuid-Amerikaanse land mogelijk terug in volledige lockdown. Dat melden meerdere bronnen tegen persbureau ANP en lokale media, waaronder nieuwssite Starnieuws.

De maatregelen zouden woensdag bekend worden gemaakt door de Surinaamse president Desi Bouterse, die momenteel in verkiezingsstrijd verkeert. Volgens het Nationale Informatie Instituut is de beslissing nog niet genomen en heeft berichtgeving hierover gezorgd voor een „onnodige paniekreactie” in de samenleving, zo meldt het in een verklaring op Facebook.

Lees ook dit stuk van enkele weken geleden: ‘We hebben een ramp tot nog toe kunnen voorkomen’

Een van de oppositieleiders, politicus Gregory Rusland van de sociaal-democratische NPS, maakte het besluit dinsdagavond lokale tijd wereldkundig. Rusland was een van de aanwezigen bij een crisisvergadering van het Surinaamse Covid Managementteam. Daar zou zijn besloten dat onder meer scholen, kinderopvang en horecagelegenheden weer dichtgaan en dat ook alle grenzen worden gesloten. De winkels zijn naar verluidt de eerste dag nog wel tot 17.00 uur open.

Het aantal besmettingen van Covid-19 steeg de afgelopen dagen naar 44. Deze patiënten liggen in verschillende ziekenhuizen, onder wie zeven op een intensive care. De overheid doet contactonderzoek om te herleiden met wie de besmette personen contact hebben gehad.

Intussen wacht Suriname nog altijd op de verkiezingsuitslag. Vorige week maandag ging het land naar de stembus, maar het tellen van de stemming verliep chaotisch, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege de coronamaatregelen. Ondertussen sloten de vier oppositiepartijen die de NDP van president Bouterse volgens de wel getelde stemmen een grote nederlaag bezorgden, alvast een akkoord over een nieuwe regering.

Lees ook: Surinaamse oppositie sluit al akkoord voor nieuwe regering

'5,5 procent van bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus'

Onder de Nederlandse bloeddonoren heeft 5 tot 6 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Bloedbank Sanquin heeft een nieuwe ronde onderzoek gedaan en de voorlopige bevindingen woensdag gepubliceerd. De organisatie noemt de stijging „relatief klein” ten opzichte van de eerste testronde in april. Toen werd bij 3 procent antistoffen aangetroffen. De resultaten laten volgens de onderzoeker en hoogleraar Hans Zaaijer zien dat het nog twee jaar duurt voor er sprake is voor groepsimmuniteit en een vaccin nodig zal zijn om de situatie eerder onder controle te brengen, zo zei hij woensdagochtend op Radio 1 en in het AD.

Op basis van voorlopige resultaten denkt Sanquin dat ongeveer 5,5 procent van de donoren antistoffen tegen het virus heeft - een cijfer dat na een aantal checks nog een half procentpunt hoger of lager kan uitvallen. Het onderzoek is niet representatief voor de gehele bevolking, al is het maar omdat donoren ten minste 18 en maximaal 79 jaar oud zijn. Toch geeft het een beeld van de verspreiding van het virus in Nederland.

De mogelijkheid dat er ook zonder vaccin immuniteit optreedt is volgens onderzoekers nog niet helemaal verkeken. Lees ook: Immuniteit komt tergend traag

Dat de stijging beperkt is, komt volgens Zaaijer doordat de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan effectief zijn gebleken. Voor de onderzoekers komt dat niet uit de lucht vallen, die hielden al rekening met een percentage van zo'n 5 procent. Verder zag Sanquin dat bij mensen bij wie in het vorige onderzoek al was vastgesteld dat ze antistoffen hebben, de stoffen nauwelijks zijn afgenomen. Bij 10 procent werd wel een daling gemeten.

Er lopen meerdere onderzoeken om te achterhalen hoeveel mensen het virus gehad hebben. Een van de belangrijkste is de zogenoemde Pienter Corona Studie van het RIVM. Daarvan werden eerder al voorlopige resultaten bekend. In april had 4 procent van de deelnemers antistoffen. Sanquin gaat het RIVM bij dit onderzoek helpen door iedere week of iedere twee weken testresultaten van zo'n tweeduizend donors aan het RIVM over te dragen.

Halsema: beelden overvolle Dam 'pijnlijk om te zien'

De beelden van een te volle Dam tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme waren volgens burgemeester Femke Halsema „pijnlijk om te zien”. Dat schrijft zij in een feitenrelaas dat woensdag naar de Amsterdamse gemeenteraad is verstuurd. Halsema erkent dat er door de demonstratie in de hoofdstad op maandag „mogelijk gezondheidsrisico’s” zijn ontstaan. Ook geeft zij toe dat haar „informatiepositie” niet goed was.

In de brief licht de burgemeester toe hoe haar besluit de demonstratie niet op te breken, tot stand kwam. Zo schrijft Halsema dat zij zondagmiddag door de politie werd ingelicht over de verwachte opkomst. Er werden toen driehonderd actievoerders verwacht. Het contact met de organisatie, waarbij afspraken werden gemaakt over afstand houden, verliep volgens Halsema „goed”.

Wel voegt zij toe dat zij zorgen had over de „mogelijke escalatie” van de demonstratie, gezien de situatie in de Verenigde Staten. Daarover sprak Halsema met de driehoek waarin zij zelf deelneemt, samen met de politie en justitie. „De politie had geen indicatie die dergelijke zorgen voor deze demonstratie zou onderbouwen. Het verwachte aantal deelnemers bleef rond de 250-300 deelnemers”, schrijft Halsema vervolgens.

Lees ook: Hoe het 'onverwachts' zo vol kon lopen op de Dam, is een raadsel

Maandagochtend had de driehoek weer contact. Halsema werd rond 17.00 uur, de aanvangstijd van de demonstratie, „tot verbazing van de organisatie en politie” geïnformeerd dat zich op de Dam ongeveer duizend mensen verzameld hadden. Daarop werd zij door de hoofdcommissaris gewaarschuwd dat voldoende afstand houden niet meer mogelijk was. Maar, zo schrijft de burgemeester: „de politie adviseerde mij de demonstratie niet te ontbinden vanwege het gevaar op escalatie en geweld”. Rond 18.00 uur werd Halsema verteld dat er ongeveer vijfduizend mensen aanwezig waren, waardoor de naleving van de anderhalvemeterregel „vrijwel onmogelijk werd”. Handhaving kon op dat punt mogelijk leiden tot „geweld, paniek en verdrukking”.

De burgemeester wijst erop dat, als de driehoek betere informatie had gehad over de omvang van het protest, er anders was gehandeld. „Achteraf constateren wij dat onze informatiepositie niet goed was; de driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Dat moet in de toekomst beter.” De oppositie in de raad uitte de afgelopen dagen kritiek op het handelen van Halsema. Ook fractievoorzitters in de Tweede Kamer vonden dat Halsema anders had moeten optreden.

Halsema bij het protest op de Dam. Foto Sem van der Wal/ANP

Vrachtvoer via de lucht in april met een kwart afgenomen

Het Nederlandse vrachtvervoer via de lucht was door de coronacrisis in april een kwart minder dan dezelfde periode vorig jaar. Waar in 2019 in totaal 138.000 ton werd vervoerd, was dat dit jaar slechts 103.000 ton. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Het overgrote deel van het luchtvervoer loopt via Schiphol, waar slechts 93.300 ton werd vervoerd.

Het luchtvervoer gaat via specifieke vrachtvluchten maar ook met passagiersvluchten, die door lockdowns wereldwijd op grote schaal werden gecancelled. Het aantal reizigers van de vijf Nederlandse luchthavens daalde daarbij in april met maar liefst 98 procent. De gemiddelde bezettingsgraad per vlucht kelderde van 82 procent vorig jaar naar 29 procent.

Waar in april 2019 nog 6,1 miljoen reizigers gebruik maakten van Schiphol, waren dat er nu slechts 126.000. Van en naar het vliegveld van Eindhoven reisden 8.000 passagiers (606.000 in 2019). De voornaamste bestemmingen waren binnen Europa. 13.7000 mensen vlogen van en naar het Verenigd Koninkrijk, 11.900 reisden van en naar Duitsland.

Maduro en Guaidó sluiten akkoord over aanpak coronavirus

De regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en oppositieleider Juan Guaidó hebben een akkoord gesloten om gezamenlijk naar fondsen te zoeken voor de bestrijding van het coronavirus in Venezuela. Dat blijkt uit een document dat dinsdag op de officiële staatstelevisie is voorgelezen door minister van Communicatie, Jorge Rodriguez, meldt AFP.

Voorlichters van Guaidó bevestigen het bericht, net als de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie, die de Venezolaanse regering en de oppositieleider helpt bij de zoektocht naar de fondsen.

De stap is opmerkelijk omdat de links-populistische president Maduro Guaidó en zijn partij 'Voluntad Popular' (Wil van het Volk) eerder had beschuldigd van een door huurlingen uitgevoerde inval op 3 mei. Die zou volgens Maduro door de Verenigde Staten zijn ondersteund, maar president Donald Trump heeft iedere betrokkenheid ontkend.

Meer dan een jaar geleden riep Guaidó zichzelf uit tot hoofd van de overgangsregering nadat zittend president Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootscheepse fraude.

Trump wil Republikeinse Conventie verplaatsen om coronaregels

De Amerikaanse president Donald Trump gaat op zoek naar een andere locatie voor de Republikeinse Conventie, die in augustus zou worden gehouden in Charlotte, North Carolina. Hij doet dat uit onvrede over coronabeperkingen in de staat, die zouden moeten leiden tot een aangepaste partijconventie. Dat maakte hij dinsdagavond bekend via Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Had long planned to have the Republican National Convention in Charlotte, North Carolina, a place I love. Now, @NC_Governor Roy Cooper and his representatives refuse to guarantee that we can have use of the Spectrum Arena - Spend millions of dollars, have everybody arrive, and...

De aankondiging van Trump volgde op een besluit van de gouverneur van North Carolina, Roy Cooper, dat de omvang van de conventie zou moeten worden beperkt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aanpassing van de plannen is „een noodzaak", aldus Cooper, een Democraat, in een brief aan leiders van de Republikeinse partij. Zij hadden juist garanties geëist dat ze een „volledige conventie” konden organiseren, zonder beperkingen op het aantal deelnemers.

De Republikeinse Conventie, waarbij Trump officieel zal worden voorgedragen voor herverkiezing in november, zou van 24 tot 27 augustus worden gehouden in het Spectrum Center, een arena in Charlotte. Maar Cooper „geeft geen toestemming om de arena in gebruik te nemen als oorspronkelijk verwacht en beloofd”, aldus Trump op Twitter.

Trump gaf geen indicatie welke andere plaatsen in aanmerking komen voor de Republikeinse Conventie. Als mogelijke kandidaten worden Nashville en Las Vegas genoemd, en Jacksonville in de staat Florida. De Democraten hebben hun partijconventie, die van 17 tot 20 augustus zou worden gehouden in Milwaukee, Wisconsin, uitgesteld. Zij overwegen het evenement in aangepaste vorm te houden.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog over de coronapandemie. Hier houdt NRC het laatste nieuws uit binnen- en buitenland bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag.

 • Het is goed mogelijk dat de massale demonstratie op de Dam maandagavond zal bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus, volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers.
 • Bij het RIVM zijn in een etmaal vijf nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen door het coronavirus. Er liggen dinsdag nog 154 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, vier minder dan een dag eerder.
 • China heeft in de eerste weken van de pandemie belangrijke informatie over het coronavirus met vertraging vrijgegeven. Dat concludeert persbureau AP op basis van interviews met betrokkenen en interne documenten van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 • President Desi Bouterse van Suriname heeft in verband met de groei van het aantal coronabesmettingen besloten de versoepeling van de maatregelen terug te draaien. Er wordt weer een avondklok ingesteld, mensen mogen in een groep van maximaal vijf mensen bij elkaar komen en de horeca en casino's gaan weer dicht.

Lees hier het blog van dinsdag terug.