Amerikaanse steden stellen avondklok in na escalerende protesten

Demonstraties VS Op meerdere plaatsen kwam het zaterdag tot rellen bij demonstraties naar aanleiding van de dood van George Floyd, die maandag overleed door politiegeweld.
Een uitgebrande politieauto zaterdag in het centrum van Philadelphia, waar evenals in tientallen andere Amerikaanse steden werd gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis.
Een uitgebrande politieauto zaterdag in het centrum van Philadelphia, waar evenals in tientallen andere Amerikaanse steden werd gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis. Foto Matt Rourke / AP

Hevige protesten naar aanleiding van de dood van een ongewapende zwarte man door politiegeweld in Minneapolis hebben zich zaterdag uitgebreid naar tientallen Amerikaanse steden. Autoriteiten in meerdere grote steden, waaronder Los Angeles, Chicago, Philadelphia, Miami en Atlanta, hebben een avondklok ingesteld in een poging de orde te herstellen.

Op meerdere plaatsen kwam het zaterdag tot rellen bij demonstraties naar aanleiding van de dood van George Floyd, die maandag overleed nadat een politieagent minutenlang een knie op zijn nek had geduwd. Vreedzame demonstraties liepen uit op ongeregeldheden waarbij verkeer werd geblokkeerd, brand werd gesticht en betogers botsten met oproerpolitie, die op meerdere plaatsen traangas inzette en schoot met rubberkogels.

Beelden van de onrust in alle delen van het land wakkerden een gevoel aan van diepe crisis in de Verenigde Staten, na wekenlange lockdowns wegens het coronavirus. Als gevolg van de pandemie, die minderheidsgroepen buitenproportioneel heeft getroffen, zijn miljoenen Amerikanen hun banen kwijtgeraakt.

In Philadelphia raakten zeker dertien politieagenten gewond bij rellen in het centrum van de stad, waarbij brand werd gesticht en winkels werden geplunderd. Zeker vier politieauto’s zijn daarbij in vlammen opgegaan. Betogers bekladden een standbeeld van voormalig burgemeester Frank Rizzo, die door critici is beschuldigd van discriminatie, met grafitti en probeerden het omver te halen. Autoriteiten in de stad hebben een avondklok afgekondigd van 20.00 uur op zaterdagavond tot zondagochtend 07:00 uur.

Politieauto’s in brand

In Los Angeles is een deel van het centrum afgesloten na rellen waarbij meerdere politieauto’s in brand werden gezet. Burgemeester Eric Garcetti kondigde een avondklok af in het centrum vanaf 20:00 uur tot 05:30 uur. De politie van de stad heeft vijfhonderd mensen gearresteerd.

In Washington verzamelden honderden demonstranten zich bij het ministerie van Justitie, waar ze scandeerden ‘Black Lives Matter’, het motto van de beweging om politiegeweld tegen zwarte Amerikanen aan de kaak te stellen. Een groot aantal van hen trok daarna naar het Witte Huis, waar ze tegenover de politie kwamen te staan.

Lees ook: Langzaam rukken de politielinies in Minneapolis op

In de staat Minnesota, waar Minneapolis ligt, werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de volledige Nationale Garde ingeroepen, na vier nachten van brandstichting, plundering en vandalisme in delen van Minneapolis en de aangrenzende hoofdstad van de staat, St. Paul. Volgens de autoriteiten van Minnesota worden de rellen grotendeels veroorzaakt door „een georganiseerde groep van opruiers” van buiten de staat.

Evenals in andere steden is in Minneapolis een avondklok ingesteld, maar wordt die door demonstranten geschonden. In Atlanta, waar gebouwen zijn vernield, is de noodtoestand afgekondigd.

Eerder op zaterdag stelde minister van Justitie William Barr dat de protesten zijn „gekaapt” door een groep „radicalen en opruiers”. Volgens Barr maken zij misbruik van de ontstane situatie om hun „eigen gewelddadige plannen door te drukken”. Hij benadrukte dat het verboden is om naar een andere staat te reizen om „deel te nemen aan gewelddadige rellen of hiertoe aan te zetten”.

President Donald Trump leek een hardhandige aanpak door de autoriteiten zaterdag aan te moedigen. Op Twitter prees hij de inzet van de Nationale Garde zaterdag aan. Ook schreef hij dat de politie van New York „haar werk moet kunnen doen”. Duizenden demonstranten gingen in New York de straat op en kwamen in verschillende delen van de stad in botsing met de politie. In Manhattan stopte een groep betogers kort bij de Trump Tower aan Fifth Avenue.