Game In Other Waters is als een geduldige zeeanemoon

Spelen In Other Waters trekt je langzaam naar de diepe rust van de oceaan, terwijl de muziek kabbelt en galmt.

Bij het opstarten van In Other Waters zie je een schetsmatige kaart van de oceaanbodem, een kompas en wat knoppen. Wat je daarmee moet? Dat is onduidelijk, tot je al klikkend ontdekt: scannen, richting kiezen, doorstoten.

In dit spel speel je de kunstmatige intelligentie van een duikpak dat op de oceaanbodem is aangetroffen door Dr. Ellery Vas. Geheugen? Leeg.

Exobioloog Vas probeert het leven op deze buitenaardse planeet in kaart te brengen. Je kunt met ‘ja’ en ‘nee’ met haar communiceren en bespeelt de gamewereld door biologische monsters te nemen van het leven dat je tegenkomt: bepaalde planten lokken reacties uit van andere wezens.

Zodra je de besturing begrijpt en Vas je in vertrouwen neemt over haar wanhopige zoektocht naar ex-collega (of was ze méér?) Minae Nomura, slaat de ervaring om. De game trekt je naar binnen als een geduldige zeeanemoon, terwijl de muziek kabbelt, galmt en je deelgenoot maakt van de diepe rust van de oceaan. Het minimalisme in slechts vier kleuren en de bedachtzame manier waarop Vas elk wezen beschrijft geeft je een goed beeld van de wereld om je heen. De emotionele kern die je na enkele uren raakt is welverdiend, vol verwondering, angst en bitterzoet verdriet. (LM)

In Other Waters, voor pc, Mac en Nintendo Switch, 12,49 euro