Crew Dragon veilig aangekomen bij internationaal ruimtestation

SpaceX Negentien uur na vertrek uit Florida is het SpaceX-toestel aangekomen bij het ISS. Voor het eerst dat dit met een commerciële partij gebeurt.
De twee astronauten van NASA zondag tijdens de aankomst bij het ISS.
De twee astronauten van NASA zondag tijdens de aankomst bij het ISS. Foto NASA

Negentien uur na vertrek uit Florida, is zondag de Crew Dragon, met aan boord twee Amerikaanse astronauten, aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS. Het is voor het eerst dat dit met een ruimteschip van een commerciële partij, het bedrijf SpaceX van Elon Musk, is gebeurd. Ook is het voor het eerst sinds 2011 dat een ruimtecapsule die vertrokken is uit de VS, aankomt bij het ISS.

Lees ook het NRC-commentaar: Pioniersgeest van Elon Musk is bijzonder welkom

Het SpaceX-toestel kwam vijftien minuten eerder aan dan gepland. Op camerabeelden is te zien dat de rode, groene en witte lichten van de capsule langzaam naderden, en de Crew Dragon uiteindelijk succesvol gekoppeld werd aan het ruimtestation. Op dat moment hing het ISS boven de Chinees-Mongoolse grens. Een van de twee astronauten, Douglas Hurley, feliciteerde NASA en SpaceX met het succes: „Het is een ware eer geweest om deel uit te maken van deze inspanning.”

De eerste mijlpaal op het gebied van ruimtevaart was al zaterdag, toen de Crewdragon de lucht in werd geschoten met een Falcon-9-raket, een herbruikbare raket van SpaceX. Tot nu hadden alleen de VS, Rusland en China succesvol astronauten naar de ruimte geholpen.

Lees ook: SpaceX: Hoe Elon Musk de commerciële ‘space race’ wint