Tata Steel verwerpt eisen ultimatum FNV, acties nu onvermijdelijk

Reorganisatie FNV eiste dat Tata Steel afspraken over werkgelegenheid zou handhaven. Nu dat ultimatum is verworpen, zijn acties volgens FNV onvermijdelijk.
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Tata Steel Nederland heeft de eisen uit het ultimatum van vakbond FNV dinsdag hebben verworpen. FNV-bestuurder Roel Berghuis bevestigt dat acties en mogelijk stakingen bij het staalconcern nu onvermijdelijk zijn. FNV eiste onder meer garanties dat afspraken over werkgelegenheid worden gehandhaafd en verlengd.

Lees hier wat we eerder over Tata Steel schreven: Wat gebeurt er in de top, wil het Tata-personeel weten

Wat deze acties de komende tijd precies in zullen houden, moet donderdag duidelijk worden. Dan houdt FNV een vergadering met de 4.000 medewerkers van Tata Steel die lid zijn. „Als ik de bezorgdheid en angst van mensen beoordeel, denk ik dat mensen voor acties gaan stemmen”, zegt Berghuis. Hij vindt het teleurstellend dat Tata Steel niet meegaat met de eisen. „Mensen zijn heel onzeker over hun toekomst. Bij de reorganisatie staan duizenden banen op de tocht en ontbreekt een toekomstagenda.”

Het personeel van Tata Steel heeft een conflict met de Europese leiding van het Indiase staalbedrijf over een reorganisatie. Aanvankelijk zouden 1.650 Nederlandse banen worden geschrapt, met name bij de staalfabriek in IJmuiden. Later werd dit bijgesteld naar 1.250. Eerder vonden al meerdere protestacties plaats, waarbij onder andere de toegangswegen naar het bedrijf in IJmuiden werden geblokkeerd.

Tata Steel Nederland schrijft in een mail aan haar werknemers dat het bedrijf al „geruime tijd kampt met tegenvallende resultaten”. Dit, in combinatie met de gevolgen van de coronacrisis, vereist „structurele maatregelen” waaronder bezuinigingen. „De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat helaas FTE-reducties niet zijn uit te sluiten, als na zorgvuldige analyse blijkt dat er sprake is van overcapaciteit en inefficiëntie”, aldus het staalbedrijf.