Thuiskok.

Keuvelshow

Ik kijk graag en veel televisie, en toch zijn er programma’s die al jaren bestaan en die ik nog nooit heb gezien. Help, mijn man is klusser bijvoorbeeld, of Utopia, geen idee wat er in die programma’s gebeurt. In dit persoonlijke rijtje staat ook Koffietijd, een programma dat in zijn huidige vorm al 10 jaar elke werkdag tussen 10.00 en 11.00 ’s ochtends wordt uitgezonden. Als je de voorloper van het programma meetelt, is het zelfs sinds 1994 op de televisie. Daar heb ik dus geen seconde van gezien.

Toch ken ik het programma wel, op een of andere manier. Van de tune – ‘Koo-ffie-tiiijjd’–, van presentatoren zoals Loretta Schrijver en daarvoor Sybrand Niessen, en ik weet dat er in elke uitzending gekookt wordt. De toevoeging van zo’n kook- en eetsegment aan dit soort keuvelshows heb ik nooit begrepen: zo’n bezige kok op de achtergrond is vast gezellig, maar als er gekookt wordt op televisie wil ik zien wat er gebeurt. Er zijn heel veel andere en betere culinaire programma’s die ik dan liever kijk.

Afijn, een lampje van herkenning begon te branden toen ik Made by Koffietijd in de bus kreeg, een kookboek ter ere van het tienjarige bestaan. Vanwege mijn gebrek aan kennis over de show kan ik het boek alleen op zijn gastronomische inhoud beoordelen, dus voor de fans is dat misschien even slikken. Maar ja, als u fan bent, dan heeft u het boek vast allang in huis gehaald.

De eerste associatie die bij me opkwam is dat het boek wel iets weg heeft van de Allerhande: vrolijk, toegankelijk, met frisse foto’s, speelse illustraties en heldere receptteksten. Koffietijd is aan de ene kant met zijn tijd meegegaan; gerechten als de vegan shoarma en plaattaart zijn ook onder hipste foodies van dit moment populair. En soms is het ook nog hartstikke ouderwets en belegen, zoals wanneer er recepten voor chipolatapudding en eton mess in staan.

Ach, zulke klassiekers horen erbij. Het huisblad van de Zaanse supermarkt schrijft voor dat we met Kerst garnalencocktails, carpaccio en stoofpeertjes eten, en is niettemin een van de populairste culinaire blaadjes van ons land. De mix van uiteenlopende recepten, anekdotes, tips en BN’ers zal veel mensen aanspreken. Maar of ik er nou zin van krijg om Koffietijd te gaan kijken? Ik ga liever met dit kookboek in de keuken staan.