Gesloten liveblog

‘Reisadvies voor Europese landen vanaf 15 juni versoepeld’

Sinds maandag is een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland versoepeld. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 2 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump wil Republikeinse Conventie verplaatsen om coronaregels

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het is goed mogelijk dat de massale demonstratie op de Dam maandagavond zal bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus, volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers.
 • Bij het RIVM zijn in een etmaal vijf nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen door het coronavirus. Er liggen dinsdag nog 154 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, vier minder dan een dag eerder.
 • China heeft in de eerste weken van de pandemie belangrijke informatie over het coronavirus met vertraging vrijgegeven. Dat concludeert persbureau AP op basis van interviews met betrokkenen en interne documenten van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 • President Desi Bouterse van Suriname heeft in verband met de groei van het aantal coronabesmettingen besloten de versoepeling van de maatregelen terug te draaien. Er wordt weer een avondklok ingesteld, mensen mogen in een groep van maximaal vijf mensen bij elkaar komen en de horeca en casino's gaan weer dicht.

Geert Mak schrijft epiloog over coronacrisis bij laatste boek

Journalist en historicus Geert Mak brengt een losse aanvulling uit op zijn boek Grote verwachtingen, het vervolg op het vijftien jaar geleden verschenen bekende In Europa. Epiloog bij Grote verwachtingen gaat over de coronapandemie. Het boek is vanaf 10 juni verkrijgbaar, meldt uitgeverij Atlas Contact.

„Geen Europeaan die dacht een van beide nog mee te zullen maken in ons deel van de wereld, in de huidige tijd”, schrijft Mak op de flaptekst van het boek. „Plotseling werden ook wij in het welvarende Europa geconfronteerd met een gigantisch gevaar. De hele samenleving kwam tot stilstand.”

Lees ook dit interview dat we met Geert Mak hadden: Geert Mak: ‘We moeten overstappen naar een Canadees immigratiemodel’

Grote verwachtingen begint in 1999 en gaat over de eerste twee decennia van de 21ste eeuw. Mak duidt de recente geschiedenis van Europa, en schrijft onder meer over de invoering van de euro, de gevolgen van 9/11, de bankencrisis, en vluchtelingen. Hij stelt daarin een geschiedenisstudent uit 2069 centraal. In de nieuw te verschijnen epiloog richt Mak zich ook tot de imaginaire geschiedenisstudent.

Boa's voeren actie: woensdag geen boetes in vier grote steden

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) gaan woensdag geen boetes uitdelen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en alleen waarschuwingen geven. Dat melden de vakbonden Nederlandse Boa Bond en BOA ACP dinsdagavond.

Aanleiding voor de actie is een serie incidenten met agressie en geweld tegen boa's. De bonden refereren naar recente voorvallen in IJmuiden, Rotterdam, Amsterdam en in de Haarlemmermeer waarbij handhavers werden belaagd. Ook moeten boa's vaker in actie komen nu het takenpakket is uitgebreid met het handhaven van de coronavoorschriften.

De bonden eisen op „de kortst mogelijke termijn” hun goede uitrusting wordt aangevuld met een wapenstok en pepperspray. Ze gaan donderdag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA).

Lees ook wat we eerder schreven over het geweld tegen boa's: Boa’s de straat op voor wapenstok en pepperspray

Premier Armenië waarschuwt voor tweede lockdown, Fransen voor het eerst weer naar het restaurant

Een greep uit de ontwikkelingen over de grens:

 • De bevolking van Armenië moet zich heel snel aan de plaatselijke variant de van de anderhalvemetersamenleving gaan houden. Anders is een tweede lockdown onvermijdelijk. Dat heeft premier Nikol Pasjinian dinsdag gezegd. „Of de regels worden niet gevolgd en we gaan weer volledig in beperkingen, compleet met avondklok, wat het land blootstelt aan nieuwe sociale en economische klappen. Of we werken samen en herwinnen de controle over de situatie. We hebben één tot drie dagen om verandering in de zaak te brengen”, zei Pasjinian, die maandag zelf positief werd bevonden op het coronavirus. In Armenië zijn tienduizend coronagevallen vastgesteld en 158 mensen overleden. In mei verlichtte de regering de maatregelen tegen het virus.
 • Spanje heeft dinsdag voor de tweede dag op rij geen nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Het totale aantal dodelijke Covid-19-slachtoffers blijft daarmee staan op 27.127, meldt persbureau Reuters. Maandag bereikte het aantal geregistreerde doden in één etmaal voor het eerst sinds het begin van de virusuitbraak de nul.
 • Fransen konden dinsdag voor het eerst in tien weken weer naar het restaurant, het café of het park. Ook terrassen, bars en stranden mogen weer open. Daarnaast is het toegestaan verder dan honderd kilometer van huis te reizen. Klanten en bezoekers moeten wel voldoende afstand houden en vaak ook mondkapjes dragen. Persbureau AFP sprak de nodige Fransen die hun cafébezoek maar wat hadden gemist. „Dit is essentieel, het voelt goed”, zei Thérèse Houdry, een 85-jarige bewoonster van een Parijse buitenwijk, bijvoorbeeld over haar kopje espresso in de ochtend. „We leven weer!”
 • Inwoners van de meeste Europese landen hoeven vanaf woensdag niet meer verplicht in zelfisolatie als ze naar Letland reizen. Dat heeft premier Krisjanis Karins dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters. De quarantaineplicht wordt geschrapt voor landen waar de besmettingsgraad laag genoeg ligt. Alleen Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, België, Malta, Ierland en Spanje zitten momenteel nog in de risicogroep. Letland volgt met het besluit Litouwen en Estland, die eerder deze week soortgelijke beslissingen namen. Halverwege mei openden de drie Baltische staten al een eigen onderlinge 'reisbubbel'.
 • In India zijn sinds het begin van de lockdown bijna tweehonderd interne arbeidsmigranten om het leven gekomen bij verkeersongelukken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Indiase liefdadigheidsinstelling die de verkeersveiligheid wil bevorderen. Tienduizenden migranten moesten vanuit grote steden naar hun thuisdorpen lopen nadat ze vanwege de lockdown hun baan waren kwijtgeraakt. De anti-coronamaatregelen in India horen tot de strengste ter wereld.

Vleesverwerker Helmond twee weken langer dicht, veiligheidsregio spreekt van 'besmettingshaard'

Alle medewerkers van vleesverwerker Van Rooi Meat in het Brabantse Helmond moeten twee weken in quarantaine blijven. Dat heeft de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost dinsdag besloten, in afstemming met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Na een eerste test vorige week bleek bij een tweede test dat nog meer medewerkers besmet waren met het coronavirus. De besmettingsgraad ligt nu op 22,5 procent. Dat is volgens de veiligheidsregio voldoende om te spreken van een besmettingshaard. De medewerkers krijgen een beroepsverbod, wat betekent dat ze doorbetaald krijgen en nergens anders mogen werken.

Bij vleesverwerker Vion in Boxtel testte dinsdag ook 17 procent van de medewerkers positief op Covid-19. Die vestiging sluit niet, maar scherpt wel alle coronamaatregelen aan. Zo vindt onder meer dagelijks een gezondheidscontrole plaats en voert Vion dagelijks een grootschalige reiniging en desinfectie uit.

„De uitkomsten van het onderzoek van de GGD zijn helder voor ons en daar handelen we direct op”, schrijft directeur Ronald Lotgerink. „We volgen de experts van de GGD en we leren steeds meer hoe wij er gerichter voor kunnen zorgen dat onze medewerkers veilig kunnen werken.” Eerder moesten Vion-locaties in Groenlo en Apeldoorn dicht.

Van Rooi Meat in Helmond Foto Rob Engelaar/ANP

'Reisadvies voor Europese landen vanaf 15 juni versoepeld'

Het Nederlandse reisadvies wordt voor de meeste Europese landen vanaf 15 juni versoepeld. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws en persbureau ANP. Daarmee volgt Nederland de lijn van meerdere andere Schengen-landen, die ook vanaf die dag reisbeperkingen voor een gedeelte opheffen.

Dat zou betekenen dat Nederlanders weer naar de meeste Europese landen op vakantie of op familiebezoek kunnen. Het reisadvies 'oranje' (alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden) zal voor veel landen worden omgezet in 'geel' (let op, veiligheidsrisico's). Dat advies zou ook gaan gelden voor Caraïbische delen van het Koninkrijk. De quarantaineverplichting bij terugkomst zou daarbij vervallen.

Bepaalde landen die nog geen Nederlandse toeristen willen ontvangen (Denemarken) of waar nog een quarantaine van kracht is (Verenigd Koninkrijk) zouden wel op oranje blijven staan, meldt de NOS. Naar verwachting maakt het kabinet woensdag meer bekend over het reisadvies.

Controles van de marechaussee bij Vlodrop tijdens de coronacrisis. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Kans op coronabesmetting Dam-demonstratie 'zeer reëel'

Het is goed mogelijk dat de massale demonstratie op de Dam maandagavond zal bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Dat heeft voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers dinsdag gezegd, meldt persbureau ANP.

„Het ging om vijfduizend mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kenden”, aldus Kuipers. „De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel.”

Hoogleraar virologie Marion Koopmans wilde eerder op dinsdag tegenover ANP niet specifiek ingaan op de demonstratie in Amsterdam. Ze zei wel dat het „uit virusoptiek een gebeurtenis was die je liever niet ziet”.

Volgens viroloog Mariet Feltkamp (Leids Universitair Medisch Centrum) zorgde de massabijeenkomst voor een besmettingsrisico, maar werd het gevaar dan weer verkleind door de felle zon en de wind. „Het virus houdt helemaal niet van uv-straling. Verder was er goede ventilatie. Dat betekent dat druppeltjes en aerosolen snel verwaaien”, zei ze op NPO Radio 1.

Aantal coronapatiënten op IC daalt naar 154

Er liggen dinsdag nog 154 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 4 minder dan een dag eerder. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Eén van de Nederlandse patiënten ligt in een Duits ziekenhuis.

„We naderen de grens van 150 Covid-patiënten op de IC”, aldus voorzitter Ernst Kuiper van het Landelijk Centrum Acute Zorg. „De verdere afname gaat momenteel langzaam.” Naast de coronapatiënten op de IC liggen er ook nog 516 mensen met Covid-19 op reguliere afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Maandag waren dat er nog 542.

De algehele druk op de intensivecareafdelingen is nog altijd laag. 476 IC-bedden zijn bezet door zieken die geen Covid-19 hebben. Dat zijn er twaalf minder dan maandag.

RIVM: vijf doden, zes ziekenhuisopnames vanwege corona

Bij het RIVM zijn sinds maandag vijf nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen door het coronavirus. Niet al deze mensen zijn ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur overleden, want er zit vaak een vertraging tussen een sterfgeval en de registratie ervan. Voor zover bekend zijn er in Nederland in totaal 5.967 mensen overleden aan Covid-19.

Daarnaast zijn er het afgelopen etmaal zes ziekenhuisopnames vanwege een coronabesmetting gemeld. Ook bij de registratie van opnames is dikwijls sprake van een vertraging. Al met al zijn er 11.750 Nederlanders opgenomen (geweest) met Covid-19. Het aantal positief op het coronavirus geteste Nederlanders nam met 102 toe naar 46.647. Vanaf maandag kan elke Nederlander zich laten testen op het virus.

Op intensivecareafdelingen lagen maandag nog 158 Nederlandse patiënten met corona. Met de non-Covid-patiënten daarbij opgeteld is de IC-bezetting in Nederland nog altijd „laag”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gisteren. Later op dinsdag worden de nieuwe IC-cijfers naar buiten gebracht.

EasyJet wil over een maand weer vliegen vanaf Schiphol

Nu meerdere landen reisbeperkingen opheffen, wil luchtvaartmaatschappij easyJet vanaf 1 juli weer vluchten uitvoeren vanaf Schiphol. Dat heeft de maatschappij dinsdag bekendgemaakt. Mondkapjes voor passagiers en bemanning worden verplicht gesteld op de vluchten. Ook zullen strengere schoonmaak- en desinfectieprocedures gehandhaafd worden en serveert de crew op korte afstanden geen eten en drinken.

Vanaf juli zal easyJet 26 steden aandoen, waaronder populaire zomerbestemmingen als Ibiza, Rhodos en Corfu. In augustus komen er nog negen bestemmingen bij, waaronder Rome, Venetië en Boedapest. In totaal moet in juli en augustus op 50 tot 75 procent van alle routes weer gevlogen worden, aldus easyJet. Wel zullen „in lijn met de huidige klantvraag” minder vluchten uitgevoerd worden dan gebruikelijk: de totale capaciteit in de zomermaanden zal rond de 30 procent liggen in vergelijking met vorig jaar.

Dodental Rusland passeert 5.000, Senegal houdt scholen dicht

 • Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Rusland is dinsdag de vijfduizend gepasseerd. De autoriteiten registreerden de afgelopen 24 uur 182 nieuwe doden, wat het totaal op 5.037 brengt. De nieuwe cijfers komen op het moment dat Rusland versoepelingen doorvoert aan de lockdown en zich voorbereidt om de economie weer op gang te brengen. De laatste anderhalve week schommelt het dagelijkse dodental in Rusland rond de honderdvijftig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie groeit ook in de rest van Oost-Europa het aantal nieuwe besmettingsgevallen, terwijl in West-Europa de aantallen juist afnemen.
 • Hongkong verlengt de beperkingen voor toeristen met nog eens drie maanden. Reizigers naar de Chinese stad moeten een verplichte quarantaineperiode van veertien dagen ondergaan. Ook mogen inwoners ook de komende twee weken niet met meer dan acht personen bijeenkomen. Dat zei minister van Volksgezondheid Sophia Chan dinsdag, aldus persbureau Reuters. Beide maatregelen zouden later in juni aflopen. Naast het coronavirus heeft Hongkong ook te maken met onrust op straat; er wordt gedemonstreerd tegen de regering in Beijing.
 • Senegal heeft de heropening van scholen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft het ministerie van Onderwijs in Dakar dinsdag bekendgemaakt. Het onderwijs zou eigenlijk dinsdag langzaamaan weer beginnen na een weken durende sluiting, maar omdat meerdere leraren deze week positief testen op Covid-19 gaat dit niet door. In Senegal staat het officiële dodental als gevolg van het coronavirus op 43.

Formule 1 publiceert kalender raceseizoen

Het is officieel: de Formule 1 wordt op 3 juli hervat in Oostenrijk. De organisatie achter de autosportklasse heeft dinsdag de kalender voor de komende acht races gepubliceerd. Tot diep in de zomer blijft de sport in Europa. Plannen voor de rest van het seizoen, dat in december afloopt, worden later bekendgemaakt. Naar verwachting worden er vijftien tot achttien races georganiseerd.

De eerste twee weekeinden worden de races verreden op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg. Daarna wordt de Grand Prix van Hongarije verreden en op 2 augustus de British Grand Prix. Ook dan blijft de race een week langer op hetzelfde circuit, ditmaal voor een jublieumeditie. Het is dan zeventig jaar geleden dat op het circuit van Silverstone de eerste race om het wereldkampioenschap werd verreden. Tot en met 6 september worden ook Barcelona, Spa-Francorchamps en Monza aangedaan. Bij alle acht races sluiten de twee klassen onder Formule 1 (F2 en F3) aan.

Het nieuwe F1-seizoen kon dit jaar niet van start gaan vanwege het coronavirus. De eerste races zullen uit voorzorg zonder publiek verreden worden. Wanneer er weer toeschouwers toegelaten kunnen worden, bekijkt de organisatie nog. De terugkeer van de Formule 1 in Nederland op het circuit van Zandvoort zal op z'n vroegst volgend jaar zijn. De Nederlandse organisatie zag een comeback zonder publiek niet zitten.

De finishvlag wappert op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg. Foto Christian Bruna/AP

Ruim 320.000 telefoontjes naar testnummer leiden tot overbelasting

Het landelijke nummer om een afspraak te maken voor een coronatest is maandag, de dag van lancering, zeker 323.000 keer gebeld. Door deze „massale” toestroom raakten telefoonsystemen overbelast, heeft koepelorganisatie GGD GHOR dinsdag bekendgemaakt. Overbelasting en „opstartproblemen in de ochtend” leidden ertoe dat minder mensen een afspraak konden maken dan van tevoren gedacht.

In totaal werden er 5.478 afspraken gemaakt om een test te doen bij een van de tachtig Nederlandse teststraten. Daarvan zijn er 1.146 direct op maandag uitgevoerd. „Iedere persoon die zorgen heeft en lang moet wachten is er één te veel”, aldus Sjaak de Gouw, portefeuillehouder Infectieziektebestrijding van de GGD GHOR. De komende dagen verwacht de organisatie een toename in het aantal afspraken en tests.

De organisatie roept bellers wel op alleen te bellen als ze klachten hebben en een afspraak willen maken. Een op de vier bellers nam maandag contact op om een andere reden dan voor een testafspraak, bijvoorbeeld omdat ze algemene vragen over het virus hadden. „Deze test laat alleen zien of je op dit moment besmet bent met het virus, niet of je het al gehad hebt”, aldus De Gouw.

GGD GHOR waarschuwde maandag al voor drukte en raadde aan om later op de dag te bellen voor een afspraak. Bellers die niet door de wachtrijen heen kwamen, hoefden bovendien niet te vrezen dat ze geen test zouden krijgen, aldus de koepel. „Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen.” De lijn is iedere dag van 8.00 tot 20.00 uur open voor het maken van een afspraak.

Coronacrisis anders dan kredietcrisis, maar wel risico voor de financiële sector

De economische crisis door het coronavirus zal niet te vergelijken zijn met de kredietcrisis van 2008, maar kan financiële instellingen toch in ernstige problemen brengen. De coronacrisis is voor de banken „een zeer serieuze stresstest”, zegt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag. Op zich staat het financiële systeem er sterker voor dan bij die vorige grote crisis, maar onder meer de lage rentestanden en hoge schulden wereldwijd vormen wel een risico.

Anders dan bij de kredietcrisis is deze crisis begonnen in de reële economie, buiten de financiële sector. Ze zal pas in tweede instantie overslaan naar banken en andere financiële instellingen, verwachten de onderzoekers. Die sector is nu beter tegen tegenslagen bestand dan bij de kredietcrisis. Banken waren nu beter gekapitaliseerd en hebben weinig probleemleningen uitstaan. Wel leverde de lage rentestand al voor de virusuitbraak hoofdbrekens op.

In een poging om het geld toch nog te laten renderen, zijn sommige instellingen riskanter gaan beleggen. Die rendementsjacht (search for yield in economentermen) kan ertoe geleid hebben dat instellingen nu geld hebben zitten in beleggingen die juist voor de gevolgen van het coronavirus vatbaar zullen blijken. Bovendien is het denkbaar dat de overheid bedrijven in leven houdt die het zonder steun niet gaan redden, en bij een faillissement ook de bank geld gaan kosten. Het risico dat problemen uit het buitenland overslaan naar Nederland is ook aanwezig.

Door de belangrijke rol die banken spelen in de economie, kunnen problemen in de financiële sector weer hun weerslag krijgen op de reële economie, waarschuwt het CPB. Dat kan „feedbackloops” tot gevolg hebben: een neerwaartse spiraal die schade veroorzaakt in allerlei sectoren. Tegelijk bestaat ook het gevaar dat de hoge overheidsuitgaven en de schulden van zowel (financiële) bedrijven als overheden tot een nieuwe eurocrisis leiden. Mede door de aanzienlijke Nederlandse belangen in door het virus zwaar getroffen landen en de verwevenheid tussen overheden en de financiële sector ziet het CPB ook daar risico's.

Opnieuw bewijs: China hield informatie over coronavirus achter

China heeft in de eerste weken van de pandemie belangrijke informatie over het coronavirus met vertraging vrijgegeven. Dat concludeert persbureau Associated Press (AP) dinsdag op basis van interviews met betrokkenen en interne documenten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO heeft de Chinese regering herhaaldelijk in het openbaar geprezen om haar medewerking en aanpak van de virusuitbraak. Tegelijkertijd is er kritiek op China omdat er ook tekenen zijn dat de transparantie tekortschoot. Zo is er alom verontwaardigd gereageerd op de straf die de arts Li Wenliang in december kreeg toen hij op sociale media zijn zorgen uitte over het nieuwe, toen nog onbekende virus.

Een eerste overheidslaboratorium kende de gentische code van het nieuwe virus op 2 januari. Toch werd deze pas op 11 januari met de wereld gedeeld. Het betreffende lab is het Wuhan Instituut voor Virologie, dat volgens een theorie van onder anderen de Amerikaanse president Trump aan de wieg van de uitbraak heeft gestaan. Het lab kreeg een dag later opdracht van de nationale gezondheidsautoriteiten om niets over het virus te publiceren zonder toestemming uit Beijing.

Bij de WHO bestond frustratie over het gebrek aan informatie uit China. „We moeten het doen met zeer minimale informatie”, zei de Amerikaanse epidemioloog Maria van Kerkhove in een intern overleg. „Het is duidelijk onvoldoende om goed mee te kunnen plannen.” Uitvoerend directeur Mike Ryan zei in de tweede week van januari dat het tijd was om „naar een hogere versnelling te schakelen” en meer druk op China te zetten, omdat de situatie te veel begon te lijken op de (door China aanvankelijk verzwegen) uitbraak van sars, in 2002. „Dit is exact hetzelfde scenario, eindeloos proberen om updates uit China te krijgen”, zei hij.

AP concludeert dat de WHO vermoedelijk heeft geprobeerd om China niet tegen zich in het harnas te jagen. Door in het openbaar positief over de Chinese aanpak te spreken, zou de kans op medewerking door Beijing het grootst zijn.

Chinese regeringsmedewerkers in Wuhan helpen reizigers gecoördineerd door te laten. Foto Sam McNeil / AP

Frankrijk verwacht 11 procent krimp, aanzienlijk meer dan eerder

De Franse regering houdt dit jaar rekening met een economische krimp van 11 procent. Dat heeft de minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire maandag gezegd tegen RTL. „Het moeilijkste moet nog komen", zei de minister. Eerder ging de regering nog uit van een krimp van 8 procent dit jaar.

De economie is in het eerste kwartaal al gekrompen met 5,3 procent, maar de economische schade zal nog veel groter blijken, schat de minister in. „De schok van de crisis is extreem heftig geweest.” Toch zegt hij niet te verwachten dat de virusuitbraak nog lang van negatieve invloed zal zijn. Door bepaalde sectoren te ondersteunen, mensen financieel bij te staan en de productiesector te „moderniseren”, denkt Le Maire dat het herstel van de economie al in 2021 zal inzetten.

In Frankrijk waren drie maanden lang strenge lockdownmaatregelen van kracht: vrijwel alles was dicht en de Franse bevolking mocht alleen voor het hoognodige het huis uit. Die maatregelen worden langzaamaan versoepeld. Zo mogen vanaf dinsdag in delen van het land, waaronder Parijs, onder bepaalde voorwaarden mensen weer naar cafés. Ook tuinen en parken, monumenten en dierentuinen mogen meer mensen toelaten.

'Linkse oppositie wil 700 miljoen extra coronasteun voor cultuur'

PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet de coronasteun voor de cultuursector van 300 miljoen euro verhoogt tot 1 miljard euro, meldt het AD. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher is het eerste noodpakket volstrekt onvoldoende.

Asscher komt tot die conclusie na gesprekken met betrokkenen in de sector. „Van de directeur van het Frans Halsmuseum tot acteur Gijs Scholten van Aschat en rapper Ali B”. Volgens de PvdA-leider is coronasteun „een morele verplichting aan een sector die de samenleving kleurt en economisch van groot belang is”.

Asscher stelt dat vooral de niet-gesubsidieerde kunst, zoals veel cabaret- en theatervoorstellingen van vrije producenten, er bekaaid vanaf komt.

Dodental Mexico stijgt tot meer dan 10.000

In Mexico zijn het afgelopen etmaal 237 coronadoden gemeld, waardoor het totaal aantal sterfgevallen nu de 10.000 is gepasseerd. Er zijn nu volgens het ministerie van Gezondheid 10.167 bevestigde coronadoden.

Het totale aantal bevestigde besmettingen bedraagt 93.435, maar de autoriteiten hebben gezegd dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt.

Minister Arturo Herrera van Financiën zei maandag volgens Reuters dat de Mexicaanse economie heel georganiseerd moet worden heropend, waarbij hij waarschuwde dat een eventuele nieuwe uitbraak van het virus „verschrikkelijke gevolgen” zal hebben.

Zakelijke dienstverleners zien ondanks coronamaatregelen omzet stijgen

Ondanks de coronamaatregelen is de omzet in de zakelijke dienstverlening in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen. Wel gaat het om de laagste procentuele stijging in zeven jaar tijd. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kwam er in het eerste kwartaal 2 procent meer geld binnen bij zakelijke dienstverleners als managementadviesbureaus en schoonmaakbedrijven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Ondanks coronamaatregelen toch omzetstijging voor zakelijke dienstverleners

President Bouterse draait versoepeling Surinaamse coronamaatregelen terug

President Desi Bouterse van Suriname heeft in verband met de groei van het aantal coronabesmettingen besloten de versoepeling van de maatregelen terug te draaien.

„Terwijl wij ons allen opmaakten voor de formele uitslag van de verkiezingen worden wij geconfronteerd met nieuwe gevallen van Covid-19”, zei Bouterse maandagmiddag lokale tijd volgens Starnieuws in een tv-toespraak. „Ondanks dat de grenzen gesloten waren, hebben individuen ons doelbewust, tegen alle regels in, in groot gevaar gebracht”.

Er gaat weer een avondklok gelden van 18.00 tot 06.00 uur, terwijl die de afgelopen weken pas om 23.00 uur in ging. Ook mogen nog maar maximaal vijf mensen bij elkaar komen en gaan de horeca en casino's weer dicht.

„Realiseert u zich dat wij Covid-vrij waren. Door onmaatschappelijk gedrag is de realiteit dat Covid-19 thans hoogtij viert in Suriname”, stelde de president. „Ons gezamenlijk doel is nu om besmettingen te vertragen, zodat de capaciteit van onze zorgverleners niet overbelast wordt”.

Het aantal actieve besmette gevallen in Suriname steeg maandagavond lokale tijd snel van 18 naar 34, meldt persbureau ANP. In totaal zijn er nu sinds de uitbraak van het virus 44 mensen positief getest. Van hen zijn er negen beter geworden en is er een overleden.

Bouterse leed bij de verkiezingen van vorige week een nederlaag, maar de officiële uitslag is nog altijd niet bekend gemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten dat het verwerken van de uitslagen voorlopig wordt gestaakt, vanwege een coronabesmetting in de sporthal waar de stemmen worden geteld en gecontroleerd.

Update: In de nacht van maandag op dinsdag werden nieuwe besmettingscijfers bekend, die zijn hierboven verwerkt

Een nieuw blog over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus

Welkom in een nieuw blog over de coronapandemie. Hier houdt NRC het laatste nieuws uit binnen- en buitenland bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.

 • Op de Amsterdamse Dam is massaal gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. Hierbij waren dermate veel mensen aanwezig, dat het vaak onmogelijk was om anderhalve meter afstand te bewaren. De politie heeft niet gehandhaafd tijdens de demonstratie, wat tot kritiek leidde van onder anderen Kamerleden. Ook minister Grapperhaus noemde de demonstratie „buiten de perken”. Burgemeester Halsema zegt dat er vooraf geen signalen waren dat er zoveel mensen zouden komen en dat het onmogelijk was om zomaar bij een vreedzaam protest in te grijpen.
 • Cafés en restaurants mochten na weken stilte de deuren weer openen, zij het voor een beperkt aantal bezoekers en met de nodige veiligheidsmaatregelen. Hoewel het op veel plekken druk werd, hebben zich volgens het Veiligheidsberaad geen grote incidenten voorgedaan.

 • Heropende terrassen in Haarlem. Foto Olivier Middendorp

 • Ook theaters, musea en bioscopen zijn weer geopend - eveneens met strikte veiligheidsmaatregelen. De heropening werd op verschillende plekken op een feestelijke manier gevierd.
 • In Spanje is voor het eerst sinds de uitbraak een dag voorbij gegaan waarop géén sterfgevallen door Covid-19 zijn gemeld. In buurland Italië bereikte het aantal nieuw vastgestelde besmettingen het laagste punt sinds het begin van de pandemie.
 • Sinds maandag moet er een mondkapje gedragen worden in het openbaar vervoer. Deze verplichting leidde maandag volgens vervoersbedrijven nog niet tot problemen. Dinsdag wordt verwacht dat het drukker wordt in het ov, omdat dat de eerste gewone werkdag is na de versoepelingen.
 • Bij nog eens drie nertsenbedrijven in Brabant zijn coronabesmettingen vastgesteld. Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team om advies en sluit niet uit dat nertsen geruimd zullen moeten worden.
 • Bij het RIVM zijn zes nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee loopt het officiële dodental op tot 5.962. Het aantal Covid-19-patiënten op de IC's is met één persoon afgenomen.

Lees hier het blog van maandag terug: Halsema had drukte bij Black Lives Matter-protest onderschat