George Floyd-protesten

Familie-autopsie: Floyd verstikt door aanhoudende druk op nek

Na de dood van een zwarte man in de stad Minneapolis door politiegeweld zijn verspreid door de VS protesten uitgebarsten. Op meerdere plekken liepen de demonstraties uit de hand, waarbij de politie hard optrad. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de demonstraties en gewelddadigheden in de Verenigde Staten is gesloten.

Lees verder in het nieuwe blog. Trump wil leger inzetten: ‘I am your president of law and order’

Familie-autopsie: Floyd verstikt door aanhoudende druk op nek

Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat hij is overleden aan verstikking als gevolg van druk op zijn nek en rug. Dat hebben de advocaten van de familie maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Een politieagent uit Minneapolis hield enkele minuten zijn knie op de nek van de zwarte Amerikaan en negeerde zijn noodkreten.

De arts die de autopsie uitvoerde, ontdekte dat de druk van de knie van de agent het bloed naar Floyd's hersenen afsneed. Daarnaast maakte het gewicht op zijn rug het Floyd moeilijk om te ademen, aldus advocaat Ben Crump op een persconferentie. De autopsie werd gedaan door de arts die vijf jaar geleden ook het lichaam van Eric Garner onderzocht, de zwarte Amerikaan die toen eveneens door politiegeweld om het leven kwam.

De uitkomst van de autopsie verschilt van de officiële autopsie die eerder werd uitgevoerd. Die autopsie is ook gebruikt in een strafrechtelijke aanklacht tegen de politieagent die op Floyd's nek knielde. Uit die eerdere autopsie bleek dat er geen bewijs was voor verstikking. Floyd zou zijn overleden door een combinatie van factoren, zoals het geboeid zijn, onderliggende gezondheidsproblemen en verdovende middelen die hij gebruikt zou hebben.

'Witte Huis: Antifa zit achter geweld in VS'

Het Witte Huis zegt dat het ministerie van Justitie bewijs heeft dat de links-radicale protestbeweging Antifa (Antifascistische actie) achter het geweld zit dat is gebruikt tijdens de protesten in de VS. Dat meldt persbureau Reuters maandag. President Donald Trump twitterde diezelfde beschuldiging een dag eerder ook al. Het is niet bekend om wat voor bewijs het gaat.

Trump wil de groep, die zich afzet tegen racisme en extreem-rechts gedachtengoed, al langer bestempelen als een binnenlandse terreurgroep. Volgens Reuters heeft het ministerie van Justitie nu ook besloten om dat te doen. Sinds de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd door politiegeweld een week geleden zijn er hevige protesten uitgebroken in het hele land.

Gouverneur New York roept op tot nationaal verbod op nekklem

De gouverneur van New York Andrew Cuomo heeft maandag opgeroepen tot een nationaal verbod op de nekklem door politieagenten. Ook stelde hij dat buitensporig politiegeweld harder moet worden aangepakt. Dat melden internationale persbureaus.

Cuomo zei verder dat hij bezorgd is dat de gewelddadige protesten die de afgelopen dagen zijn ontstaan in reactie op de dood van George Floyd in Minneapolis de heropening van de stad New York zouden kunnen belemmeren. De demonstraties zouden volgens Cuomo een piek in het aantal coronavirusinfecties kunnen veroorzaken, terwijl de zwaargetroffen stad juist de lockdown langzaam aan het versoepelen is.

„Het is niet genoeg om naar buiten te treden en te zeggen: ik ben boos, ik ben gefrustreerd”, aldus Cuomo. „De demonstranten maken een punt. Maar je moet wel op een positieve manier willen hervormen.”

Cuomo noemde sommige acties van de politie in New York tijdens de protesten verontrustend. Tegelijkertijd sprak hij zich uit tegen de mensen die aan het plunderen zijn geslagen. Volgens Cuomo speel je hiermee de mensen die tegen verandering zijn in de kaart.

Duizenden mensen op de Dam vanwege Black Lives Matter-protest

Op de Dam in Amsterdam zijn duizenden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. Aanleiding is de dood van de 46-jarige George Floyd in de Verenigde Staten die door politiegeweld om het leven is gekomen.

Veel demonstranten dragen mondkapjes, maar de anderhalvemeterregel vanwege corona wordt niet in acht genomen, aldus verslaggever Sjoerd Klumpenaar die ter plaatse is. Het verkeer staat grotendeels vast op de Dam, trams kunnen niet verder rijden. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het protest vooralsnog rustig verloopt en er geen incidenten hebben plaatsgevonden. De politie en de gemeente hadden niet „op deze drukte” gerekend. Van ontruiming is vooralsnog geen sprake, zegt de politie. Daar gaat de burgemeester uiteindelijk over.

Ook de gemeente laat weten dat er geen reden is om het protest te beëindigen. „Het demonstratierecht is een groot goed in Amsterdam.” Volgens de woordvoerder verloopt het protest rustig en spreekt de politie mensen aan die zich niet aan de regels houden. „De organisatie is er voor verantwoordelijk dat mensen zich aan de regels houden. Daarnaast hebben mensen natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid.”

Hele grote demo op de Dam. Tram kan niet verder rijden bij Kalverstraat. Veel mondkapjes maar geen 1,5 meter.. pic.twitter.com/dmW4dJGDHZ

— Sjoerd O. Klumpenaar (@sklumpenaar) June 1, 2020

Demonstranten hebben maandag aan het eind van de middag borden bij zich met teksten als „Black lives matter” en „The future is coloured". Een aantal van hen zegt ondanks het coronavirus geen bezwaar te hebben tegen de drukte. „Het is geweldig dat er zoveel support is”, zegt een van de demonstranten. Een ander zegt: „Het staat hier helemaal vol. Dat laat zien hoe belangrijk dit is. Ook al is er een virus dat nu heerst, dit moet nu gewoon.”

Aan corona denken veel demonstranten even niet. „Dit is gewoon veel belangrijker”, zegt Ilayda, die alleen haar voornaam wil geven. „Nu gaan er mensen dood vanwege hun huidskleur in plaats van door een ziekte. We doen een gezichtsmasker op en proberen afstand te houden voor zover dat kan.”

Het protest op de Dam was aangekondigd via sociale media, maar deze opkomst was niet verwacht door de organisatoren. De demonstratie is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL. De gemeente hield rekening met 250 tot 300 betogers. Op camerabeelden is te zien dat het er veel meer zijn dan dat, misschien wel duizenden mensen.

Zowel de politie als de gemeente waagt zich niet aan een schatting van het aantal demonstranten op en rond de Dam. Volgens verslaggever Sjoerd Klumpenaar is het op sommige plaatsen „echt dringen”. Ook in andere Europese steden waaronder Londen, Dublin en verschillende Duitse steden, zijn protesten aangekondigd.

Foto Sjoerd Klumpenaar

Oud-president Obama: protesten kunnen keerpunt zijn voor echte verandering

Oud-president Barack Obama roept maandag in een artikel dat hij voor medium.com heeft geschreven op om van de huidige crisis in de Verenigde Staten „het keerpunt” te maken „voor echte verandering”.

„Laten we geweld niet excuseren, het niet rationaliseren of eraan deelnemen”, schrijft Obama. „Als we willen dat ons strafrechtsysteem en de Amerikaanse samenleving als geheel opereert met een betere ethische code, dan moeten we die code zelf modelleren.”

Hij stelt in het artikel dat als „we onze gerechtvaardigde woede kunnen omzetten in vreedzame, aanhoudende en effectieve actie, dit moment een echt keerpunt kan zijn in de lange reis van onze natie om onze hoogste idealen waar te maken”.

Hij roept ook op om via de stembus verandering in te zetten. „Als we echte verandering willen bewerkstelligen, is de keuze niet tussen protest en politiek. We moeten beide doen.”

I wrote out some thoughts on how to make this moment a real turning point to bring about real change––and pulled together some resources to help young activists sustain the momentum by channeling their energy into concrete action. https://t.co/jEczrOeFdv

— Barack Obama (@BarackObama) June 1, 2020

Politie New York arresteert zondagnacht 250 mensen

De politie van New York heeft van zondagavond tot en met maandagochtend meer dan 250 arrestaties verricht tijdens de protesten tegen politiegeweld in de stad. Dat meldt CNN maandag.

Ten minste zeven politieagenten raakten gewond tijdens de protesten en ongeveer twaalf voertuigen raakten beschadigd. Ook in andere steden en staten heeft de politie veel mensen gearresteerd. In Portland, in de staat Oregon, werden maandag twaalf mensen opgepakt toen een vreedzaam protest uit de hand liep.

Duizenden mensen gingen dit weekend de straat op in de VS in een reactie op de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man die overleed nadat een politieagent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat in Minneapolis, Minnesota. Er zijn zowel vreedzame protesten als gewelddadige demonstraties tegen politiegeweld. In 26 van de 52 Amerikaanse staten is de National Guard ingezet, onderdeel van de strijdkrachten.

Twee doden en politieagent gewond Davenport, twee agenten ontslagen Atlanta

Op verschillende plekken in de VS zijn protesten afgelopen nacht uit de hand gelopen. Honderden mensen werden gearresteerd bij confrontaties tussen betogers en de politie.

In Davenport, in de staat Ioawa, vonden tientallen incidenten plaats, waarbij ook geschoten werd door betogers. In totaal werden vier mensen neergeschoten, raakte een politieagent gewond en zijn twee mensen zijn overleden. Wat de precieze toedrachten zijn, is niet duidelijk. Burgemeester Mike Matson heeft een avondklok afgekondigd voor Davenport en de gouverneur van de staat gevraagd de Nationale Garde in te zetten.

In Atlanta, in de staat Georgia, zijn twee politieofficieren ontslagen nadat er een video naar buiten kwam waarop zij een stroomstootwapen gebruiken bij een man en een vrouw hardhandig aanpakken. Het tweetal was in een auto op weg naar huis na de protesten, toen het incident plaatsvond. „Het was de ergste ervaring uit mijn leven”, verklaarde de twintigjarige vrouw, volgens nieuwszender CNN.

Ook in Atlanta waren er confrontaties tussen de politie en betogers. Foto Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP

Man doodgeschoten bij protesten Louisvillle

Bij een demonstratie in Louisville, in de staat Kentucky, is een man door de autoriteiten doodgeschoten. Dat meldt de politie maandag. De gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek.

Statement from Governor Andy Beshear: pic.twitter.com/MyHxcE3Ntn

— Governor Andy Beshear (@GovAndyBeshear) June 1, 2020

Een grote groep betogers had zich net na middernacht verzameld op een parkeerterrein, staat in een verklaring van de politie. Politieagenten en militairen ontruimden het terrein en werden op een gegeven moment beschoten. Toen zij als reactie daarop ook begonnen te schieten, werd een man dodelijk getroffen. Over het slachtoffer is verder geen informatie naar buiten gebracht.

Het is voor de tweede keer dat er een dode valt tijdens de grootschalige protesten in de VS. Vrijdagavond overleed in Detroit een negentienjarige man aan zijn verwondingen toen hij was neergeschoten.

Politiebureau Oakland beschoten, drie verdachten aangehouden

Een politiebureau in Oakland, in de staat Californië, is maandag even na middernacht beschoten. Dat meldt de politie via Twitter. Niemand raakte daarbij gewond.

In verband met het incident zijn drie verdachten opgepakt.

Twitter avatar oaklandpoliceca Oakland Police Dept. At 12:09 AM, shots were fired at the Oakland Police Administration Building located at 455-7th Street. No injuries reported. Officers have detained 3 individuals in connection with this shooting in the 1900 block of San Pablo Avenue. https://t.co/wQ5b7tzzND

Agent die George Floyd arresteerde maandag 8 juni voor de rechter

De agent die vorige week George Floyd arresteerde en daarbij minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, moet maandag 8 juni in de rechtbank verschijnen.

Aanvankelijk meldde nieuwszender CNN dat Derek Chauvin maandag 1 juni voor de rechter werd verwacht, maar de zittingsdatum werd later toch een week verplaatst. De rechtbank gaf geen reden voor het uitstel.

De 44-jarige Chauvin werd al ontslagen, samen met drie andere collega's. Chauvin is de enige die voor de dood van Floyd wordt vervolgd. Hij wordt verdacht van doodslag en third degree murder, vergelijkbaar met dood door schuld.

 

Lees ook deze reportage uit Minneapolis van onze correspondent: Het gif van de achterdocht is in Amerika in de demonstraties gekropen

Dochter burgemeester New York gearresteerd bij protest Manhattan

De dochter van de Democratische burgemeester van New York Bill de Blasio, de 25-jarige Chiara, is zondagavond gearresteerd tijdens een demonstratie in Manhattan. Naast Chiara, werden nog zo'n 790 betogers gearresteerd.

Chiara nam deel aan een protest waar geen toestemming voor was verleend en zou hebben geweigerd gehoor te geven aan instructies van de politie om de betoging te stoppen. Op het politiebureau zou ze niet hebben gezegd dat ze de dochter van de burgemeester is, maar wel de ambtswoning als adres hebben opgegeven. Ze werd naar huis gestuurd en moet zich later bij een rechtbank melden.

Bij de protesten in Manhattan gooiden betogers met verschillende voorwerpen naar de politie. Ze startten brandjes en plunderden meerdere winkels, waaronder filialen van Rolex, Chanel en Prada.

Beeld uit 2013. Burgemeester Bill de Blasio met zijn gezin: zoon Dante, dochter Chiara en vrouw Chirlane McCray Foto Jason Szenes/EPA

Duizenden betogers Nieuw-Zeeland tonen medeleven George Floyd

In Nieuw-Zeeland zijn duizenden inwoners maandag de straat opgegaan uit solidariteit met de vorige week overleden George Floyd, meldt persbureau Reuters. Er is ook een avondwake met kaarslicht gepland voor maandag.

In de hoofdstad Wellington liepen ruim honderd mensen van het Nieuw-Zeelandse parlementsgebouw naar de Amerikaanse ambassade en riepen: „Black Lives Matter”.

In Auckland zaten betogers op straat na een vreedzame mars. Ze staken een gebalde vuist in de lucht, een teken van eenheid, solidariteit en Black Power. Rondom het Amerikaanse consulaat in Auckland hielden demonstranten posters vast met daarop de teksten „Gerechtigheid voor George Floyd” en „Zijn wij de volgende?”.

Duizenden betogers in Auckland tonen medeleven met George Floyd. Foto Michael Bradley/AFP

Een terugblik op de protesten als reactie op dood George Floyd

Afgelopen nacht vonden in de Verenigde Staten opnieuw hevige protesten plaats als reactie op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd vorige week. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen rondom de protesten tegen politiegeweld.

 • Terwijl honderden betogers zich voor het Witte Huis verzamelden, verbleef de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagnacht een tijd in een ondergrondse bunker. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder CNN, die schrijft dat ook Melania en Barron Trump naar de bunker werden gebracht.
 • In de stad Minneapolis, waar Floyd om het leven kwam, is een truck met grote snelheid ingereden op demonstranten. De chauffeur is met verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. Geen van de demonstranten raakte gewond.
 • In onder meer Washington, Boston en San Diego waren er confrontaties tussen betogers en de politie. Rond het Witte Huis werden brandjes gesticht en zette de politie traangas in tegen een groep van meer dan duizend demonstranten. In Boston en San Diego gooiden betogers met flessen en stenen naar de politie, en in Boston werd ook een politieauto in brand gestoken.
 • Ten minste vijfduizend militairen van de Nationale Garde moeten in vijftien staten de orde bewaken. Ook staan in de Amerikaanse hoofdstad Washington nog eens tweeduizend militairen stand-by.

 

Demonstranten verzamelden zich voor het parlementsgebouw van Boston, Massachusetts. Foto Joseph Prezioso/AFP

Demonstranten stichten brandjes rond Witte Huis

Terwijl de avondklok is ingegaan in Washington, is het erg grimmig geworden rondom het Witte Huis. Terwijl de protesten van zondag lange tijd vreedzaam verliepen hebben demonstranten nu auto's, een Amerikaanse vlag en zelfs de historische St. Johns Church in brand gestoken en monumenten beklad. Ook is er op verschillende plekken met vuurwerk gegooid. De politie zette volgens persbureau AP om 22.00 uur lokale tijd traangas in tegen een groep van meer dan duizend betogers.

The historic St. John’s church across from the White House has been set on fire: pic.twitter.com/mWgtdkwBq3

— Alex Salvi (@alexsalvinews) June 1, 2020

Het is de derde avond op rij dat de protesten vanwege de dood van George Floyd rondom het Witte Huis uit de hand lopen. Om 23.00 uur lokale tijd (5 uur in Nederland) is de door burgemeester Muriel Bowser ingestelde avondklok ingegaan. Ze had eerder op de avond aangekondigd desnoods de Nationale Garde in te zetten om die te handhaven.

Kort nieuws uit verschillende steden

 • In San Diego heeft de politie traangas ingezet om demonstranten uiteen te drijven, meldt persbureau AP. Dat gebeurde nadat zo'n honderd tot tweehonderd betogers tijdens een aanvankelijk vreedzaam verlopende demonstratie stenen en flessen naar de politie begonnen te gooien.
 • In Longbeach in Californië hebben demonstranten en plunderaars het winkelcentrum The Pike Outlets ingenomen, meldt CNN. De politie waarschuwt dat zij zullen worden gearresteerd en aangeklaagd voor plundering, inbraak en vandalisme.
 • Terwijl het centrum van Chicago hermetisch afgesloten is, worden er volgens AP in de buitenwijken vernielingen aangericht. Zo zijn er bij meerdere winkels ruiten ingeslagen. Veel shoppingmalls zijn uit voorzorg gesloten.
 • In New York lijkt de politie terughoudender op te treden dan zaterdagavond, meldt verslaggever Ankita Rao van The Guardian. Zij heeft nog niks gezien of gehoord van hardhandige arrestaties, auto's die op groepen demonstranten inrijden of de inzet van traangas.

Joe Biden: ik zal luisteren als president

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft in zijn woonplaats Wilmington de plek bezocht waar protesten hebben plaatsgevonden tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd. Hij laat op sociale media weten dat „het land pijn heeft, maar dat we niet moeten toelaten dat die pijn ons kapotmaakt”.

Biden zegt het gesprek over die pijn te willen gaan leiden als hij president is, maar het nog belangrijker te vinden goed te luisteren. Hij heeft dat naar eigen zeggen ook vandaag gedaan in Wilmington.

We are a nation in pain right now, but we must not allow this pain to destroy us.

As President, I will help lead this conversation — and more importantly, I will listen, just as I did today visiting the site of last night's protests in Wilmington. pic.twitter.com/0h2ApbKT0C

— Joe Biden (@JoeBiden) May 31, 2020

Huidig president Donald Trump heeft zich vandaag niet in het openbaar laten zien, maar is wel druk aan het twitteren. Hij roept op tot 'law and order' en lange gevangenisstraffen, keert zich tegen 'Fake News-media' als CNN, MSDNC, The New York Times en The Washington Post en spoort Democratische burgemeesters en gouverneurs aan harder in te grijpen.

LAW & ORDER!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 31, 2020

Twee agenten Atlanta ontslagen na uiterst hardhandige arrestatie

In Atlanta zijn twee politieagenten ontslagen vanwege het gebruik van buitensporig geweld bij de arrestatie van twee studenten tijdens protesten op zaterdagavond. Dat maakten burgemeester Keisha Lance Bottoms en politiechef Erika Shields bekend. Volgens Shields waren de beelden van de arrestatie „echt schokkend om te zien”.

Op een filmpje van de arrestatie is te zien dat de twee studenten hardhandig uit een auto worden gesleept, Veel te hardhandig volgens burgemeester Bottoms:

„Ik zag een zeer verontrustende video van twee jonge studenten die gisteravond in het centrum van Atlanta waren. Onze agenten maken erg lange dagen, onder een zeer hoge druk. Maar het gebruik van geweld is nooit acceptabel”

De felle protesten van de afgelopen dagen in Atlanta, Minneapolis, Washington en vele andere Amerikaanse steden zijn juist gericht tegen politiegeweld. Aanleiding is de hardhandige arrestatie van de zwarte man George Floyd in Minneapolis die daardoor overleed.

Protesterende autokaravaan van ruim zes kilometer lang in Oakland

In Oakland hebben auto's een karavaan van meer dan zes kilometer lang gevormd om aandacht te vragen voor George Floyd en andere slachtoffers van politiegeweld, meldt verslaggever Kari Paul van The Guardian. Bij de vreedzame demonstratie konden deelnemers inschakelen op een lokaal radiostation of Facebook Live, voor instructies en om muziek te luisteren tijdens het meer dan drie uur durende evenement.

De afgelopen twee dagen waren ook in Oakland protesten uit de hand gelopen en daarom was er de organiserende lokale stichting Anti-Police Terror Project alles aan gelegen dat het nu rustig bleef. De demonstranten werd opgeroepen in hun auto te blijven en afstand van elkaar te houden. Aan het eind van de demonstratie zocht een aantal betogers nog wel even de confrontatie met de politie, maar verder bleef het volgens The Guardian uiterst vreedzaam.

More than a mile of cars lining up to get into Middle Harbor Shoreline Park in Oakland for @APTPaction’s Car Caravan for Justice for #GeorgeFloyd pic.twitter.com/vQvPGUZJtP

— Kari Paul (@kari_paul) May 31, 2020

De betogers in de lange autokaravaan hadden vele spandoeken tegen racisme en riepen de namen van George Floyd, maar ook van andere slachtoffers van politiegeweld, zoals Breonna Taylor, een zwarte vrouw die in maart in Louisville door de politie werd gedood in haar appartement.

Ook Washington stelt avondklok in

In tientallen Amerikaanse steden waar de protesten vanwege de dood van George Floyd de laatste dagen uit de hand zijn gelopen, is een avondklok ingesteld. Ook in Washington, waar duizenden mensen protesteren bij het Witte Huis, mag vanaf 23 uur lokale tijd niemand meer op straat zijn, maakte burgemeester Muriel Bowser bekend. Indien nodig wordt de Nationale Garde ingezet om de avondklok te handhaven.

Mayor Bowser is ordering a citywide curfew for the District of Columbia from 11:00 p.m. on Sunday, May 31, until 6:00 a.m. on Monday, June 1. She has also activated the DC National Guard to support the Metropolitan Police Department.

— Mayor Muriel Bowser #StayHomeDC Lite (@MayorBowser) May 31, 2020

Ook in onder meer Minneapolis, Chicago, Los Angeles, Miami en Atlanta geldt een avondklok om te voorkomen dat protesten als het donker wordt opnieuw in geweld ontaarden.

Truck rijdt in op demonstranten Minneapolis; alleen chauffeur gewond

In de Amerikaanse stad Minneapolis, waar George Floyd vorige week om het leven kwam, is een truck met grote snelheid ingereden op demonstranten. Omdat de groep tijdig uiteen stoof lijkt niemand te zijn geraakt, maar de sfeer bij het tot dan toe vreedzame protest werd na het incident uiterst grimmig. Het is onduidelijk of sprake is van opzet, maar de truck zou wel hebben getoeterd. De chauffeur is volgens de lokale nieuwszender WCCO - CBS Minnesota gearresteerd en met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Horrifying traffic cam video of a semi truck going full speed through crowds of protesters on the I-35W bridge in Minneapolis. pic.twitter.com/6D7HeTS07g

— Jason DeRusha (@DeRushaJ) May 31, 2020

Er waren duizenden mensen op de I-35W brug waar de truck met grote snelheid overheen kwam rijden alvorens tot stilstand te komen en te worden omsingeld door woedende betogers. Er zijn volgens Reuters geen demonstranten gewond geraakt. De snelwegen in Minneapolis zijn sinds vijf uur 's middags lokale tijd allemaal afgesloten, dus is het nog een raadsel hoe de truck daar kon rijden.

Michael Jordan, Lewis Hamilton en Serena Williams spreken zich uit tegen racisme

De Amerikaanse basketballegende Michael Jordan spreekt zich in een verklaring over de dood van George Floyd uit tegen racisme: „Het is genoeg geweest. Ik ben diep bedroefd, boos en gepijnigd. Ik voel iedereens pijn en verontwaardiging. Ik sta achter de mensen die het ingewortelde racisme tegen donkere mensen willen stoppen.”

Jordan vindt dat mensen zich moeten laten horen, maar keert zich tegen het geweld bij de demonstraties de afgelopen dagen: „We moeten op een vreedzame manier doorgaan met het gevecht tegen onrechtvaardigheid en onze verantwoordelijkheid nemen.”

De inmiddels 57-jarige oud-basketballer, die door de Netflix-serie The Last Dance weer wereldwijd in de aandacht staat, pleit voor ingrijpende veranderingen zonder daarbij concreet te worden: „Onze stem moet de druk op de leiders verhogen om de regels aan te passen en anders moeten we ons stemrecht gebruiken voor rigoureuze veranderingen. Ik heb de antwoorden niet, maar onze collectieve stem laat sterkte zien; we laten ons niet scheiden door anderen.”

Hamilton ongemeen fel tegen collega's

Ook de Britse Formule 1-kampioen Lewis Hamilton spreekt zich uit over de dood van George Floyd en keert zich daarbij ongemeen fel tegen de stilte vanuit zijn sport en van collega-coureurs.

„Ik zie al diegenen die stil blijven, sommige van de grootste sterren die te midden van onrechtvaardigheid stil blijven. Niemand geeft een teken in mijn sector, die natuurlijk ook een vrijwel witte sport is”, schrijft Hamilton volgens The Guardian.

„Ik ben de enige gekleurde coureur en sta nu ook alleen. Ik zou hebben gedacht dat jullie nu wel zouden zien waarom dit gebeurt en daar iets over zouden zeggen, maar jullie kunnen niet naast ons staan. Ik weet wie jullie zijn en ik zie jullie.”

Net als Jordan spreekt ook Hamilton zich uit tegen het uit de hand lopen van de demonstraties: “Ik sta niet naast diegenen die plunderen en gebouwen in de brand steken, maar wel naast iedereen die vreedzaam demonstreert.”

Eerder op de dag deelde te Amerikaanse toptennister Serena Williams een boodschap van haar sponsor Nike tegen racisme. Bij het bericht waarbij de slogan 'Just Do It' is vervangen door 'For Once: Don't Do It' schrijft ze: „We moeten niet doen alsof het geen probleem is in de Verenigde Staten.”

“Don’t pretend there’s not a problem in America.” @Nike pic.twitter.com/DYmVwjYDHY

— Serena Williams (@serenawilliams) May 31, 2020

Opnieuw duizenden demonstranten bij het Witte Huis

Bij het Witte Huis zijn zondagmiddag lokale tijd opnieuw duizenden mensen bijeen voor een tot nu toe volgens persbureau AP grotendeels vreedzame demonstratie. Er klinkt regelmatig luid “Black lives matter”, maar ze worden door de politie en geheime dienst op ruime afstand gehouden van het complex. De afgelopen twee dagen werden de protesten in Washington gewelddadig toen het donker werd.

Medewerkers van het Witte Huis zijn opgeroepen om als dat mogelijk is niet naar hun werk te komen en het was dan ook zelfs voor een zondag ongebruikelijk rustig in het Witte Huis.

Volg de demonstraties bij het Witte Huis naar aanleiding van de dood van George Floyd hier via een livestream van persbureau Reuters.

Watch live: Protesters demonstrating against the death of George Floyd gather outside the White House https://t.co/DYxzr47Row

— Reuters (@Reuters) May 31, 2020

'Politiegeweld pak je niet aan zonder over racisme te praten'

In het NRC Commentaar aandacht voor het latent aanwezige racisme in de Verenigde Staten en bij de Amerikaanse politie:

„Huidskleur bepaalt in de Verenigde Staten in grote mate hoe burgers door de politie tegemoet worden getreden. Afro-Amerikanen lopen nog altijd een veel grotere kans aangehouden te worden. Confrontaties met de politie eindigen veel vaker met geweld. Er vallen relatief veel meer doden onder zwarte Amerikanen.

Het gesprek over racisme moet gevoerd blijven worden. Het is teleurstellend dat het federale gezag in de Verenigde Staten daar geen enkele moeite voor doet. Barack Obama slaagde er tijdens zijn presidentschap niet in politiegeweld in te dammen, maar hij wees tenminste op racisme als maatschappelijk probleem.”

Lux et Libertas Lees hier het hele NRC Commentaar: Politiegeweld pak je niet aan zonder over racisme te praten

Bijna vierhonderd arrestaties in Los Angeles zaterdagnacht

In Los Angeles zijn bij demonstraties bijna vierhonderd personen opgepakt. Het betrof overwegend mensen die bezig waren winkels te plunderen, zegt lokale politie zondag volgens CNN.

Ook in Los Angeles wordt, net als in andere Amerikaanse steden, de avondklok verlengd tot maandagochtend. Dat betekent dat burgers alleen naar buiten mogen om noodzakelijke redenen, zoals werk of bezoek aan een dokter. Daarbij worden naast reguliere politie vijfhonderd militairen van de Nationale Garde ingezet. „Ik hoop en bid dat hun inzet kort zal duren hier”, reageerde een politievertegenwoordiger.

Ook in andere steden in Californië, waaronder San Francisco en San Diego, staat de Nationale Garde paraat. Zondagnacht wordt rekening gehouden met nieuwe onlusten verspreid door de VS.

Protest, vernieling en rouw na de dood van George Floyd

Vijfduizend militairen van Nationale Garde in 15 staten

Momenteel worden zo'n vijfduizend militairen van de Nationale Garde ingezet in de VS om de orde te bewaken. Zij zijn vooralsnog opgeroepen in vijftien staten en Washington DC nog eens tweeduizend militairen staan stand-by, zegt de Nationale Garde zondag volgens CNN.

Het gaat behalve om Minnesota, de staat waarin Minneapolis ligt en waar George Floyd om het leven kwam, om de staten Colorado, Georgia, Indiana, Kentucky, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Washington State en Wisconsin.

Een greep uit de ontwikkelingen in andere Amerikaanse steden

Wat we op basis van Amerikaanse media weten van een aantal andere steden waar dit weekend werd gedemonstreerd:

 • Los Angeles: een avondklok is ingesteld en de Nationale Garde is ingezet. Op meerdere plekken raakten actievoerders slaags met de politie. Winkels werden geplunderd en in brand gestoken.
 • Indianapolis: een man opende volgens lokale politie het vuur op actievoerders. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten drie anderen gewond.
 • San Francisco: in deze stad is een lockdown ingesteld. Actievoerders hielden een mars, meerdere winkels werden geplunderd. Ook werd een winkelcentrum in brand gestoken.
 • Washington DC: de Nationale Garde werd buiten het Witte Huis ingezet, waar demonstranten zich hadden verzameld en slaags raakten met de Secret Service, de beveiliging van de president. Zeker zestig agenten en beveiligers raakten daarbij gewond. Ook een verslaggever van tv-zender Fox News werd aangevallen.
 • New York City: duizenden demonstranten raakten slaags met de politie verspreid door de stad. Zeker 345 mensen werden opgepakt. 33 agenten raakten gewond en 47 politieauto's werden beschadigd of vernietigd. Meer dan tien winkels in Manhattan werden geplunderd.
 • Philadelphia: zeker dertien agenten raakten gewond, demonstranten zetten auto's in brand en beschadigden het stadhuis. Ook hier stelde de burgemeester een avondklok in.
 • Atlanta: met de hulp van zeker vijftienhonderd militairen van de Nationale Garde verliep de nacht relatief rustig. De politie zette wel traangas in. Meer dan vijftig mensen werden opgepakt.

De Nationale Garde bewaakt het bestuursgebouw van de staat Minnesota zondag. Foto AFP

Zeker 240 arrestaties en 6 mensen neergeschoten in Chicago

Bij protesten in de Noord-Amerikaanse stad Chicago zijn zeker 240 arrestaties verricht en 6 mensen neergeschoten. Een slachtoffer overleed aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie van de stad zondag bekendgemaakt, meldt CNN.

Volgens de politie werden agenten aangevallen en bestookt onder meer met flessen en stenen. Meer dan twintig agenten moesten naar het ziekenhuis. Veel politieauto's werden omgegooid en met graffiti bespoten. „Wetteloosheid hoort niet thuis in Chicago”, reageerde een politievertegenwoordiger.

De burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, heeft de avondklok voor onbepaalde tijd verlengd.

Twitter avatar chicagosmayor Mayor Lori Lightfoot "The decisions I’ve had to make in the last 24 hours are not decisions I’d wish on any leader. I know many people are feeling scared and unsettled. But I make no apologies that I will always going to make a tough choice if it means protecting our people."

Steunbetogingen en solidariteitsprotest in Londen en Berlijn

Wereldwijd zijn steunbetogingen georganiseerd voor de protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. Zondag kwamen in Londen duizenden mensen bijeen - tegen de coronaregels in - en scandeerden leuzen als „geen gerechtigheid, geen vrede!” wat ook de demonstranten in de VS roepen, meldt AP. De demonstranten marcheerden naar de Amerikaanse ambassade, die door politieagenten werd beschermd. Zeker vijf mensen zijn gearresteerd.

Ook in Denemarken werd zondag gedemonstreerd bij de Amerikaanse ambassade. In Berlijn togen demonstranten al zaterdagavond in een solidariteitsbetoging naar de ambassade. Ze riepen „gerechtigheid voor George Floyd”. Er zijn daarbij geen arrestaties verricht.

Verschillende landen waarmee de VS op gespannen voet staan, scharen zich ook aan de zijde van de demonstranten. Zo tweette een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken "I can't breathe" - Floyds laatste woorden. In Iran sprak een nieuwspresentator over de „verschrikkelijke gebeurtenissen in New York waarbij de politie de demonstranten aanviel”. En het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring dat „dit incident verre van het eerste is in een reeks van wetteloos handelen en ongerechtvaardigd geweld door de Amerikaanse handhavers.”

Ook in Londen zijn mensen de straat opgegaan uit solidariteit met de protesten in de VS. Foto EPA

President Trump: Antifa voortaan aangeduid als terreurorganisatie

President Trump zegt dat de VS de Antifa-beweging voortaan als terreurorganisatie zullen aanduiden. Dat schrijft het Amerikaanse staatshoofd zondag op Twitter.

Antifa - aan afkorting voor anti-fascisten - is een brede groep actievoerders die vaak links georiënteerd zijn en demonstreren tegen onder meer racisme en politiegeweld. Daarbij schuwen ze zelf vandalisme of geweld ook niet. Omdat het niet gaat om één organisatie, is het onduidelijk wat de verklaring van Trump zal betekenen. Volgens de president zijn Antifa-aanhangers verantwoordelijk voor de escalatie van geweld rond de demonstraties dit weekend in veel Amerikaanse steden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States of America will be designating ANTIFA as a Terrorist Organization.

Onrust in de VS

Protesten in de VS naar aanleiding van de dood van een zwarte man in Minneapolis zijn dit weekend verder uit de hand gelopen en hebben een spoor van verwoesting achtergelaten.

In tientallen Amerikaanse steden gingen mensen de straat op uit protest tegen politiegeweld. Meestal met mondkapje en andere beschermende kleding, maar vaak ook niet. Auto's werden in brand gestoken en winkels werden geplunderd. Oproerpolitie trad op meerdere plekken hardhandig op tegen demonstranten en journalisten.

De 46-jarige George Floyd werd eerder deze week aangehouden door de politie en met een knie in een wurggreep gezet. Op videobeelden is vastgelegd dat Floyd zei dat hij niet kan ademen, maar de agent bleef hem vasthouden waardoor hij stikte.

Meerdere grote steden hebben een avondklok ingesteld en de verwachting is dat zondagavond weer flink geprotesteerd zal worden. Hier houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

„Het gif van de achterdocht is in Amerika in de demonstraties gekropen.” Lees hier onze reportage uit Minneapolis
[/up]