Biden dichter bij nominatie na zeges voorverkiezingen

De oud-vicepresident won zoals verwacht Democratische voorverkiezingen in zeven staten.
Foto Matt Rourke / AP
Foto Matt Rourke / AP Oud-vicepresident Joe Biden spreekt dinsdag tijdens een evenement in Philadelphia.

De Amerikaanse oud-vicepresident Joe Biden staat op het punt definitief de Democratische nominatie binnen te slepen om het bij de verkiezingen in november op te nemen tegen president Donald Trump. Hij won zoals verwacht Democratische voorverkiezingen in zeven staten, zeges die hem honderden delegatieleden opleverden.

Biden won voorverkiezingen in Pennsylvania, Maryland, Rhode Island, Indiana, Montana, New Mexico en South Dakota. Ook stond hij op winst in Washington, D.C. Naar verwachting zal hij bij voorverkiezingen volgende week in Georgia en West Virginia voldoende gedelegeerden binnenhalen om de grens van 1.991 gedelegeerden te passeren die nodig zijn voor de nominatie.

Het is geen verrassing dat Biden in alle staten waar voorverkiezingen werden gehouden als winnaar uit de bus kwam, want hij heeft geen actieve tegenstanders meer. Zijn laatste rivaal om de nominatie, de progressieve senator Bernie Sanders uit Vermont, staakte in april zijn campagne - al staat zijn naam nog wel op stembiljetten en hoopt hij op delegatieleden, die invloed kunnen uitoefenen op het partijprogramma bij de Democratische Conventie, later dit jaar.

Moeizame omstandigheden

De voorverkiezingen vonden plaats onder moeizame omstandigheden, tegen de achtergrond van de pandemie van het coronavirus en, in sommige steden, avondklokken wegens de demonstraties tegen racisme en politiegeweld die de Verenigde Staten al een week beheersen. In Philadelphia stonden kiezers in lange rijen voor een beperkt aantal stembureaus wegens het coronavirus, in ‘gemilitariseerde zones’ wegens de protesten.

Biden was dinsdag in Philadelphia voor een toespraak over de sociale onrust naar aanleiding van de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man die vorige week omkwam door politiegeweld in Minneapolis. De oud-vicepresident haalde fel uit naar Trump, die volgens hem „meer geïnteresseerd is in macht dan in principes”.

In sommige staten wordt in verband met het coronavirus in toenemende mate per post gestemd - een ontwikkeling waar Trump en zijn Republikeinse medestanders tegen zijn. In Montana werd geheel per post gestemd, ondanks bezwaren van Trump.

Behalve voor de presidentsverkiezingen werden ook voorverkiezingen gehouden voor Congreszetels. In Iowa verloor de omstreden Republikeinse Afgevaardigde Steve King van een meer gematigde Republikein. King verloor begin vorig jaar zijn functies in commissies wegens controversiële uitspraken over witnationalisme.