Verdachte aangehouden vanwege brand zendmast Maasbree

Zendmast Op vrijdag 1 mei werd een zendmast in het Noord-Limburgse Maasbree in brand gestoken. Een 32-jarige man is opgepakt in verband met de zaak.
Deze zendmast is door een brand vernield.
Deze zendmast is door een brand vernield. Foto Rob Engelaar / ANP

Een man die verdacht wordt van brandstichting van een zendmast in het Noord-Limburgse Maasbree is dinsdag aangehouden. Dat meldt de politie.

Het gaat om een 32-jarige man uit Beringe, nabij Venlo. De verdachte kwam in beeld door meerdere tips van getuigen die de donkerkleurige auto van de man in de buurt van de zendmast hadden zien rijden.

De zendmast in de buurt van de autosnelweg A67 werd vrijdagavond 1 mei in brand gestoken. De afgelopen tijd deden zich zeker twintig soortgelijke incidenten voor. Autoriteiten houden er rekening mee dat de branden te maken hebben met complottheorieën over het verband tussen 5G-netwerken en de verspreiding van het coronavirus. Voor dat verband bestaat geen wetenschappelijk bewijs.

Door branden in zendmasten kunnen lokale telecomnetwerken uitvallen, waardoor ook hulpdiensten onbereikbaar worden. Eerder noemde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) de acties „een aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving”. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid sprak van „een zorgelijke ontwikkeling”.

Lees ook hier over de verschillende branden: Nana ziet verband tussen 5G en corona: ‘Ze willen het volk uitdunnen’