Tweede Kamer wil geen handelsverdrag met Zuid-Amerika

Mercosur Een meerderheid steunde een motie van Partij voor de Dieren tegen het EU-handelsverdrag met Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay.
Een werknemer op een plantage in het Amazonegebied in Brazilië.
Een werknemer op een plantage in het Amazonegebied in Brazilië. Foto Carlos Meneses / EPA

De Tweede Kamer is tegen het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Mercosur, een Zuid-Amerikaans handelsblok bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Een meerderheid stemde dinsdag in met een motie van de Partij voor de Dieren, waarin het kabinet wordt gevraagd Brussel te laten weten dat het de steun voor het verdrag intrekt.

Lees ook wat we eerder over het akkoord schreven: Deal EU-Mercosur wacht moeilijk pad

Na twintig jaar onderhandelen, bereikte de EU vorig jaar een principeakkoord over het verdrag met de Latijns-Amerikaanse landen. Er is al lange tijd kritiek op het verdrag vanuit de milieusector en de landbouw, onder meer omdat het oneerlijke concurrentie in de hand zou werken.

Kritiek
Ook in de Tweede Kamer klinken al langer negatieve geluiden. Onder meer regeringspartij ChristenUnie gaf eerder aan niet akkoord te willen gaan. De Partij voor de Dieren-motie is kritisch op de lagere standaarden in de landbouw, de oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, de fraude met Braziliaans vlees voor Europese markten en dat er geen dwingende afspraken zijn gemaakt om de Amazone te beschermen.

Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Esther Ouwehand is verheugd met de steun voor de motie. „Tijdperk van vrijhandelsverdragen is voorbij”, schrijft ze op Twitter.

Ook Mileudefensie is blij. „Geweldig nieuws voor Amazone, boeren en klimaat!” schrijft campagneleider Freek Bersch. „Prachtig dat *juist* Nederland Handelsland nu een andere koers eist.”

Twitter avatar freeksels Freek Bersch Geweldig nieuws voor Amazone, boeren en klimaat! Kamer trekt steun in voor het EU-handelsverdrag met Brazilië en Mercosur-landen. Prachtig dat *juist* Nederland Handelsland nu een andere koers eist. Chapeau @estherouwehand! https://t.co/fhOyLNWJ8F