Stresstest

CPB: coronacrisis kan financiële sector schaden

De economische crisis door het coronavirus zal niet te vergelijken zijn met de kredietcrisis van 2008, maar kan financiële instellingen toch in ernstige problemen brengen. De coronacrisis is voor de banken „een zeer serieuze stresstest", zegt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag. Op zich staat het financiële systeem er sterker voor dan bij die vorige grote crisis, maar onder meer de lage rentestanden en hoge schulden wereldwijd vormen wel een risico. Anders dan bij de kredietcrisis is deze crisis begonnen in de reële economie, buiten de financiële sector. Hij zal pas in tweede instantie overslaan naar banken en andere financiële instellingen, verwachten de onderzoekers. Die sector is nu beter tegen tegenslagen bestand dan bij de kredietcrisis. Ze zijn nu beter gekapitaliseerd en hebben weinig probleemleningen uitstaan. (NRC)