strafrecht

Openbaar Ministerie biedt journalist excuses aan voor onderzoek

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft excuses aangeboden aan een voormalig freelance-(foto)journalist voor de inzet van dwangmiddelen tegen hem. De naam van deze journalist kwam naar voren in twee strafrechtelijke onderzoeken in 2016 en 2017. Het OM heeft toen bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet, waarbij onder meer zijn huis is doorzocht en zijn telefoongegevens zijn opgevraagd. Ook is hij geobserveerd. De onderzoeken hebben niets opgeleverd. „De betreffende journalist is ten onrechte niet over de inzet van de genoemde opsporingsmiddelen geïnformeerd, hoewel de wet dat wel voorschrijft, zodra het belang van het onderzoek dat toelaat. Dit is vandaag, in een persoonlijk gesprek, alsnog gebeurd”, aldus het OM in een toelichting. Begin dit jaar maakte het OM al excuses aan een andere persfotograaf. (ANP)