In beeld

Versoepeling van coronamaatregelen op een warme Tweede Pinksterdag

Goed nieuws voor liefhebbers van de horeca, culturele instellingen en bioscopen. Sinds maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, kunnen Nederlanders weer onder bepaalde voorwaarden naar restaurants, tentoonstellingen en films. Mondkapjes in het openbaar vervoer zijn verplicht. Ook het bewaren van afstand blijft belangrijk, aldus het RIVM. Een fotoreportage van de versoepeling van coronamaatregelen op een warme Tweede Pinksterdag.
Verschillende gemeenten bepaalden dat kroegen, restaurants en cafés hun terrassen deze zomer mogen verruimen om meer klanten te kunnen ontvangen. Zo ook Haarlem, waar een groot deel van de Grote Markt in gebruik is genomen voor terrassen.
Foto Olivier Middendorp
Een van de voorwaarden voor de terrasverruiming: gasten en personeel moeten nog steeds voldoen aan de coronamaatregelen. Zo ook hier, op de Grote Markt in Haarlem. Tafels staan op afstand van elkaar en aan één tafel mogen slechts twee personen uit verschillende huishoudens plaatsnemen.
Foto Olivier Middendorp
Ook katholieke kerken zijn weer geopend voor diensten. Maximaal dertig personen mogen daarbij aanwezig zijn, mits ze de afstandsregels in acht nemen. Ook in de kathedrale basiliek Sint Bavo te Haarlem worden weer diensten gehouden.
Foto Ramon Mangold/ANP
Bioscoopbezoekers in Pathé in Haarlem. Bij filmvertoningen zijn maximaal dertig bezoekers welkom.
Foto Olivier Middendorp
Het uitserveren van eten en drinken kan lastige situaties veroorzaken als het gaat om het houden van de anderhalve meter afstand. Op dit terras in Utrecht worden bestellingen een tafeltje verderop gezet, opdat mensen hun drankjes zelf kunnen pakken.
Foto Dieuwertje Bravenboer
Vanaf maandag 1 juni zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Een vrouw met een mondkapje stapt in de trein op het centraal station van Haarlem.
Foto Olivier Middendorp
Ook op de pont zijn mondkapjes verplicht. Deze reizigers op de pont van Amsterdam Centraal naar het noorden van de stad houden zich aan de maatregel.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Het versoepelen van de coronamaatregelen viel samen met een vrije Tweede Pinksterdag en warm weer. Uitbaters aan het strand van Zandvoort nemen maatregelen: strandbedjes in duo's staan op afstand van elkaar.
Foto Olivier Middendorp
Gasten vieren de opening van het terras van café Tijl Uilenspiegel op de Markt in Den Bosch.
Foto Rob Engelaar/ANP
Ook culturele instellingen en musea mochten weer open, met aanpassingen. Bezoekers staan in de rij voor Museum Voorlinden in Wassenaar. Ieder kwartier mogen er 25 mensen naar binnen. In totaal rekent het museum één persoon per vijftig vierkante meter.
Foto David van Dam
Bezoekers van het Frans Hals Museum in Haarlem, op de eerste dag van opening sinds de sluiting, midden maart.
Foto Olivier Middendorp