Op dinsdag heropenden nog meer musea de deuren na weken van sluiting

Corona Ook dinsdag verwelkomden veel musea voor het eerst weer publiek. Volgens de museumvereniging zijn de musea vooral blij dat ze hun schatten weer kunnen tonen.

Museum Voorlinden op maandagmiddag.
Museum Voorlinden op maandagmiddag. Foto David van Dam

Ook dinsdag hebben verschillende Nederlandse musea de deuren voor het eerst weer heropend voor (een beperkt) publiek, nadat ze sinds midden maart gesloten waren vanwege de corona-epidemie. Hoewel de inkomstenderving nog verder oploopt door de geringe aantallen bezoekers die naar binnen mogen, zijn de musea eigenlijk vooral erg blij dat ze hun schatten weer kunnen laten zien, aldus directeur Mirjam Moll van de Museumvereniging.

Diverse musea verkopen mondkapjes met kunst uit de eigen collectie erop. Zo biedt het Mauritshuis in Den Haag onder meer kapjes met het Meisje met de parel van Johannes Vermeer aan. Het Stedelijk Museum in Amsterdam verkoopt mondkapjes met een grote zwarte vlinder van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales, die daar op dit moment een expositie heeft.

Lees ook de reportage van maandag 1 juni: De musea zijn weer open: ‘Heeft u wel een tijdslot?’

Maandag heropenden al 175 van de 400 leden van de vereniging, maar veel musea zijn op maandag altijd gesloten. Volgens Mirjam Moll zijn er ook musea die pas later deze maand zullen heropenen. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze tijdens de sluiting met onderhoudsbeurten zijn begonnen die eigenlijk voor later op de planning stonden, maar waarvoor de werkzaamheden op dit moment nog niet voltooid zijn.

Ieder voor zich laten de musea zoveel mensen toe als hun oppervlakte en inrichting mogelijk maken volgens het coronaprotocol. Molls indruk is dat het er allemaal erg positief aan toegaat, onder medewerkers en publiek. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat sommige cultuurliefhebbers nog even willen aanzien hoe het allemaal verloopt en daarvoor heeft ze „alle begrip”. Toch ziet de Museumvereniging dat de musea de corona-richtlijnen nauwgezet volgen.

Moll sluit niet uit dat musea over enige tijd hun openingstijden zullen uitbreiden om meer mensen volgens het protocol te kunnen toelaten. Een en ander zal echter de financiële nood niet lenigen en Mirjam Moll pleit daarom voor een extra steunpakket voor de cultuursector later dit jaar. (ANP)