Laatste ontwikkelingen Covid-19

Halsema had drukte bij Black Lives Matter-protest onderschat

Sinds maandag is een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland versoepeld. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op maandag 1 juni de belangrijkste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij over de coronapandemie. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Op de Amsterdamse Dam is massaal gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. Hierbij waren dermate veel mensen aanwezig, dat het vaak onmogelijk was om anderhalve meter afstand te bewaren. De politie heeft niet gehandhaafd tijdens de demonstratie, wat tot kritiek leidde van onder anderen Kamerleden. Ook minister Grapperhaus noemde de demonstratie „buiten de perken”. Burgemeester Halsema zegt dat er vooraf geen signalen waren dat er zoveel mensen zouden komen en dat het onmogelijk was om zomaar bij een vreedzaam protest in te grijpen.
 • Cafés en restaurants mochten na weken stilte de deuren weer openen, zij het voor een beperkt aantal bezoekers en met de nodige veiligheidsmaatregelen. Hoewel het op veel plekken druk werd, hebben zich volgens het Veiligheidsberaad geen grote incidenten voorgedaan.

 • Heropende terrassen in Haarlem. Foto Olivier Middendorp

 • Ook theaters, musea en bioscopen zijn weer geopend - eveneens met strikte veiligheidsmaatregelen. De heropening werd op verschillende plekken op een feestelijke manier gevierd.
 • In Spanje is voor het eerst sinds de uitbraak een dag voorbij gegaan waarop géén sterfgevallen door Covid-19 zijn gemeld. In buurland Italië bereikte het aantal nieuw vastgestelde besmettingen het laagste punt sinds het begin van de pandemie.
 • Sinds maandag moet er een mondkapje gedragen worden in het openbaar vervoer. Deze verplichting leidde maandag volgens vervoersbedrijven nog niet tot problemen. Dinsdag wordt verwacht dat het drukker wordt in het ov, omdat dat de eerste gewone werkdag is na de versoepelingen.
 • Bij nog eens drie nertsenbedrijven in Brabant zijn coronabesmettingen vastgesteld. Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team om advies en sluit niet uit dat nertsen geruimd zullen moeten worden.
 • Bij het RIVM zijn zes nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee loopt het officiële dodental op tot 5.962. Het aantal Covid-19-patiënten op de IC's is met één persoon afgenomen.

Lees hier het coronablog van dinsdag 2 juni

Halsema had drukte bij Black Lives Matter-protest onderschat

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema werd maandagmiddag verrast door de grote hoeveelheid demonstranten die aanwezig waren op de Dam. Dat zei zij maandagavond in televisieprogramma Op1. Halsema stelde dat de organisatie achter het protest vooraf inschatte dat 250 tot 300 betogers zouden komen en dat uit politieonderzoek evenmin signalen naar voren kwamen dat er zoveel meer publiek zou komen.

Halsema in gesprek met demonstranten op de Dam. Foto Sem van der Wal/ANP

Als vooraf verwacht was dat er duizenden demonstranten zouden komen, waren er betere voorbereidingen getroffen, aldus Halsema. „Als je dagen van tevoren denkt dat er tienduizend mensen gaan demonstreren, en het is coronatijd, zet je dat af en zorg je dat mensen daar niet bij kunnen”, aldus de burgemeester.

Maandagmiddag ingrijpen toen de groep te groot werd, zou niet mogelijk zijn geweest omdat de politie daar niet op was voorbereid. „In een kwestie van een uur zwol het aan” verklaarde de burgemeester. Ook stelde ze dat ze de politie niet zomaar kan laten optreden tegen vreedzame demonstranten.

De reactie van Halsema in Op1.

Twitter avatar op1npo Op1 Politie en ik hebben hier van uur tot uur contact over gehad. Er was geen enkele verwachting dat het tot deze proporties zou aanzwellen, daar was de politie niet op voorbereid,” zegt burgemeester Femke Halsema van #Amsterdam. #Op1 https://t.co/42ndRhZMt0

Minister Grapperhaus: demonstratie Dam buiten de perken

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vindt dat de demonstratie van deze maandag op de Dam in Amsterdam veel te ver is gegaan. Tegen de NOS zegt hij dat de beelden van de Dam „pijnlijk” waren om te zien. „In deze tijd waarin we er als samenleving alles aan doen om het coronavirus onder controle te houden, gaat dit echt buiten de perken.”

Demonstranten op de Dam, deze maandagmiddag. Foto Eva Plevier/Reuters

Hoewel het demonstratierecht een grondrecht is, moet volgens de minister altijd anderhalve meter afstand worden gehouden. Het toestaan van een demonstratie is een verantwoordelijkheid van de lokale driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, benadrukte hij. Veel Tweede Kamerleden hebben verontwaardigd gereageerd op de beelden van de demonstratie op de Dam.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema krijgt veel kritiek op het uitblijven van handhaving. Eerder vandaag zei zij dat „demonstratievrijheid een heel groot goed is” en „de driehoek geen grond ziet om de demonstratie te ontbinden”. Daarvoor zou het onderwerp „te belangrijk” zijn. Om 22.30 uur zit Halsema bij tv-programma Op1 om uitleg te geven.

Mondkapjesplicht in openbaar vervoer leidt niet tot grote problemen

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer heeft in de treinen van NS maandag niet tot problemen geleid. Dat vertelt een woordvoerder van het spoorbedrijf maandagavond desgevraagd. Volgens haar was de Tweede Pinksterdag een „rustige dag” in de Nederlandse treinen en hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan.

De woordvoerder stelt dat de meeste reizigers op de hoogte waren van de mondkapjesplicht. Reizigers die géén mondkapje droegen in de trein, zijn gevraagd toch hun mond en neus te bedekken met een kapje. Als zij dat niet konden of wilden, werd hen verzocht de trein te verlaten. Volgens de woordvoerder „snapten de meeste mensen het wel” en volgden zij de aanwijzingen van het NS-personeel op.

De NS is ondertussen klaar met het doorvoeren van de corona-aanpassingen op de stations en in de treinen. Er zijn onder meer stickers geplakt waarop te lezen is in welke richting men moet lopen en op welke stoelen reizigers wel en niet mogen plaatsnemen. Ook zijn er regels opgelegd voor liften en (rol)trappen. Dinsdag zal de gewone dienstregeling hervat worden. De woordvoerder verwacht dat het dan drukker zal worden, aangezien maandag een vrije dag was.

Ook koepelorganisatie OV-NL zegt maandag tevreden terug te kijken op de eerste dag met de verplichte mondkapjes. Voorzitter Pedro Peters schrijft dat „een aantal reizigers het mondkapje was vergeten” maar dat zij „keurig zijn uitgestapt om deze alsnog aan te schaffen”. „We hopen dat deze lijn zich voortzet”, aldus Peters.

S10 doorbreekt in Utrecht de stilte

NRC was maandagmiddag aanwezig bij het eerste popconcert in Nederland in weken tijd. Zangeres en rapper S10 (Stien den Hollander) doorbrak de stilte in TivoliVredenburg voor dertig toeschouwers.

Lees ook deze reportage: Eindelijk weer livemuziek: S10 doorbreekt in Utrecht de stilte

Tweede Kamerleden verbolgen over drukte op de Dam

De grote drukte tijdens een demonstratie op de Amsterdamse Dam is bij een deel van de Tweede Kamer verkeerd gevallen. Politici van onder meer VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en FVD zeggen niet te begrijpen dat er niet is ingegrepen bij de Black Lives Matter-demonstratie waar duizenden mensen op af kwamen.

„Compleet gestoord”, twittert Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) als bijschrift bij een foto van een volle Dam. Ook collega-Kamerlid Chris van Dam (CDA) zegt: „Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen. Demonstreren is een belangrijk grondrecht, maar houd je verstand erbij. Veiligheid is ook gezondheid.” Hij vraagt zich af welke afspraken de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op voorhand met de organisatoren heeft gemaakt.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt richt zich tot premier Mark Rutte. „Je deed terecht een klemmend beroep op iedereen in Nederland om samen corona te verslaan. En heel veel mensen maakten moeilijke en zware keuzes, voor het collectief. Was en is dat beroep ook gericht aan burgemeester Halsema?”

Lees ook deze reportage: ‘Dit is belangrijker dan een virus’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt: „Hoe rechtvaardig je reden om te demonstreren ook is - en de strijd tegen racisme ís een rechtvaardige - het is nooit gerechtvaardigd om met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen!”

PVV-leider Geert Wilders begrijpt niet dat terrasgangers strikt afstand moeten bewaren maar dat voor „een linkse demonstrant” dat voorschrift „ineens niet meer” geldt. Hij noemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema „corrupt” omdat ze volgens hem „links boven de wet” stelt. Wilders wil dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) uitleg geeft aan de Kamer.

Volgens verschillende politici hadden de demonstranten op zijn minst onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schrijft op Twitter: „De een ziet het voortbestaan van zijn bedrijf bedreigd. Een ander kan haar demente moeder niet bezoeken. Onze kinderen kunnen opa en oma niet knuffelen. En soms moet je een demonstratie stoppen omdat het te druk wordt. We zouden dit allemaal samen doen.”

Fractiegenoot Dilan Yesilgöz tweet: „Ik steun de strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid, maar deze beelden in coronatijd vind ik echt niet deugen. Maximeer het aantal deelnemers, houd afstand. En handhaaf als het niet goed gaat.”

Ook veel zorgmedewerkers maken zich boos op sociale media over de demonstratie op de Dam. Vooral burgemeester Halsema krijgt veel kritiek dat er niet is ingegrepen. Artsen vrezen dat zij de prijs hiervoor moeten betalen. Zo schrijft Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam: „Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt. We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, het risico zijn voor verspreiding van Covid-19.”

Grote drukte op de Amsterdamse Dam. Foto Eva Plevier/Reuters

Verwarring in Italië, op vakantie in eigen land in Frankrijk en vuurwerk in Japan

Een greep uit het coronavirus-gerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • In Italië is verwarring ontstaan over een uitspraak van een vooraanstaande arts. Zondag stelde Alberto Zangrillo - in Italië vooral bekend als de dokter van ex-premier Silvio Berlusconi - dat het coronavirus in sterkte is afgenomen en het „virus klinisch gezien niet meer bestaat”. Zangrillo zei zich te baseren op testmonsters die zouden aantonen dat er minder virusdeeltjes per patiënt aanwezig zijn. Maandag stelde het hoofd van het team gezondheidscrises bij de WHO Michael Ryan echter dat er absoluut geen bewijs bestaat dat het coronavirus is afgezwakt. Ryan benadrukte dat het een dodelijk virus is en blijft en dat „duizenden mensen dagelijks nog sterven”.

  Ondertussen komen uit hetzelfde Zuid-Europese land voorzichtig hoopgevende cijfers. In het afgelopen etmaal zijn 178 mensen positief getest op het coronavirus: het laagste aantal sinds het begin van de pandemie. Daarnaast zijn er zestig nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld.

 • Klassieke architectuur, besneeuwde bergtoppen en hoge golven om op te surfen: Frankrijk heeft een hoop te bieden aan toeristen. Dat is de boodschap van de Franse regering aan haar eigen volk. Middels een mediacampagne probeert de regering Fransen ertoe te bewegen hun eigen land te „herontdekken” en in Frankrijk op vakantie te gaan.
 • Op 160 plekken in Japan was maandag vijf minuten lang vuurwerk te zien. De vuurwerkshows moesten Japanners een hart onder de riem steken tijdens de coronacrisis. De shows waren relatief kort, om te voorkomen dat Japanners massaal de straat op zouden gaan om het vuurwerk te bekijken. Aanvankelijk zou het zogenoemde 'Cheer Up! Hannabi Project' een verrassing zijn, maar om te voorkomen dat men zou schrikken van de plotselinge knallen werd uiteindelijk toch vooraf bekendgemaakt dat de hemel op verschillende plekken versierd zou worden met vuurpijlen.

 

Vuurwerk boven een tempel in Tokio. Foto Charly Triballeau/AFP

WHO wil blijven samenwerken met Verenigde Staten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoopt dat de samenwerking met de Verenigde Staten niet ten einde komt. Tijdens een persconferentie benadrukte directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag het belang van de Amerikaanse steun. „De Amerikaanse contributie heeft de afgelopen decennia een groot verschil gemaakt op het gebied van wereldwijde volksgezondheid”.

Tedros dankt het land voor zijn jarenlange „immense steun en gulheid” en benadrukt dat het „de wens van de WHO is dat de samenwerking doorgaat”. Afgelopen vrijdag maakte president Donald Trump bekend een „einde te maken” aan de relatie tussen zijn land en de WHO. Volgens Trump laat de organisatie zich te veel beïnvloeden door China.

De WHO is deels afhankelijk van de Amerikaanse steun: de VS zijn met een jaarlijkse afdracht van 500 miljoen dollar (450 miljoen euro) de belangrijkste geldschieter van de organisatie.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) The 🇺🇸 contribution and generosity towards global health over many decades has been immense, and it has made a great difference in public health all around the world. It is WHO’s wish for this collaboration to continue"-@DrTedros
Lees ook: De WHO zit in de tang van Trump: ‘wie betaalt die bepaalt’

Veiligheidsberaad: heropening terrassen „vooral erg gezellig”

De heropening van de Nederlandse terrassen zorgde vooral voor veel gezelligheid. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls maandagavond tegen de NOS. Volgens Bruls hielden terrasbezoekers en horeca-personeel zich grotendeels „prima” aan de anderhalvemeterafstandsregel. Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Eerder op de dag zeiden verschillende grote gemeenten al dat er tot dusver geen incidenten hebben plaatsgevonden door de heropening van de cafés en restaurants. In de natuur was het vandaag op sommige plaatsen wel te druk. In Gelderland werden meerdere recreatiegebieden afgesloten, ook de Galderse Meren gingen op slot omdat het te druk was.

Spanje registreert voor het eerst geen nieuwe sterfgevallen door Covid-19

Voor het eerst sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn in één dag nul nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd in Spanje. Dat meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zojuist. Dit betekent niet per definitie dat er de afgelopen 24 uur niemand is overleden aan de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus - sommige sterfgevallen worden pas later geregistreerd.

Desalniettemin is het een bijzonder moment voor Spanje, waar het dagelijkse dodental enkele weken geleden nog rond de achthonderd lag. Ook het aantal nieuw vastgestelde besmettingen stemt positief: dat bereikte maandag met 71 het laagste punt sinds het begin van de uitbraak. Sinds het begin van de uitbraak zijn in het land ruim 239.000 mensen positief getest op het virus. Ruim 27.000 van hen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Spanjaarden in een park in Barcelona. Foto Emilio Morenatti/AP

Coronabesmettingen vastgesteld bij nog eens drie nertsenbedrijven

Bij nog eens drie Brabantse nertsenbedrijven zijn nertsen besmet geraakt met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een bedrijf in het Limburgse Venray wordt bovendien onderzocht omdat daar mogelijk ook sprake is van besmettingen. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit betekent dat er bij zes nertsenhouders op acht locaties coronabesmettingen zijn vastgesteld. Het kabinet vreest dat als het virus kan blijven circuleren via nertsen(bedrijven), de houderijen een „blijvende bron van her-infectie van mens en dier” kunnen worden. Eerder bleek dat nertsen het virus hoogstwaarschijnlijk hebben overgedragen aan mensen.

Het kabinet heeft de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd onderzoek te doen naar de kwestie en de risico's voor de volksgezondheid. Op basis van het advies van het OMT zal het kabinet eventuele maatregelen treffen, zo schrijft minister Schouten. Zij sluit niet uit dat nertsen op bedrijven waar besmettingen zijn vastgesteld, geruimd zullen moeten worden.

Archiefbeeld van een nerts op een fokkerij in Ederveen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Lees ook: Als ziekten overspringen van dier naar mens

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag

Het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Sinds 12.00 uur is het weer mogelijk om in Nederland naar het terras te gaan. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam liepen de terrassen snel vol. Voor zover bekend zijn er nog geen grote incidenten geweest.
 • Ook zijn theater-, bioscoop- en museumbezoeken weer mogelijk. Op verschillende plekken in het land was de heropening een feestelijk moment, zoals in Groningen waar burgemeester Koen Schuiling aanwezig was om het veiligheidslint door te knippen bij de heropening van het Groninger Museum.
 • Sinds vandaag kunnen Nederlanders met gezondheidsklachten die passen bij Covid-19 zich aanmelden voor een coronatest. Het gratis telefoonnummer werd maandag massaal gebeld, wat leidde tot wachtrijen.
 • Bij het RIVM zijn zes nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het officiële dodental oploopt tot 5.962. Het aantal Covid-19-patiënten op de IC's nam met één persoon af.
 • Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. In Australië zijn dierentuinen, musea, restaurants en bibliotheken weer open; in het Verenigd Koninkrijk kunnen basisschoolkinderen weer naar school. In Zuid-Afrika zijn winkels heropend, evenals mijnen en fabrieken.

Drukte op sommige terrassen, maar geen grote incidenten

Voor zover bekend hebben zich nog geen grote incidenten voorgedaan bij de heropening van cafés en restaurants maandag. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP. In Amsterdam lopen de terrassen flink vol, maar blijft de sfeer volgens de gemeente „gemoedelijk”. In Rotterdam is het erg druk, maar volgens een gemeentewoordvoerder „goed te controleren”. In Utrecht staat een rij voor de terrassen op de Neude, maar is het verder relatief rustig.

Ook de Bredase terrassen trekken veel bezoekers: rond 15.00 uur was 70 tot 90 procent van de terrassen bezet. De anderhalvemeterafstandsregel wordt wel goed nageleefd, aldus de gemeente. Ook in Venlo en Roermond werden terrassen goed bezocht.

De terrassen op het strand trekken volgens Strand Nederland veel bezoekers, hoewel „de verwachte toestroom in massale aantallen is uitgebleven”. In Scheveningen, Hoek van Holland en Bergen zou het wel zeer druk zijn. Eerder op de dag werden strandgangers gemaand niet meer naar Scheveningen te komen.

Lees ook deze reportage: Lekker mensen kijken op een terras, het mag weer!

Opnieuw Russische coronapatiënt uit raam gevallen van ziekenhuis

Een Russische Covid-19-patiënt is zaterdag uit een raam gevallen op de vijfde verdieping van een ziekenhuis in Moskou. De Russische krant RBC meldt maandag dat de vrouw een luitenant-kolonel bij de politie is en een forensisch expert bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De vrouw zou de val overleefd hebben en nu op de intensive care verzorgd worden.

Vorige maand deden zich in Rusland drie soortgelijke incidenten voor met kritische artsen. Ook zij waren uit een ziekenhuisraam gevallen. Een ambulance-arts liep een schedelbreuk op nadat hij uit een raam van een ziekenhuis in Novaja Oesman was gevallen. Ook deze man lag in het ziekenhuis vanwege een coronabesmetting.

Eerder had de arts zich kritisch uitgelaten over de aanpak van de crisis door de regering. Hij klaagde in een video die hij online had gepubliceerd over het gebrek aan beschermende middelen in het ziekenhuis. Ook zei hij gedwongen te zijn door de te werken toen al was geconstateerd dat hij besmet was met het virus.

Lees ook: Dokter Revva klaagde net iets te luid

Aantal coronapatiënten op IC's nagenoeg gelijk

Op dit moment worden er 158 Nederlandse patiënten met Covid-19 verzorgd op intensive cares, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is één persoon minder dan zondag. Één patiënt wordt in Duitsland verzorgd. Verder liggen er 488 andere patiënten op de Nederlandse IC's, veertien minder dan zondag.

De overall bezetting van de IC's is daarmee relatief laag, stelt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Buiten de intensive cares worden momenteel 542 Covid-19-patiënten verzorgd: twee minder dan een dag eerder.

Drukte bij GGD-telefoonnummer om coronatest te bestellen

Veel Nederlanders willen zich laten testen op het coronavirus, blijkt maandag. Het gratis telefoonnummer van de GGD dat sinds vandaag gebeld kan worden om een testafspraak te maken, wordt dermate vaak gebeld dat er een wachtrij is ontstaan. Op Twitter raadt de GGD aan later op de dag te bellen. De gezondheidsdienst benadrukt dat er „heel veel ruimte beschikbaar is” en men niet bang hoeft te zijn dat de tests opraken.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland ❤️🥼 We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen.

Via het telefoonnummer kunnen mensen met gezondheidsklachten die passen bij de symptomen van Covid-19, een test bestellen. Wie in aanmerking komt voor een test, moet de volgende dag al getest kunnen worden. Mensen die besmet blijken te zijn, wordt verzocht twee weken in quarantaine te blijven. Dit wordt ook hun gezin of huisgenoten gevraagd.

Door veel te testen, hoopt het kabinet een beter beeld te krijgen van hoe de verspreiding van het virus verloopt. Deze informatie kan gebruikt worden voor eventuele gerichtere maatregelen die in de toekomst getroffen kunnen worden om de uitbraak van het virus in te dammen.

Politie: kom niet meer naar Scheveningen

Het strand bij Scheveningen is druk op Tweede Pinksterdag. De politie roept op Twitter mensen op niet meer te komen als dat niet noodzakelijk is. „De parkeergarages zijn vol, op het strand en op de boulevard is het erg druk”, schrijft de politie.

Twitter avatar PolScheveningen Politie Scheveningen De parkeergarages zijn vol, op het strand en op de boulevard is het erg druk. Kom niet meer naar #Scheveningen als het niet noodzakelijk is. #vermijddrukte https://t.co/8FsMgdb27F

Nationale Theater in Den Haag opent met speciale voorstelling

Het Nationale Theater in Den Haag opende maandag de deuren met een speciale voorstelling. Het programma, dat werd gepresenteerd door artistiek leider Eric de Vroedt, bestond uit een monoloog van Romana Vrede (tekst van Magne van den Berg), een dialoog (tekst Harold Pinter) en een tekstlezing van een nieuw stuk van Joeri Vos, een vervolg op De Wereld Volgens John.

Het hele programma vond plaats op de vloer van de grote zaal, waar dertig mensen naar op naam gereserveerde, losstaande stoelen werden begeleid. Op een projectorscherm konden tientallen medewerker van het theater door middel van een liveverbinding de bijeenkomst gadeslaan.

Foto Marijn Lems

Eerste bezoekers voor het Groninger Museum

De Groningse burgemeester Koen Schuiling heeft maandagmiddag het Groninger Museum heropend. Schuiling knipte samen met museumdirecteur Andreas Blühm een veiligheidslint door.

Bezoekers mogen alleen naar binnen als ze online een kaartje hebben gereserveerd. Per tijdslot van een half uur worden vijftien bezoekers toegelaten. Zij hebben vervolgens het museum bijna voor zichzelf. „Het voelt als een heel speciaal moment dat je na de lockdown weer als eerste zo’n museum binnenstapt", zegt José van den Elzen uit Oss die als derde bezoeker na heropening het museum bezoekt.

RIVM meldt zes coronadoden

Het dodenaantal als gevolg van Covid-19 is maandag opgelopen met zes tot 5.962. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Verder is nu van 46.545 mensen bekend dat zij positief zijn getest op Covid-19. Dat zijn er 103 meer dan zondag.

Het aantal meldingen van patiënten dat met het longvirus is opgenomen in het ziekenhuis steeg met negen. Er is nu in totaal van 11.744 mensen bekend dat zij met Covid-19 opgenomen zijn (geweest).

Zondagmiddag lagen er nog 159 coronapatiënten op de intensive cares, van wie nog altijd één iemand in Duitsland. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maakt in de loop van maandag bekend hoe hoog dit aantal nu is.

Aftellen in Utrecht voor de horecaopening

NRC-redacteur Sarah Ouwerkerk ziet op de Neude in Utrecht even voor twaalf uur dat de spanning stijgt in de rij voor het pleinterras. De rij groeit gestaag en dan klinkt vanaf het plein het verlossende „drie, twee, één”. Gejuich stijgt op uit de massa, de horeca in Utrecht is weer open. Het liedje The Final Countdown schalt door de boxen.

Beeld van het Neude in Utrecht. Sarah Ouwerkerk

Museum Voorlinden weer geopend

Museum Voorlinden in Wassenaar opende op Tweede Pinksterdag om elf uur de deuren weer voor het publiek. Bezoekers moesten zich van tevoren op de website registreren en een tijdslot reserveren. Voor de ingang werd aan iedereen gevraagd zijn of haar handen te desinfecteren. Eenmaal binnen was er een verplichte looproute.

Op een normale dag zou Voorlinden 500 bezoekers tegelijk in het gebouw mogen hebben, nu zijn dat er maximaal 150. Het museum wil zo het gevoel van „extra rust en ruimte” geven. Dat werkte goed. In de zalen zijn geen pijlen of strepen op de vloer aangebracht. Bezoekers hadden de zalen vaak voor zichzelf en hielden netjes afstand.

'Vermijd drukte bij openen cafés en restaurants'

Straks om 12.00 uur mogen restaurant en cafés weer open, onder strenge maatregelen. Zo mogen binnen maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Buiten geldt dit niet als mensen anderhalve meter afstand houden.

Burgemeesters van verschillende gemeenten roepen inwoners via Twitter op zich aan de regels te houden. Zo schrijft Sjors Fröhlich van gemeente Vijfheerenlanden dat iedereen „wel de maatregelen” moet volgen.

Twitter avatar SjorsFrohlich Sjors Fröhlich Het is zover. Straks om 12u gaan cafés, restaurants en terrassen weer open. Je voelt dat iedereen daar heel blij om is. Ik ook.
Blijf wel de maatregelen volgen. #vermijddrukte #houdafstand. En deze regels ⬇️
(boa’s en bediendend personeel doen hun best, dus word niet boos.) https://t.co/2KilzTpUCS

Ook burgemeester Iris Meerts van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede verzoekt mensen drukke plekken te vermijden.

Twitter avatar irismeerts Iris Meerts Straks mag de horeca in de @GemWbDuurstede eindelijk open. En dat met dit lekkere weer! Onze ondernemers zijn er klaar voor en doen er alles aan om onze gezondheid zoveel mogelijk te beschermen.
Help jij ook mee? Neem de richtlijnen in acht en vermijd drukke plekken. Fijne dag ☀️ https://t.co/0H7OZqz31a

 

Twitter avatar JackMikkers Jack Mikkers Wat hebben we er met z’n allen naar uitgekeken! Ondernemers: veel succes! Klanten: geniet en geef elkaar de ruimte. https://t.co/Cqdxe8VG2o

Rustige ochtend in het openbaar vervoer

Op de eerste ochtend dat het verplicht is een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, was het rustig in zowel bussen als treinen. Dat zeggen woordvoerders van Connexxion en NS maandagochtend tegen NRC.

In zowel de bus als de trein geldt dat het uitgangspunt is om niet meteen te beboeten wanneer een reiziger geen mondkapje draagt. „De boetes worden ingezet als laatste middel”, zegt de woordvoerder van Connexxion. „We moeten allemaal wennen, reizigers ook”, aldus de NS-woordvoerder.

In bussen zijn „incidenteel” reizigers gezien die geen mondkapje droegen, maar dat is volgens de Connexxion-woordvoerder een hele grote minderheid. „We hopen dat het zo blijft.”

Reizigers met een mondkapje bij Amsterdam Centraal. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Versoepelingen in Australië, Engeland en Zuid-Afrika

Niet alleen in Nederland zijn vanaf maandag enkele maatregelen versoepeld. Ook andere landen voeren maandag langzaam versoepelingen door:

 • Dierentuinen, musea en bibliotheken in Australië hebben maandag weer de deuren geopend. In New South Wales, de dichtstbevolkte staat van het land, mogen restaurants tot vijftig gasten ontvangen. In de staat Victoria is het maximale aantal bezoekers vastgesteld op twintig. Als alles goed verloopt, moeten de meeste maatregelen in juli zijn opgeheven. In het land zijn 7.200 coronabesmettingen geregistreerd. 103 patiënten overleden aan Covid-19.
 • Basisscholen in Engeland gaan voor het eerst in tien weken weer open. Maar volgens de BBC houden veel ouders hun kinderen uit angst voor besmettingsgevaar alsnog thuis. Uit onderzoek zou blijken dat zeker de helft van de ouders hun kinderen nog niet naar school laten gaan. Engeland is met meer dan 38.000 doden hard getroffen.
 • Ook in Zuid-Afrika worden enkele maatregelen versoepeld. Zo mogen mijnen en fabrieken weer op volle kracht draaien, zijn winkels geopend en mogen mensen religieuze bijeenkomsten bijwonen. Het ministerie van Onderwijs heeft het openen van de scholen zondag met een week uitgesteld. In eerste instantie zouden scholen maandag weer hun deuren openen. Maar na kritiek van vakbonden dat docenten niet goed genoeg waren voorbereid, is deze versoepeling uitgesteld. Deze week krijgen docenten beschermingsmiddelen en worden ze getraind hoe ze moeten omgaan met de nieuwe situatie.

Asielzoekers spannen kort geding aan tegen COA om verhuizing

Een groep van veertig asielzoekers heeft een kort geding aangespannen tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om een geplande verhuizing naar nieuwe woonruimte tegen te houden. Ze vinden dat de verhuizing indruist tegen de coronamaatregelen. Dat bevestigt advocaat Jan Diederik Nijenhuis maandag na berichtgeving van Omrop Fryslân. Het kort geding staat gepland voor dinsdag 11.00 uur.

De asielzoekers zouden komende week verhuizen van noodgebouwen in het Friese Burgum naar grotere woningen. De asielzoekers gaan van kleinere woningen waar meestal twee gezinnen wonen naar grotere woningen waar ze met vaak drie gezinnen moeten verblijven. „Ze komen dus met nieuwe mensen in een woning waarbij het ook nog onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden", zegt Nijenhuis. Volgens de advocaat levert dit besmettingsrisico's op voor de bewoners en is het ook een gevaar voor de volksgezondheid.

Eerder werd al Covid-19 vastgesteld bij verschillende azc's. In een asielzoekerscentrum in Sneek waren enkele weken geleden 28 bewoners met corona. Alle besmette mensen moesten overgeplaatst worden naar een andere locatie.

Mondkapjes vanaf heden verplicht in het ov

Het is vanaf heden verplicht voor iedereen die met het openbaar vervoer reist om een mondkapje dragen – zelfs op de pont. Wie dit niet doet, riskeert een boete van 95 euro. Maar wát voor mondkapje, hoe kom je eraan en mag je er ook een hoofddoek bij dragen? Elf vragen en antwoorden.

Lees hier verder over de mondkapjes in het ov: Waar koop ik ze? Hoe draag ik ze? Alle antwoorden over mondkapjes

'Telefoonnummer coronatesten druk maar niet overbelast'

Het telefoonnummer dat sinds vanochtend gebeld kan worden om een coronatest aan te vragen is druk „maar de lijnen zijn niet overbelast”. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op Twitter. De Jonge reageert op mensen die via Twitter laten weten dat ze niemand aan de telefoon kunnen krijgen. „Vervelend dat het de eerste keer niet is gelukt, ik raad je aan het (op een later moment) nog eens te proberen", adviseert de minister.

Het telefoonnummer is sinds maandagochtend 08.00 uur in de lucht en bedoeld voor mensen met milde klachten die op Covid-19 kunnen duiden. In principe zouden mensen voor de volgende dag een afspraak moeten kunnen maken om getest te worden op corona. Het ministerie hield al rekening met extra drukte en waarschuwde dat het de eerste dagen wel langer zou kunnen duren.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge @AndreRhebergen Ha André, het nummer is net open dus het is inderdaad druk - maar de lijnen zijn niet overbelast. Vervelend dat het de eerste keer niet is gelukt, ik raad je aan het (op een later moment) nog eens te proberen. ^AL

Coronabesmettingen in Suriname lopen op

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Suriname is maandag opgelopen van 15 naar 23. Zondag werd in het land al code rood afgekondigd. Dat meldt Starnieuws. Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, riep mensen op mondkapjes te dragen en niet in paniek te raken.

Van de 23 vastgestelde besmettingen zijn op dit moment 13 mensen ziek, herstelden 9 patiënten en overleed één iemand. Volgens de NOS liggen vijf patiënten op de intensive care.

Maandag zouden de maatregelen in het land versoepeld worden en zouden scholen weer open gaan. Dit is voorlopig opgeschort. Ook is de grensbewaking aangescherpt en het binnenlandse vliegverkeer stopgezet.Verder is het maximaal aantal mensen dat een religieuze bijeenkomst mag bijwonen teruggebracht van 250 naar 10.

'Kwart docenten ontdekte kwetsbare leerlingen door onderwijs op afstand'

Door onderwijs op afstand tijdens de coronacrisis heeft ruim een kwart van de docenten zicht gekregen op meer kwetsbare leerlingen. Dat blijkt maandag uit een enquête onder zeshonderd leraren en ruim zevenhonderd zorgcoördinatoren en begeleiders in het basis- en voortgezet onderwijs van het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) en DUO-onderwijsonderzoek & Advies.

Gemiddeld gaat het om drie leerlingen per school. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn dat er vier. Kwetsbare leerlingen zijn kinderen die volgens de school of andere instanties extra ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld het maken van huiswerk.

Verder blijkt uit de enquête dat ruim de helft van de basisschooldocenten niet tevreden is over de samenwerking met instanties als Jeugdzorg, politie en wijkteams. Ze vinden dat de instanties de school beter moeten informeren over de leerlingen. Ook vindt de helft van de basisschoolleraren dat de school een belangrijkere rol moet krijgen in de hulpverlening voor kwetsbare kinderen.

Lees ook: Juist thuis hebben kinderen soms extra hulp nodig

Landelijk telefoonnummer in de lucht voor aanvragen coronatest

Vanaf maandagochtend 08.00 uur kan iedereen met milde coronaklachten, zoals koorts en droge hoest, via een landelijk telefoonnummer een afspraak te maken voor een coronatest bij de GGD. Het telefoonnummer 0800 – 1202 is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Het ministerie zegt ernaar te streven zo snel mogelijk een afspraak te kunnen maken, „in principe de volgende dag". Maar omdat de eerste dagen waarschijnlijk „veel mensen tegelijk zullen bellen”, kan het in het begin wat langer duren. Alleen bij mensen met klachten die kunnen duiden op het coronavirus wordt een test afgenomen. „Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen", benadrukt het ministerie.

De uitslag is binnen 48 uur bekend. Bij een besmetting begint de GGD bron- en contactonderzoek, moet de persoon bij wie de besmetting is vastgesteld in isolatie en krijgen huisgenoten het dringende verzoek om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Lees ook: Massaal testen start op 1 juni, ‘Alleen bellen met milde klachten’

1 juno – dat mag er weer en dit nog niet

„Is het al één juno?” was sinds eind maart misschien wel een van de meest gestelde vragen van Nederland. Nu het zover is zetten we op een rijtje welke coronamaatregelen nog gelden, en welke vanaf vandaag versoepeld zijn.

Dit mag vanaf nu weer:

 • Restaurants en cafés mogen vanaf 12.00 uur weer open. Voor een plek binnen moet gereserveerd worden en binnen mogen in totaal maximaal dertig gasten aanwezig zijn. Aan één tafel mogen maximaal vier mensen uit hetzelfde huishouden zitten. Duo's uit verschillende huishoudens samen aan één tafel worden gedoogd. Voor terrassen geldt geen maximum, zolang mensen anderhalve meter afstand kunnen houden.
 • Er geldt niet langer een maximum meer op het aantal mensen dat bijeenkomt in de openlucht.
 • Ook binnenshuis bij mensen thuis geldt niet langer een maximum aantal bezoekers. De anderhalvemetermaatregel wordt hier alleen gehandhaafd bij meldingen van overlast.
 • Theater- en bioscoopbezoek is weer mogelijk, wel met maximaal dertig toeschouwers tegelijk.
 • Museumbezoek is weer mogelijk. Reserveren is wel verplicht en het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen mag, hangt af van de grootte van het museum.
 • Middelbare scholen gaan dinsdag weer open. Omdat de anderhalve meter afstand in acht genomen moet worden blijft het onderwijs deels online. Op basisscholen hoeft geen afstand gehouden te worden – op 8 juni gaan deze weer helemaal open.
 • Jongeren tot achttien jaar oud mogen samen sporten op sportvelden. In parken alleen met anderhalve meter afstand van elkaar.
 •  

  Deze maatregelen zijn nog van kracht:

 • Binnen en buiten anderhalve meter afstand houden van elkaar, behalve als je tot hetzelfde huishouden behoort. Je kunt nog steeds beboet worden als je deze regel overtreedt.
 • Iedereen met klachten als verkoudheid, kortademigheid of koorts moet binnenblijven. Verder wordt iedereen opgeroepen om zo vaak mogelijk de handen te wassen en te niezen of hoesten in de elleboog.
 • Sportkantines, clubs en discotheken zijn nog steeds dicht.
 • In het OV is een mondkapje verplicht voor iedereen ouder dan dertien, op straffe van 95 euro boete. De normale dienstregeling van het OV treedt weer in werking, maar niet-noodzakelijke reizen zijn nog steeds niet toegestaan.

Als het coronavirus de komende maand onder controle blijft, zal vanaf 1 juli de volgende ronde versoepelingen worden doorgevoerd. Kijk op Rijksoverheid.nl voor de meest actuele stand van zaken.

Belgische prins biedt excuses aan voor overtreden coronaregels

De Belgische prins Joachim heeft excuses aangeboden voor het niet naleven van de coronamaatregelen in Spanje. Hij ging naar een feest in Córdoba zonder na aankomst in Spanje eerst de verplichte twee weken zelfquarantaine in acht te nemen en is nu zelf besmet met het coronavirus.

De 28-jarige prins Joachim stuurde een verklaring naar persbureau EFE waarin hij erkent „niet alle quarantainemaatregelen te hebben gerespecteerd”. Hij zegt zijn daden „diep te betreuren” en dat hij „de gevolgen ervan zal aanvaarden”.

De oudste zoon van prinses Astrid is slechts de tiende in de lijn van troonopvolging en doet altijd zijn best buiten de publiciteit te blijven, maar is nu door zijn gedrag wereldnieuws geworden.

Witte Huis stuurt hydroxychloroquine naar Brazilië

De Verenigde Staten sturen twee miljoen doses van het malariamedicijn hydroxychloroquine naar Brazilië, maakte het Witte Huis bekend. De Braziliaanse regering adviseert inwoners het middel te nemen uit voorzorg tegen het coronavirus, hoewel de werking niet bewezen is en er gevaarlijke bijwerkingen kunnen optreden. Uit een recent grootschalig onderzoek bleek zelfs dat Covid-19-patiënten die het antimalariamiddel kregen zelfs vaker stierven.

In een verklaring over de levering van hydroxychloroquine spreekt het Witte Huis van een gezamenlijke strijd tegen het coronavirus:

„Het Amerikaanse en Braziliaanse volk zijn solidair in de strijd tegen het coronavirus. Vandaag kondigen we als bewijs van die solidariteit aan dat de Amerikaanse regering twee miljoen doses hydroxychloroquine (HCQ) heeft verstuurd voor de mensen in Brazilië. De Verenigde Staten zullen ook snel duizend beademingsapparaten naar Brazilië versturen.”

De Verenigde Staten en Brazilië zijn qua absolute aantallen besmettingen de twee zwaarst getroffen landen ter wereld. In de VS zijn volgens de Johns Hopkins Universiteit tot nu toe bijna 1,8 miljoen besmettingen vastgesteld en in Brazilië bijna 500.000.

Lees ook: Nieuw bewijs: chloroquine helpt niet tegen Covid-19

Bayern München onderzoekt toelaten supporters

De Duitse voetbalclub Bayern München onderzoekt of het snel weer supporters kan toelaten tijdens wedstrijden in eigen stadion. Volgens bestuurslid Oliver Kahn kan een deel van de Allianz Arena die een capaciteit van 75.000 toeschouwers heeft mogelijk weer gevuld worden met fans:

„Natuurlijk kijken we of we met de huidige maatregelen weer fans kunnen toelaten. Het zou dan gaan om 10.000 of 11.000 toeschouwers. Maar het moet natuurlijk wel veilig zijn. Dat moeten we goed onderzoeken.”

De Bundesliga is half mei weer hervat, maar de wedstrijden vinden vanwege het coronavirus plaats in lege stadions. Sommige Duitse politici denken dat er dit hele kalenderjaar geen fans meer in de stadions kunnen zitten.

Kahn zei niet wanneer Bayern München weer supporters denkt te kunnen ontvangen. De koploper speelt dit seizoen nog drie keer thuis: op 10 juni in de halve finale van de beker tegen Eintracht Frankfurt en competitiewedstrijden op 13 en 20 juni tegen respectievelijk Borussia Mönchengladbach en SC Freiburg.

De spelers van Bayern München verlaten het veld van de lege Allianz Arena na de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf op zaterdag 30 mei 2020. Foto Christof Stache/EPA

Het laatste nieuws

Het is eindelijk 1 juno, zoals minister Grapperhaus zou zeggen. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws op zondag:

 • Sinds zaterdag zijn vijf sterfgevallen genoteerd waarvan duidelijk is dat Covid-19 de doodsoorzaak is. In totaal is bij bijna 6.000 mensen in Nederland vastgesteld dat zij zijn overleden aan het coronavirus. Het aantal patiënten op de IC nam nog eens met elf af.
 • De NS waarschuwde dat het traject tussen Amsterdam, Haarlem en Zandvoort deze zondag drukker is dan gewenst. Daardoor lopen reizigers het risico dat ze niet de gepaste anderhalve meter afstand kunnen houden.
 • De Surinaamse regering heeft zondag code rood uitgevaardigd nadat een vijftiende persoon in het land besmet bleek met het coronavirus. Voor zover bekend was Suriname hiervoor juist al enkele weken coronavrij en de scholen zouden maandag weer open gaan. Dit is nu weer opgeschort.
 • Rotterdam sluit drie parken 's avonds voor onbepaalde tijd vanwege drukte en opstootjes op zaterdag. Het Vroesenpark, het Roel Langerakpark en het Dakpark gaan van 21.00 uur tot 07.00 uur dicht op basis van artikel 2.5 van de noodverordening.
 • De Spaanse Policía Nacional is een onderzoek gestart naar een feestje in de stad Cordoba afgelopen dinsdag waar de Belgische prins Joachim aanwezig was. De prins testte later positief op het coronavirus.

Een muurschildering in New Delhi. Ook in India beginnen deze maand versoepelingen van maatregelen in verschillende regio's. Foto Sajjad Hussain/AFP

Lees hier het blog over de coronacrisis van zondag terug